Rezumat Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera

Rezumat la cartea "Amândoi mor la sfârșit" de Adam Silvera, în care povestea lui Mateo și Rufus explorează confruntarea cu moartea într-un viitor distopic. În urma apelurilor de la Crainicii Morții, cei doi tineri, aflând că vor muri într-o zi, decid să-și trăiască intens ultimele momente. În căutarea experiențelor unice, ei explorează orașul și își împărtășesc visele și temerile. Cu toate acestea, evenimentele tragice îi pândesc la fiecare pas, iar momentele lor de fericire sunt umbrite de pierderi devastatoare. În final, o serie de circumstanțe tragice îi aduce pe marginea propriului lor sfârșit, oferind o privire sensibilă și profundă asupra iubirii și a efemerității vieții.

Citește și
Rezumat Primul care moare la sfârșit de Adam Silvera
Rezumat Trecutul e tot ce mi-ai lăsat de Adam Silvera



Rezumat la cartea Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera


În jurul miezului nopții, într-o noapte de septembrie în New York City, Mateo Torrez, în vârstă de optsprezece ani, primește un apel telefonic de la organizația misterioasă Crainicii Morții. Angajații de la Crainicii Morții anunță oameni cunoscuți ca Deckeri că vor muri în următoarele douăzeci și patru de ore, dar nimeni nu știe exact când sau cum se va întâmpla moartea lor.

Mateo este singur atunci când primește veștile. Este adesea singur acasă din cauza luptei sale cu anxietatea. Mama sa a murit la naștere, iar tatăl său este în comă de două săptămâni. Nu la mult timp după aceea, Rufus Emeterio, în vârstă de șaptesprezece ani, primește și el un apel de la Crainicii Morții, anunțându-l că îi va veni sfârșitul. Rufus este ocupat să-l bată pe noul iubit al fostei sale iubite, Peck, în timp ce frații săi de adopție, Malcolm și Tagoe, privesc. Rufus, Malcolm și Tagoe sunt cei mai buni prieteni, autodenumiți Plutos. Părinții lui Rufus și sora sa mai mare au murit cu patru luni în urmă într-un accident de mașină pe râul Hudson.

După ce încearcă să iasă din apartamentul său câteva ore, Mateo se înscrie pe aplicația Ultimul Prieten. Această aplicație conectează Deckerii cu cineva pentru a-și petrece ultima zi în viață, numită Ziua Sfârșitului. Între timp, Rufus coordonează propria sa înmormântare cu Plutos, părinții săi adoptivi și fosta sa prietenă, Aimee. Aimee făcea parte din Plutos până când a fost adoptată de mătușa sa. Aimee îl aduce pe Peck la înmormântare. În timp ce Aimee și Rufus se certă, Peck îl convinge pe un prieten să sune la poliție și să-l reclame pe Rufus pentru că l-a bătut. Când poliția apare, Plutos îl ajută pe Rufus să scape, dar Tagoe și Malcolm sunt arestați.

Acum singur în Ziua Sfârșitului, Rufus se înscrie pe aplicația Ultimul Prieten, unde se conectează cu Mateo. După ce discută puțin, Rufus merge la apartamentul lui Mateo. Ei decid să-și petreacă Ziua Sfârșitului împreună. Mai întâi, vizitează spitalul pentru ca Mateo să-și ia rămas bun de la tatăl său. Apoi, își petrec timpul la restaurantul preferat al lui Rufus, înainte ca Mateo să o viziteze pe cea mai bună prietenă a sa, o mamă singură numită Lidia. Mateo petrece puțin timp singur cu Lidia și fiica ei, Penny, dar nu-i spune că este Ziua Sfârșitului. Apoi, Rufus îi arată lui Mateo contul său de Instagram. Toate fotografiile sale de la moartea părinților și a surorii sale sunt în alb și negru. Mateo îl convinge pe Rufus să-și documenteze Ziua Sfârșitului folosind fotografii color în schimb.

Rufus primește un apel de la Aimee și află că Malcolm și Tagoe au fost arestați pentru că l-au ajutat să-l bată pe Peck. Mateo aude o parte din conversație și fuge, speriat că Rufus este periculos. Rufus îl ajunge din urmă pe Mateo și îi explică de ce poliția îl urmărește. El povestește despre relația sa complicată cu Aimee și despre ziua tragică în care a asistat la moartea părinților și a surorii sale. Mateo își dă seama că Rufus nu este periculos și promite să nu plece din nou.

Băieții decid să viziteze Make-a-Moment, o companie de realitate virtuală menită să ofere Deckerilor experiențe de pe lista lor de dorințe înainte să moară. Rufus și Mateo aleg să încerce să sară cu parașuta, dar găsesc experiența dezamăgitoare. În timp ce umblă prin oraș, descoperă niște cabine telefonice vechi într-un șanț și Rufus face fotografii pentru a le posta pe contul său de Instagram. Apoi, iau metroul spre cimitirul unde este înmormântată mama lui Mateo.

Băieții dau peste lucrătorii de la cimitir care deja sapă groapa lui Mateo. În ciuda scenei deranjante, Mateo găsește un sentiment de încheiere a socotelilor și hotărăște să-și trăiască viața la maximum în Ziua Sfârșitului. Mateo îl convinge pe Rufus să viziteze un ponton peste râul Hudson pentru a-și plânge familia, astfel încât Rufus să găsească același sentiment de liniște cu propria sa durere. Ulterior, supraviețuiesc la limită unei bombe la o librărie, iar experiența îl face pe Rufus să-și dea seama cât de frică îi este de moarte.

Mateo realizează că este important să-ți petreci Ziua Sfârșitului cu cei dragi. O sună pe Lidia, și împreună cu Rufus, se întâlnesc cu ea la World Travel Arena, o experiență interactivă în care Deckerii pot vizita locuri pe care nu le vor vedea niciodată în viața reală. Rufus îi ține mâna lui Mateo, iar Mateo își dă seama că simte ceva pentru Rufus. După aceea, Rufus, Mateo și Lidia decid să meargă la un club pentru Deckeri.

La club, Mateo se relaxează și cântă în public pentru prima dată, apoi îl sărută pe Rufus. Apare și grupul Plutos, și se distrează până când apare Peck și banda lui. Peck l-a urmărit pe Rufus pe contul său de Instagram pentru a-i descoperi locația. Vrea să-l omoare pe Rufus ca răzbunare pentru bătaia primită. Peck îl amenință pe Rufus cu o armă, dar Mateo îl lovește pe Peck, salvându-l pe Rufus. Toți băieții încep să se bată, iar Rufus smulge arma, trăgând toate gloanțele într-un perete. Toată lumea se dispersează, Peck și banda lui sunt arestați, iar Mateo și Rufus decid să meargă la apartamentul lui Mateo.

Acasă la Mateo, Rufus și Mateo discută despre toate lucrurile pe care le-ar fi vrut să le facă împreună dacă ar fi avut mai mult timp. Mateo cântă pentru Rufus și îi spune că îl iubește. Rufus spune că îl iubește și el, și decid să nu părăsească camera lui Mateo, alegând să se cuibărească împreună în pat pentru a dormi puțin. Când se trezește, Mateo decide să le facă ambilor ceai, dar când aprinde aragazul, acesta explodează și îl ucide pe el.

Rufus se trezește în mijlocul fumului și îl caută pe Mateo. Rufus trage trupul lui Mateo din apartament, dar este prea târziu. Rufus este dus la spital, dar pleacă după ce îl vizitează pe tatăl lui Mateo și îi lasă o notă. În drum spre parcul unde petrecuseră timp mai devreme, Rufus redă un videoclip cu Mateo cântând. Distras, intră în stradă. Nu vede mașina care se apropie cu viteză spre el.