Rezumat Tragedie în trei acte de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Tragedie în trei acte" de Agatha Christie, în care este vorba despre Sir Charles Cartwright, un actor de scenă renumit, care devine gazda unei petreceri în Cornwall. După ce un preot moare misterios la petrecere, Cartwright și ceilalți invitați descoperă o serie de crime aparent legate între ele. Detectivul Hercule Poirot dezvăluie că Cartwright, aparent iubitor și amuzant, ascunde un secret întunecat legat de o căsătorie ilegitimă. Într-o intrigă complexă, Poirot dezvăluie motivațiile și metodele subtile ale criminalului, dezlegând misterul unui plan bine pus la punct.



Rezumat la cartea Tragedie în trei acte de Agatha Christie


Renumitul actor de scenă Sir Charles Cartwright organizează o cină la casa sa din Cornwall. Printre invitații săi se numără: Hercule Poirot; psihiatrul Dr. Bartholomew Strange; Hermione "Egg" Lytton Gore și mama ei; căpitanul Dacres și soția sa Cynthia; dramaturga Muriel Wills; prietenul lui Egg, Oliver Manders; domnul Satterthwaite; și reverendul Babbington și soția sa. Când reverendul Babbington moare brusc după ce a băut unul dintre cocktailurile servite, Cartwright crede că a fost asasinat, deși Dr. Strange nu găsește nicio otravă în paharul său. Ceva mai târziu, Poirot se află în Monte Carlo și află de la Satterthwaite și Cartwright că Dr. Strange a murit din cauza otrăvirii cu nicotină după ce a băut un pahar de vin de Porto, deși nu există niciun indiciu în pahar.

Cu excepția celor trei bărbați, invitații lui Dr. Strange au fost aceiași care au participat la petrecerea lui Cartwright. Atât Satterthwaite, cât și Cartwright se întorc în Anglia pentru a investiga crimele. Află că înainte de petrecere, Dr. Strange își trimisese majordomul departe pentru două luni și că manifestase un comportament ciudat ca și cum ar fi așteptat ceva. Un înlocuitor temporar pe nume Ellis, pe care l-a angajat, a dispărut între timp, iar Satterthwaite și Cartwright găsesc scrisori de șantaj redactate de Ellis în camera acestuia. Corpul lui Babbington este exhumat curând, arătând că și el a murit din cauza otrăvirii cu nicotină.

Cartwright, Satterthwaite și Egg se asociază pentru a investiga decesele, cu Poirot alăturându-se lor ca consultant. Fiecare invitat are un motiv posibil sau circumstanțe suspecte legate de moartea lui Dr. Strange, dar nicio legătură cu Babbington. Când Muriel Wills este intervievată, își amintește că a observat cum Oliver Manders pare să lase să cadă o tăietură de ziar despre nicotină și că Ellis avea o aluniță pe o mână; mai târziu ea dispare. Poirot organizează o petrecere în care demonstrează cum paharele otrăvite au fost înlocuite de către criminal în timp ce atenția tuturor era îndreptată spre victimă. Apoi primește o telegramă de la doamna De Rushbridger, o pacientă la sanatoriul din Yorkshire al lui Dr. Strange, care a sosit în ziua în care Dr. Strange a murit. Poirot și Satterthwaite merg să o întâlnească, dar descoperă că și ea a fost ucisă la rândul ei. Aflând că servitoarea lui Cartwright, Miss Milray, se îndreaptă grăbită spre Cornwall, Poirot o urmărește pentru a afla de ce.

După se se întoarce, Poirot îi adună la un loc pe Cartwright, Satterthwaite și Egg, ajungând în cele din urmă să-l denunțe pe Cartwright ca fiind criminalul. Cartwright vrea să se căsătorească cu Egg, dar deja are o soție care locuiește într-un azil de nebuni. Cum nu poate divorța de ea conform legilor britanice, a decis să ascundă această informație ucigându-l pe Dr. Dr. Strange, cel mai vechi prieten al său și singurul care știa despre căsătorie. După petrecerea sa, Cartwright l-a convins pe Dr. Strange să îl lase să fie el majordomul său, sub forma unei glume, și apoi l-a otrăvit în timpul petrecerii sale. A pus tăietura de ziar despre nicotină pe haina lui Oliver Manders după ce l-a păcălit să fie prezent în casa lui Dr. Strange. A falsificat scrisorile de șantaj ale lui Ellis, apoi a călătorit la Monte Carlo a doua zi pentru a-și stabili alibiul. Primul omor a fost un antrenament pentru al doilea, pentru a testa dacă paharul putea fi schimbat neobservat, iar victima a fost aleasă aleatoriu. Singurii oaspeți care erau în siguranță au fost Cartwright, Dr. Strange, căruia nu-i plăceau cocktailurile, și Egg, căreia Cartwright i-a dat un pahar sigur. Mrs De Rushbridger a fost folosită de Cartwright ca o pistă falsă pentru a distrage atenția de la comportamentul lui Dr. Strange față de "Ellis", și a omorât-o pentru a deturna suspiciunile și pentru a împiedica dezvăluirea ignoranței ei despre caz.

Poirot dezvăluie că nicotina provenea de la un spray de trandafiri distilat de Cartwright la o veche turnătorie în apropierea reședinței sale din Cornwall; echipamentul a fost găsit de el când Miss Milray s-a dus să-l distrugă. Suspiciunile sale despre Cartwright se bazau pe mai multe fapte: Cartwright era cel mai probabil să fi otrăvit cocktailul, pașaportul său arăta întoarcerea sa în Anglia pentru a putea face pe majordomul în locul lui Ellis; acțiunile servitoarei Miss Milray erau motivate de o iubire secretă pentru angajatorul ei; dramaturga Muriel Wills a observat asemănarea dintre Cartwright și Ellis și a fost luată de Poirot cu el pentru a o proteja; iar telegrama presupusă a fi de la Domnul De Rushbridger era adresată lui Poirot când ea nu știa nimic despre implicarea sa. Cartwright fuge, dar Poirot spune că are de ales doar între un proces public sau sinucidere.

(În unele ediții, Poirot îi spune lui Cartwright că medicii și polițiștii îl așteaptă în camera următoare. Cartwright, neputând să creadă că cineva atât de important ca el a eșuat, încearcă să dovedească că Poirot minte și este arestat când deschide ușa.)

Egg, șocată, este luată de Oliver Manders, pe care inițial îl plăcea, înainte ca Cartwright să apară. În urma evenimentelor, Satterthwaite remarcă cât de teribil ar fi fost ca oricine, inclusiv el însuși, să fi băut cocktailul otrăvit. Poirot remarcă că exista o posibilitate și mai teribilă: "Aș fi putut fi eu."