Rezumat Dama de pică de Aleksandr Pușkin

Rezumat la cartea "Dama de pică" de Aleksandr Pușkin, în care se explorează viața tumultuoasă a lui Hermann, un ofițer german obsedat de secretul jocului de cărți, moștenit de la o contesă bătrână. În căutarea bogăției și a succesului la joc, Hermann recurge la amenințări și provoacă moartea contesei, deschizând astfel ușa către evenimente supranaturale și auto-distrugere. Într-o luptă cu ghinionul și fantomele trecutului, el câștigă și pierde într-un joc fatal, iar destinul lui se desfășoară într-o dramă intrigantă. Dragostea, lăcomia și obsesia se contopesc într-o poveste captivantă despre decăderea morală și consecințele fatale ale dorinței neînfrânată.

Citește și
Rezumat Evgheni Oneghin de Aleksandr Pușkin
Rezumat pe capitole Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat Fata căpitanului de Aleksandr Pușkin
Rezumat Călărețul de aramă de Aleksandr Pușkin
Rezumat Basmul cu pescarul și peștișorul de aur de Aleksandr Pușkin



Rezumat la cartea Dama de pică de Aleksandr Pușkin


Hermann, un german etnic, este ofițer în Armata Imperială Rusă. El privește constant cum ceilalți ofițeri pariază, dar el nu joacă niciodată. Într-o seară, Tomski povestește despre bunica sa, o contesă. Cu mulți ani în urmă, în Franța, ea a pierdut o avere la jocul de cărți fararaon și apoi a câștigat-o înapoi cu secretul celor trei cărți câștigătoare, pe care le-a învățat de la notoriul Conte de St. Germain. Hermann devine obsedat să obțină secretul.

Contesa (în prezent în vârstă de 87 de ani) are o tânără pupilă pe nume Lizaveta Ivanovna. Hermann îi trimite scrisori de dragoste lui Lizaveta și o convinge să-l lase să intre în casă. Acolo, Hermann o înfruntă pe contesă, cerându-i secretul. Ea îi spune inițial că povestea a fost o glumă. Hermann persistă, dar ea refuză să vorbească. În cele din urmă, o amenință cu un pistol și ea moare de frică. Fuge în apartamentul Lizavetei (în același bloc) și îi spune ce s-a întâmplat. Se apără spunând că pistolul nu era încărcat. Cu toate că Lizaveta îl ajută să fugă, este dezgustată să afle că atențiile lui erau motivate de lăcomie.

Hermann participă la înmormântarea contesei și este terorizat când i se pare că o vede pe contesă deschizând ochii în sicriu și privindu-l. Mai târziu în acea noapte, fantoma ei îi apare și îi spune cele trei cărți secrete (trei, șapte și as). Îi spune că trebuie să joace doar o dată în fiecare noapte și apoi îi poruncește să se căsătorească cu Lizaveta. Hermann își cheltuie toate economiile la salonul lui Cekalinski, unde bărbați bogați pariază la faraon pe sume mari. În prima noapte, pariază totul pe trei și câștigă. În a doua noapte, câștigă pe șapte. În a treia noapte, pariază pe as, dar când sunt arătate cărțile, descoperă că a pariat pe Dama de Pică, nu pe as, și pierde totul. Când Dama pare să-i facă cu ochiul, el este uimit de asemănarea remarcabilă cu bătrâna contesă și fuge speriat.

Într-o scurtă concluzie, Pușkin scrie că Lizaveta se căsătorește cu fiul fostului intendent al contesei, un funcționar de stat care câștigă un salariu bun. În schimb, Hermann devine nebun și este internat într-un azil. Este instalat în Camera 17 la spitalul Obuhov; nu răspunde la întrebări, ci murmură cu o viteză neobișnuită: "Treizeci, șapte, as! Treizeci, șapte, damă!"