Rezumat Fata căpitanului de Aleksandr Pușkin

Rezumat la cartea "Fata căpitanului" de Aleksandr Pușkin, în care este vorba despre aventurile intense ale lui Piotr Griniov, un tânăr de 17 ani care se alătură Armatei Imperiale Ruse în timpul Răscoalei lui Pugaciov din anii 1770. Într-o serie de evenimente dramatice, fortăreața sa este cucerită de rebeli, iar viața lui Piotr devine un vârtej de intrigi, iubire și trădare. Salvat de la execuție de către liderul rebel Pugaciov, Piotr se confruntă cu diverse provocări, inclusiv trădarea lui Șvabrin și încarcerarea sa nedreaptă. Dragostea sa cu Mașa și perseverența lui vor aduce totuși eliberarea și finalul fericit.

Citește și
Rezumat Evgheni Oneghin de Aleksandr Pușkin
Rezumat Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat pe capitole Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat Călărețul de aramă de Aleksandr Pușkin
Rezumat Basmul cu pescarul și peștișorul de aur de Aleksandr Pușkin



Rezumat la cartea Fata căpitanului de Aleksandr Pușkin


Cu acțiunea în timpul Răscoalei lui Pugaciov din anii 1770, romanul istoric "Fiica căpitanului" al scriitorului rus Alexandr Pușkin (1836) povestește despre aventurile lui Piotr Andreici Griniov, un tânăr de 17 ani care pleacă de acasă pentru a se alătura Armatei Imperiale Ruse în lupta împotriva rebelilor. De-a lungul anilor, "Fiica căpitanului" a fost adaptată pentru scenă și cinematograf.

În anii care au urmat ridicării Împărătesei Ecaterina cea Mare la conducerea Imperiului Rus, numeroase rebeliuni au izbucnit printre clasa țărănească. În acest context, Piotr Andreici Griniov este trimis să se alăture Armatei Imperiale Ruse, la rugămintea tatălui său, un ofițer imperial pensionat. Pe drumul său spre instruirea militară în orașul Orenburg, Piotr se rătăcește în timpul unei furtuni cumplite. Aflat pe marginea morții, un călător misterios îl îndrumă înapoi pe drumul principal, salvându-i viața. Înainte de a se despărți, Piotr îi dă omului paltonul său de iepure ca simbol de mulțumire pentru că l-a condus înapoi în siguranță.

În curând, Piotr ajunge la Orenburg, de unde este trimis să servească la avanpostul fortul Belogorskaia. Când ajunge acolo, Piotr este surprins să vadă că nu este deloc un fort, ci mai degrabă un sat mic și prost apărat, înconjurat de un gard jalnic, puțin probabil să împiedice o forță inamică hotărâtă. Deși comandantul oficial al fortului este Căpitanul Ivan Mironov, Piotr învață rapid de la Șvabrin, un ofițer cu care se împrietenește la scurt timp după sosire, că adevărata autoritate este soția lui Mironov, Vasilisa. Șvabrinn este nemulțumit că este detașat la un avanpost atât de prost fortificat, dar spune că nu are de ales, fiind trimis la fortul Belogorskaia după ce a ucis un om într-un duel.

Într-o noapte, Piotr este invitat să se alăture familiei Mironov la cină. În timpul vizitei, Piotr o întâlnește pe Mașa, fiica lui Ivan, și în curând cei doi se îndrăgostesc. Șvabrin este, de asemenea, îndrăgostit de Mașa, dar ea respinge în mod repetat avansurile sale romantice. Cu toate acestea, Șvabrin se simte jignit de afecțiunea dintre Mașa și Piotr, provocându-l pe Piotr la un duel cu săbii. Vasilisa încearcă să oprească duelul, fără succes. La final, Șvabrin îl rănește pe Piotr cu sabia, dar este oprit înainte să-și poată ucide adversarul. În timp ce Piotr se recuperează, îi cere mâna lui Mașa în căsătorie, dar Ivan refuză categoric să-și dea consimțământul.

Drama interpersonală este întreruptă atunci când fortăreața este ușor cucerită de o armată țărănească condusă de Emelian Pugaciov, un cazac Iaik care se deghizează în Petru al III-lea, asasinat cu zece ani în urmă de susținătorii soției sale, Ecaterina. Când Ivan refuză să se plece și să-i jure credință lui Pugaciov, el este spânzurat împreună cu Vasilisa. Temându-se că ar putea fi următorul, Șvabrin, oportunist, trece de partea lui Pugaciov. Înainte ca Piotr să aibă șansa să aleagă o tabără, Șvabrin îi spune lui Pugaciov să-l spânzure pe Piotr. Inițial, Pugaciov este de acord, dar oprește execuția după ce îl recunoaște pe Piotr ca tânărul pe care l-a salvat în timpul furtunii și care i-a dăruit haina de iepure ca semn de mulțumire.

În loc să-l execute sau să-l forțeze să se alăture armatei sale, Pugaciov îl trimite pe Piotr la Orenburg pentru a transmite mesajul că trupele lui Pugaciov se îndreaptă spre oraș. După ce ajunge în Orenburg, însă, Piotr află că Șvabrin a fost lăsat în fruntea Fortului Belogorskaia. Acolo, Șvabrin o înfometează și o umileșt pe Mașa pentru a o sili să se căsătorească cu el. Furios, Piotr se întoarce la Fortul Belogorskaia pentru a-și salva iubita. Mișcat de afecțiunea lui Piotr pentru Mașa și dezgustat de cruzimea lui Șvabrin, Pugaciov îi eliberează atât pe Piotr, cât și pe Mașa, permițându-le să plece la casa tatălui lui Piotr. În timpul călătoriei, însă, cei doi întâlnesc armata imperială. Pentru a o proteja pe Mașa, Piotr o trimite singură la casa tatălui său și se reîntoarce la armată pentru a evita a fi judecat ca dezertor.

După încheierea rebeliunii și înfrângerea lui Pugaciov, Piotr speră să se reunească cu Mașa. Din nefericire, un Șvabrin răzbunător oferă mărturii care îl prezintă pe Piotr drept trădător pentru colaborarea cu Pugaciov. Mai degrabă decât să amenințe siguranța lui Mașa cerându-i să depună mărturie, Piotr se resemnează cu pedeapsa sa. Deși inițial condamnat la moarte, împărăteasa Ecaterina îi reduce pedeapsa la o lungă închisoare.

În timp ce Mașa este impresionată de insistența lui Piotr ca ea să rămână în afara acestui conflict, ea nu poate sta degeaba în timp ce iubitul ei putrezește în închisoare. Ea călătorește la Sankt Petersburg, unde își petiționează împărăteasa pentru eliberarea lui Piotr. Împărăteasa înțelege circumstanțele atenuante legate de relația dintre Piotr și Pugaciov și este impresionată de devotamentul lui Mașa față de el. Ca rezultat, Piotr este eliberat, iar cei doi se căsătoresc.