Rezumat Moarte pe Nil de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Moarte pe Nil" de Agatha Christie, în care este vorba despre intrigă și trădare în timpul unei călătorii pe Nil. Detectivul Hercule Poirot se confruntă cu un caz complex, în care Linnet, proaspăt căsătorită cu fostul logodnic al prietenei sale Jacqueline, este găsită împușcată în cap. O serie de evenimente șocante și răsturnări de situație dezvăluie un plan elaborat de crimă și iubire interzisă. Într-un final, Poirot dezvăluie adevărul șocant și se confruntă cu personaje care ascund secrete întunecate. O poveste captivantă de mister și pasiune, "Moarte pe Nil" explorează complexitatea umană și oscilațiile tragice ale destinului.



Rezumat la cartea Moarte pe Nil de Agatha Christie


În timpul vacanței făcută în Aswan pentru a urca pe vaporul Karnak, care urma să facă un tur pe Nil de la Shellal la Wadi Halfa, Hercule Poirot este abordat de o persoană de succes numită Linnet Doyle, care este născută în Ridgeway. Ea îl roagă să o ajute să o împiedice pe fosta sa prietenă Jacqueline de Bellefort să o hărțuiască și să o urmărească. Linnet se căsătorise recent cu Simon Doyle, fostul logodnic al lui Jacqueline, ceea ce o făcuse pe aceasta să fie crudă și revoltată. Poirot refuză comisionul și încearcă fără succes să o descurajeze pe Jacqueline să-și pună în aplicare planurile. Simon și Linnet urmăresc indicațiile lui Poirot pentru a scăpa de Jacqueline, dar descoperă că aceasta a aflat de planurile lor și a urcat înaintea lor pe vapor. Alți pasageri ai vaporului Karnak sunt menajera lui Linnet pe nume Louise Bourget; administratorul averii ei Andrew Pennington; autoarea de romane romantice Salome Otterbourne și fiica ei Rosalie; Tim Allerton și mama sa; cunoscuta americancă bătrână Marie Van Schuyler împreună cu verișoara ei Cornelia Robson și asistenta ei Miss Bowers; comunistul declaratt domnul Ferguson; arheologul italian Guido Richetti; avocatul Jim Fanthorp; și medicul austriac Dr. Bessner.

În timpul vizitei la Abu Simbel, când vaporul Karnak oprește acolo, Linnet scapă în mod miraculos de a fi zdrobită de o piatră mare care cade de pe o stâncă. Jacqueline de Bellefort este suspectată că a împins piatra de pe stâncă, dar ea se afla la bordul vaporului în momentul incidentului. La Wadi Halfa, prietenul lui Poirot, colonelul Race, urcă pe vapor pentru călătoria de întoarcere. Colonelul Race îi spune lui Poirot că caută un criminal printre pasageri.

În seara următoare, în salonul vaporului, Jacqueline de Bellefort își exprimă amărăciunea față de Simon Doyle. Ea îl împușcă în picior cu un pistol, dar imediat cedează sub povara remușcărilor și își împinge pistolul departe de ea. Este condusă în cabina ei de ceilalți doi oameni prezenți, avocatul Jim Fanthorp și Cornelia Robson. Simon este adus curând în cabina doctorului Bessner pentru a-i trata rana. Fanthorp caută pistolul lui Jacqueline, dar spune că acesta a dispărut. În dimineața următoare, Linnet este găsită moartă, împușcată în cap, în timp ce colierul ei valoros de perle a dispărut. Pistolul lui Jacqueline este recuperat din Nil; era înfășurat într-o eșarfă de catifea pe care Miss van Schuyler o raportase dispărută cu o zi înainte. Din pistol au fost trase două focuri.

În timp ce o interoghează pe menajera Louise în cabina în care se odihnește Simon Doyle, Poirot observă ceva ciudat în cuvintele pe care le folosește. Miss Bowers returnează colierul de perle al lui Linnet, furat de Miss Van Schuyler, care era o cleptomană. Cu toate acestea, Poirot își dă seama că este doar o imitație a colierului autentic al lui Linnet. El observă două sticle de ojă în camera victimei, una dintre ele stârnindu-i interesul. Louise este găsită apoi înjunghiată în cabina ei. Doamna Otterbourne se întâlnește ulterior cu Hercule Poirot și cu colonelul Race în cabina lui Simon, pretinzând că a văzut cine a ucis-o pe menajeră, la care Simon țipă surprins. Înainte de a dezvălui cine este criminalul, ea este împușcată mortal din afara cabinei.

Curând, Poirot îl confruntă pe curatorul Pennington în legătură cu tentativa sa de a o ucide pe Linnet aruncând piatra de pe stâncă; Pennington investise fără succes cu banii din moștenirea ei și venise în Egipt după ce a aflat de căsătorie pentru a o înșela să semneze niște documente care să-l exonereze. Cu toate acestea, el pretinde că nu a omorât pe nimeni, în ciuda faptului că revolverul său a fost folosit în omorul doamnei Otterbourne. Poirot recuperează perlele autentice ale lui Linnet de la Tim Allerton, care înlocuise perlele autentice cu cele false. Colonelul Race își dă seama că Guido Richetti este bărbatul pe care îl caută.

Poirot le spune colonelului Race, doctorului Bessner și Corneliei Robson că Simon Doyle a ucis-o pe Linnet. Crima a fost planificată de Jacqueline de Bellefort; cei doi sunt încă amanți. Linnet încercase deliberat și fără jenă să-l ia pe Simon de lângă Jacqueline, iar Simon a decis să meargă împreună cu ea pentru a o ucide ulterior pentru banii ei. Îngrijorată că Simon, nu prea deștept, ar putea fi prins și executat, Jacqueline a conceput ceea ce credea ea că este un plan infailibil.

În noaptea crimei, Jacqueline de Bellefort l-a ratat intenționat pe Simon Doyle, care și-a falsificat rana la picior cu cerneală roșie. În timp ce avocatul Jim Fanthorp și Cornelia Robson erau distrași de Jacqueline, Simon a luat pistolul, s-a dus în cabina lui Linnet și a împușcat-o. Așezând sticla de ojă care conținea cerneala roșie pe masa de toaletă a lui Linnet, el s-a întors în salon și s-a împușcat în picior. Simon a folosit eșarfa pentru a acoperi zgomotul produs de pistol, a încărcat un cartuș de rezervă pentru a părea că au fost trase doar două focuri și a aruncat pistolul în apă. Menajera Louise l-a văzut pe Simon intrând în cabina lui Linnet în noaptea aceea și i-a dat de înțeles acest lucru lui Simon în timpul interviului lui Poirot, având în plan să-l șantajeze.

Jacqueline de Bellefort, din nou, în încercarea de a-și proteja iubitul, a înjunghiat-o mortal pe menajera Louise Bourget. Doamna Otterbourne a văzut-o pe Jacqueline intrând în cabina lui Louise; când a mers să-i spună lui Poirot, Simon Doyle a ridicat vocea pentru a o avertiza pe Jacqueline din camera alăturată. Aceasta a împușcat-o imediat pe doamna Otterbourne înainte ca adevărul să poată fi dezvăluit. Poirot îl confruntă pe Simon, care mărturisește. El este arestat, precum și Jacqueline și Guido Richetti. În timp ce vaporul ajunge înapoi în Shellal și pasagerii debarcă, Jacqueline scoate un alt pistol și îl împușcă pe Simon și apoi se sinucide pentru a scăpa de spânzurătoare. Când este presat, Poirot dezvăluie că știa întotdeauna că ea avea un al doilea pistol, dar a ales să o lase să-și ia singură viața.