Rezumat Pescarul și peștișorul de aur de Aleksandr Pușkin

Rezumat la povestea "Basmul cu pescarul și peștișorul" de Aleksandr Pușkin, în care este vorba despre viața unui bătrân pescar și a soției sale sărace, schimbată radical de întâlnirea cu un peștișor de aur magic. După ce bătrânul prinde peștele minune, acesta îi oferă trei dorințe, dar soția lui devine tot mai lacomă și exigentă, cerând bogăție și putere. Cu fiecare dorință îndeplinită, soția devine tot mai nemulțumită, până când dispare și farmecul peștelui. Povestea explorează latura umană a lăcomiei și a consecințelor acțiunilor egoiste.

Citește și
Rezumat Evgheni Oneghin de Aleksandr Pușkin
Rezumat Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat pe capitole Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat Fata căpitanului de Aleksandr Pușkin
Rezumat Călărețul de aramă de Aleksandr Pușkin



Rezumat la povestea Pescarul și peștișorul de aur de Aleksandr Pușkin


Timp de 33 de ani, un bătrân pescar și soția sa au dus o viață foarte săracă într-o căsuță de pe malul mării.

Bătrânul pescar pescuia pentru a asigura hrana pentru el și soția sa. Într-o zi, a prins un peștișor de aur. Când s-a văzut în plasa bătrânului, peștișorul a vorbit cu voce umană. El l-a rugat pe bătrân să îl elibereze și, în schimb, i-a promis să-i îndeplinească trei dorințe.

Bătrânul era bun și modest, așa că a avut milă de pește și l-a eliberat fără să ceară îndeplinirea unei dorințe. Dar când soția lui a aflat ce s-a întâmplat, a cerut să se întoarcă la mare, să găsească peștele și să-și dorească o troacă nouă.

Bătrânul i-a făcut pe plac soției și s-a dus la mal. A observat că marea era neliniștită. A chemat peștele de aur și el i-a îndeplinit dorința. Femeia lacomă și-a primit dorința.

Dar femeia nu s-a oprit aici. Voia o casă nouă. Bătrânul s-a întors și a văzut că marea era chiar mai agitată decât data trecută. A chemat din nou peștele de aur și el i-a îndeplinit dorința. Când a ajuns acasă, a văzut o casă frumoasă și mare, cu un șemineu nou și o ușă din lemn de stejar.

El credea că acum soția lui se va opri cu dorințele, dar ea nu a făcut-o. Ea voia tot mai mult. De data aceasta voia să devină o femeie nobilă bogată și și-a trimis soțul din nou la mare. Marea era chiar mai învolburată decât data trecută. Omul a găsit peștele și el i-a îndeplinit dorința.

Când s-a întors acasă, a văzut-o pe soția sa îmbrăcată în haine elegante, dând ordine și lovind servitorii. Ea l-a trimis pe soțul ei la grajd ca să fie servitor.

Au trecut două săptămâni și femeia a dorit din nou ceva. L-a trimis pe soțul ei să găsească peștele și să-i spună că vrea să devină o împărăteasă bogată. Bătrânul i-a spus că nu este rezonabilă, dar ea nu a cedat. Dintr-o mare întunecată, peștele a venit din nou și i-a îndeplinit o altă dorință.

Femeia a devenit o împărăteasă bogată și puternică care trăia într-un castel și avea mulți servitori. Ea l-a alungat pe bătrân din castel, în timp ce cetățenii râdeau de el. Servitorii aproape l-au omorât, iar oamenii continuau să spună că a fost nepoliticos să vină la castel.

Femeia a vrut să devină regina mării și să aibă mereu peștele de aur la dispoziție.

Bietul pescar s-a întors la mare, și tocmai atunci a izbucnit o furtună. A găsit peștele, dar de data aceasta el nu i-a îndeplinit dorința. Peștele s-a făcut nevăzut în mare.

Chiar dacă bătrânul a așteptat mult timp după el, peștișorul nu s-a mai arătat. Când s-a întors acasă, a văzut vechea sa căsuță și soția sa în picioare lângă ea, lângă o troacă spartă.

Personaje: bătrânul pescar, soția sa, peștele de aur.