Rezumat Crăciunul lui Hercule Poirot de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Crăciunul lui Poirot" de Agatha Christie, în care se desfășoară un mister intrigant în timpul sărbătorilor de Crăciun. Milionarul Simeon Lee invită familia la reuniune, dar atmosfera devine tensionată când este găsit mort într-o cameră încuiată. Poirot și Colonelul Johnson investighează un joc complex de răzbunare și moștenire, dezvăluind secrete de familie și legături neașteptate. Pe măsură ce adevărurile ies la iveală, personajele se confruntă cu trecutul întunecat și găsesc calea spre împăcare și fericire, într-un final surprinzător. "Crăciunul lui Poirot" aduce un amestec captivant de crimă și umanitate într-un decor festiv.



Rezumat la cartea Crăciunul lui Hercule Poirot de Agatha Christie


Simeon Lee, un milionar bătrân și fragil, își invită în mod neașteptat familia să se adune la el acasă pentru a petrece Crăciunul. Gestul este întâmpinat cu suspiciune de către oaspeți. Simeon nu este cunoscut pentru sentimente calde față de familie, iar relațiile în familie nu sunt bune, mai ales cu Harry, oaia neagră a familiei. Simeon a căutat-o și nepoata sa orfană, născută în Spania, Pilar Estravados, și a invitat-o să locuiască în casa sa. Niciunul dintre frați nu a mai întâlnit-o pe fiica surorii lor Jennifer; ea se dovedește a fi încântătoare.

Simeon intenționează să joace un joc crud cu emoțiile familiei sale. Stephen Farr, un oaspete surpriză, sosește în Ajunul Crăciunului. El este fiul fostului partener al lui Simeon la minele de diamante și este întâmpinat cu căldură de către Simeon. Simeon își adună familia în acea după-amiază pentru a-l asculta vorbind la telefon cu avocatul său, spunând că vrea să-și actualizeze testamentul după Crăciun. Această informație incompletă stârnește sentimente negative între fiii săi și soțiile lor.

După cină în Ajunul Crăciunului, se aud sunete de mobilier căzând și un țipăt îngrozitor de către mai mulți oameni, care se grăbesc în camera lui Simeon. Când ajung la ușa lui, o găsesc încuiată și trebuie să o spargă. Imaginea dezvăluie mobilierul masiv răsturnat, vase sparte și Simeon mort, cu gâtul tăiat, într-o mare baltă de sânge, o priveliște groaznică și șocantă. Ofițerul poliției locale este deja la ușa din față, înainte ca cineva să poată suna la poliție. Ofițerul Sugden observă cum Pilar ridică ceva de pe podea. El insistă ca ea să-i dea bucata mică de cauciuc și un obiect mic de lemn.

Sugden explică că a ajuns la casa respectivă în baza unei înțelegeri anterioare cu victima, care i-a mărturisit furtul unei cantități semnificative de diamante brute din seiful său. Poirot îl însoțește pe colonelul Johnson pentru a investiga acest omor. Crima ridică multe întrebări. Cum a fost ucisă victima într-o cameră încuiată? Este omorul legat de furtul diamantelor? Și care este semnificația micului triunghi de cauciuc și a tăvii observate pentru prima dată de către Pilar?

Investigația lui Poirot explorează natura metodică și răzbunătoare a victimei și modul în care aceste caracteristici se regăsesc în fiii săi, observând și trăsături fizice. Fiecare fiu, și poate una dintre soții, apare ca suspect pentru investigatori. Când majordomul menționează confuzia sa cu privire la identitățile oaspeților, Poirot realizează că cei patru fii din căsătoria lui Simeon, ar putea să nu fie singurii săi fii prezenți în casă. Poirot găsește diamantele brute amestecate cu pietrele dintr-o grădină decorativă din exterior, eliminând astfel furtul ca motiv. Avocatul familiei citește testamentul lui Simeon, care lasă jumătate din avere fiului Alfred, care conduce afacerea, iar cealaltă jumătate urma să fie împărțită între ceilalți copii. Acest testament o lasă pe Pilar fără nicio moștenire, deoarece mama ei a murit cu un an înainte, iar nepoata nu este menționată în mod specific. Alfred, David și Harry sunt de acord să își unească moștenirile și să îi dea o parte și lui Pilar. Acest gest simplu și corect, după cum spune Lydia, o deranjează pe Pilar, iar ea refuză. Ultimul indiciu major provine de la Pilar. Ea și Stephen se joacă cu baloane și unul dintre ele plesnește; ea menționează că bucățile sunt asemănătoare cu cele pe care le-a găsit pe podea după ce Simeon a fost ucis. Poirot o avertizează să fie "vigilentă", deoarece știe mai mult decât își dă seama. Curând, ea este aproape ucisă de o bucată de piatră așezată deasupra ușii camerei sale.

Sosește un mesaj din Africa de Sud care spune că fiul partenerului lui Simeon a murit; Stephen Farr recunoaște că numele său real este Stephen Grant și că a venit în Anglia să-și întâlnească tatăl, din ultima călătorie a lui Simeon în Africa de Sud, cinci ani după căsătoria sa în Anglia. După aceea, Pilar dezvăluie povestea morții adevăratei Pilar în timp ce traversau Spania în timpul războiului civil, și planul său de a ajunge în Anglia în locul ei. Aflând aceste informații, ofițerul Sugden încearcă să dea vina pe Pilar pentru crimă. Apoi, Poirot preia controlul și explică crima. Poirot dezvăluie că Sugden era un alt copil ilegitim al lui Simeon, rezultat dintr-o aventură cu o fată locală. Simeon o plătise și o abandonase, dar Sugden ajunsese să regrete abandonul. El își planificase răzbunarea cu grijă și l-a ucis pe Simeon cu ore înainte de a declanșa prăbușirea mobilierului. Poirot dedusese relația dintre Simeon și Sugden observând manierismele comune ale lui Harry, Stephen și Sugden, și, de asemenea, prin punerea unei mustăți false pe un portret al tânărului Simeon și observarea asemănării cu Sugden.

David este eliberat de ani de mânie față de tatăl său pentru tratamentul greșit aplicat mamei sale. Stephen o ia pe Pilar, acum Conchita Lopez, în Africa de Sud, să se căsătorească cu ea. Lydia îi va invita la un Crăciun englez adevărat. Alfred și Lydia planifică să vândă vechea lor casă pentru a uita de oribila crimă. Alfred îi oferă fratelui său legitim, David, mobilierul mamei lor, dar David refuză politicos. Harry, David și George pleacă unul câte unul. Alfred și Lydia sunt puțin triști să lase în urmă grădinile miniaturale ale Lydiei create în chiuvete de piatră. Lydia planifică o altă grădină miniaturală pe care o va realiza în viitor. Alfred îi mulțumește din toată inima soției sale pentru că a avut grijă de el, dar Lydia spune că a fost datoria ei de soție.

Povestea se încheie cu o conversație între Poirot și șeful poliției comitatului Colonelul Johnson, lângă un foc de lemne. Poirot declară că preferă mai mult încălzirea centrală.