Rezumat pe capitole Dama de pică de Aleksandr Pușkin

Rezumat pe capitole la cartea "Dama de pică" de Aleksandr Pușkin în care este vorba despre obsesiile și tragediile care înconjoară viața ofițerului rus Hermann. După ce descoperă un secret de la contesa decedată, Hermann intră într-un vârtej al jocurilor de noroc și al nebuniei. Numerele de cărți îl obsedează, iar apariția reginei de pică devine o premoniție fatală. Încercările sale de a dobândi bogăție și putere prin jocuri de noroc îl conduc la pierderea minții și la internarea într-un spital de boli mintale. În timp ce Hermann se afundă în nebunie, destinul celor din jurul său ia direcții nesperate, aducând o concluzie tragică pentru toți.

Citește și
Rezumat Evgheni Oneghin de Aleksandr Pușkin
Rezumat Dama de pică de Aleksandr Pușkin
Rezumat Fata căpitanului de Aleksandr Pușkin
Rezumat Călărețul de aramă de Aleksandr Pușkin
Rezumat Basmul cu pescarul și peștișorul de aur de Aleksandr Pușkin



Rezumat pe capitole la cartea Dama de pică de Aleksandr Pușkin


Capitolul 1 - Rezumat
Narumov, un ofițer în Armata Rusă, organizează o petrecere cu cărți la casa sa. Un soldat numit Hermann stă și bea cu bărbații, dar nu joacă. El pretinde că este interesat de joc, dar nu este "în stare să sacrific strictul necesar numai cu nădejdea de a dobândi un prisos".

Un alt invitat, Tomski, povestește despre bunica sa în vârstă de 80 de ani, Contesa Ana Fedotovna. În timp ce se afla la curtea franceză, Contesa Ana a pierdut o sumă mare de bani în fața Duceului de Orleans. Soțul ei, timid în mod obișnuit, a fost furios din cauza pierderii și a refuzat să plătească datoria, spre surprinderea Anei. Ana merge la prietenul ei, Contele Saint-Germain, care îi învață un truc supranatural pentru a câștiga la jocul de cărți Faraon. Folosind trucul, ea recuperează "tot ce pierduse".

În timp ce ceilalți invitați susțin că povestea lui Tomski este "un basm", el crede că ar putea fi adevărată. Cu toate acestea, Ana a refuzat să-i dezvăluie secretul succesului ei. Mai mult, cei patru fii ai ei, printre care și tatăl lui Tomski, sunt toți jucători disperați care nu au reușit să învețe secretul ei. Odată, ea s-a milostivit de un tânăr numit Ceaplitki și i-a dezvăluit trucul, ajutându-l să-și recupereze banii pierduți așa cum făcuse ea. Tomski încheie povestea, iar bărbații își încheie petrecerea.


Capitolul 2 - Rezumat
Contesa Ana Fedotovna stă în fața unei oglinzi în timp ce servitorii ei o îngrijesc. Pupila ei tânără, Lizaveta Ivanovna, stă lângă ea. Tomski intră și discută despre scena socială locală. Îi cere permisiunea să i-l prezinte pe Narumov la următorul bal. Ana acceptă, iar Tomski pleacă. Bătrâna contesă se agită în legătură cu romanele, trăsurile și disponibilitatea servitorilor ei.

Lizaveta trebuie să suporte personalitatea capricioasă și rea a bătrânei contese. Contesa, acum o forță diminuată în înalta societate, își îndreaptă furia asupra lui Lizaveta. Ca rezultat, Lizaveta este marginalizată și ignorată la evenimentele sociale atât de bărbați, cât și de femei. În săptămâna anterioară, Lizaveta l-a zărit pe un tânăr ofițer prin fereastra ei. Ea l-a zărit pe stradă în zilele următoare și, la început, s-a simțit intimidată. În cele din urmă, frica ei s-a transformat în curiozitate, iar ea a început să-l privească din nou când trecea în fața ferestrei sale. Când Tomski a cerut să îl aducă pe Narumov la bal, Lizaveta spera că ar putea fi același bărbat. Ea nu știe că tânărul ofițer pe care l-a urmărit este Hermann.

Hermann este fiul unui german rusificat. El trăiește o viață frugală, cheltuind doar o parte din salariu și refuzându-și "chiar și cea mai mică extravaganță". El este fascinat de jocurile de noroc, chiar dacă nu joacă cărți. După ce a auzit povestea lui Tomski, nu poate să nu se gândească la trucul contesei. Căutând modalități de a se apropia de contesă pentru a-i învăța secretul, în visele lui pariază și câștigă averi. Obsesia lui îl duce la casa contesei ca și cum ar fi fost atras de "o forță misterioasă". Când o observă pe fereastră pe tânăra pupilă a contesei, o urmărește cu atenție..


Capitolul 3 - Rezumat
Contesa Ana și Lizaveta fac o plimbare cu trăsura. În timp ce urcă în trăsură, Lizaveta se întâlnește cu Hermann pentru prima dată. El îi strecoară o scrisoare în mână, iar ea petrece călătoria cu gândul la conținutul ei. Când se întoarce acasă în cele din urmă, aleargă în camera ei și citește scrisoarea de dragoste "tandră, respectuoasă". Din cauza nervozității, nu știe cum să răspundă. În cele din urmă, îi mulțumește pentru scrisoare, dar insistă că "nu acesta este modul în care să faci cunoștință".

A doua zi, Lizaveta îl vede pe Hermann trecând din nou pe lângă fereastră și îi aruncă înapoi scrisoarea. În zilele următoare, el îi trimite mai multe bilete și scrisori de dragoste. La început, le rupe, dar în curând decide să le păstreze. În cele din urmă, îi dă lui Hermann instrucțiuni despre cum să intre în camera ei. Îi spune să aștepte în timp ce ea participă la un bal cu contesa.

Hermann urmează instrucțiunile. În loc să intre în camera lui Lizaveta, el așteaptă în biroul contesei. Când contesa se întoarce, se dezbracă și se pregătește să se culce, stând în cele din urmă singură cu o lampă lângă ea. Hermann apare din întuneric și insistă să-l învețe trucul cu cărțile. Contesa respinge povestea ca pe o glumă. Hermann o presează, dar ea rămâne tăcută. Când el scoate un pistol, ea devine "vizibil tulburată". Hermann o întreabă din nou despre trucul cu cărțile, dar, în timp ce agită arma, își dă seama că contesa este moartă.


Capitolul 4 - Rezumat
Lizaveta stă singură în camera ei, gândindu-se la modul în care a ajuns atât de repede în această situație. În aceeași seară, Tomski a făcut mai multe remarci punctuale despre ofițerii de inginerie, care "au fost atât de bine țintite" încât ea bănuiește că el știa despre relația ei cu Hermann. Deși Tomski pare să uite de această chestiune, conversația "s-a înfipt adânc" în gândurile lui Lizaveta. Pe măsură ce începe să simtă ușurare că a evitat un bărbat cu reputație dubioasă ca Hermann, acesta intră în camera ei.

Hermann îi spune lui Lizaveta că contesa este moartă. Pe măsură ce dezvăluie întreaga poveste, Lizaveta ascultă "cu groază", nu pentru că binefăcătoarea ei este moartă, ci pentru că acum înțelege că scrisorile de dragoste ale lui Hermann au fost o încercare fără sens de a se apropia de contesă și de a-i afla secretul. Ea plânge, și deși Hermann o compătimește, el este și dezamăgit că nu va afla niciodată trucul cu cărțile al contesei. Pe măsură ce se apropie zorii, Lizaveta îi spune lui Hermann cum să plece printr-o scara secretă.


Capitolul 5 - Rezumat
Trei zile mai târziu, Hermann participă la înmormântarea contesei. Cu toate că nu se simte vinovat, o mică parte a conștiinței îi spune că el este "ucigașul bătrânei". A decis să participe la înmormântare pentru a cere iertare și pentru a evita orice pedeapsă supranaturală.

Biserica este plină. El se strecoară prin mulțime spre sicriu și ascultă predica preotului tânăr. Familie, prieteni și servitori își aduc omagiile femeii decedate. Hermann se apleacă în fața sicriului și, în timp ce se ridică, este convins că contesa îi aruncă "o privire batjocoritoare". El cade, iar Lizaveta leșină. Un bărbat în biserică răspândește zvonul că Hermann este "fiul ilegitim al femeii decedate".

În acea seară, Hermann bea prea mult. Se trezește în miez de noapte și o vede pe contesă în camera sa, într-o rochie albă. Contesa îi spune lui Hermann secretul despre cum să câștige la cărți, dar numai cu condiția să folosească trucul o singură dată și să "nu mai joace niciodată". Apoi îi spune că îl va ierta doar dacă se căsătorește cu Lizaveta. Contesa pleacă.


Capitolul 6 - Rezumat
Hermann este obsedat de secretul transmis de fantoma contesei. Numerele cărților îl bântuie, iar el le vede peste tot, inclusiv în visele sale. Narumov îl duce pe Hermann la un joc de cărți organizat de infamul jucător Cekalinski. Hermann își surprinde prietenul pariind aproape tot ce are la el. Cekalinski acceptă miza mare. Hermann câștigă, își ia câștigurile și se întoarce acasă.

Seara următoare, el revine la masa de cărți a lui Cekalinski. Câștigă o altă sumă mare de bani și, din nou, pleacă imediat. În a treia seară, prezența sa este așteptată. Hermann plasează o mare miză, dar, când este convins că a câștigat, Cekalinski arată către o Damă de Pică, ceea ce îl determină să piardă jocul. Hermann este convins că vede regina de pe cartea de joc clipește la el. În acel moment, ea arată exact ca și contesa. Hermann pleacă, iar Cekalinski începe să împartă din nou cărțile.


Concluzie - Rezumat
Incidentul la masa de cărți îl face pe Hermann să-și piardă mințile. Este internat într-un spital de boli mintale, unde stă singur și șoptește numere de cărți. Lizaveta se căsătorește cu un "tânăr foarte plăcut" și își ia propria pupilă. Tomski este promovat și se căsătorește cu o tânără prințesă.