Rezumat Insula orfanilor de Laurel Snyder

Rezumat la cartea "Insula Orfanilor" de Laurel Snyder în care este vorba despre Jinny, o fată care trăiește pe o insulă misterioasă, izolată de lumea exterioară, alături de alți copii. În fiecare an, o barcă aduce un nou copil și pleacă cu cel mai în vârstă. Jinny, responsabilă pentru protejarea noului venit, se confruntă cu dileme morale și schimbări pe insulă. Despărțirea de prieteni și sosirea unui băiat dificil aduc provocări și o deteriorare a magiei insulei. O scrisoare descoperită aduce revelații despre trecutul insulei. În cele din urmă, Jinny pleacă cu noul venit, Loo, în căutarea medicamentelor, marcând o schimbare radicală în viața lor.

Citește și:
Rezumat Împăratul muștelor de William Golding
Rezumat Prietenii copilăriei mele de Wilson Rawls



Rezumat la cartea Insula orfanilor de Laurel Snyder


Anual, barca sosește pe insulă, aducând-o pe Ess, noul cel mai mic copil, ceea ce înseamnă că a venit timpul ca cel mai în vârstă copil, Deen, să plece. Deen era cel mai bun prieten al lui Jinny, protagonista, așa că ea este mâhnită că el pleacă și aproape uită că noul copil este responsabilitatea ei directă. Folclorul insulei avertizează că cerul va cădea dacă rămân mai mult de nouă copii pe insulă deodată. Ceilalți copii ai insulei merg mai devreme la culcare în acea noapte, așa cum fac întotdeauna când este o "schimbare". Jinny și Ess se cunosc și apoi merg să doarmă în cabana pe care o vor împărți acum.

Înainte de a pleca, Deen a învățat-o pe Jinny diverse "Lecții de la Maturii" despre cum să aibă grijă de un copil mic (al ei "Protejat") și să conducă grupul. Jinny va transmite acum aceste tipuri de lecții lui Ben, al doilea copil ca vârstă după Jinny. În afara bărcii care sosește o dată pe an, copiii nu au niciun contact cu lumea exterioară și niciun mod de a pleca. Ei nu știu de ce sunt acolo și nu își amintesc nimic de dinainte să ajungă - cu excepția celor mai mici copii, care uneori, la sosirea lor inițială, vorbesc despre "Mama" sau alte persoane pe care le cunoșteau înainte să ajungă pe insulă.

Dimineața, Jinny îi arată insula lui Ess, care are cabine (una pentru fiecare copil, cu excepția Maturului și a Protejatului), o bucătărie în aer liber, o cabană de cărți, o cabană de depozitare și o cabană de "vise" (ca o toaletă). Ben gătește micul dejun (gătitul este atribuția lui specială), iar Ess îi întâlnește pe ceilalți (de la cel mai mare la cel mai mic, Ben, Joon, Oz, Eevie, Jak, Nat și Sam). Copiii contribuie fiecare la administrarea comunității prin sarcini asignate precum pescuitul, culegerea mierii sau a ouălor de găină, culegerea legumelor și fructelor, curățarea, gătitul, educarea celorlalți, aducerea apei sau a lemnelor de foc și altele asemenea.

Jinny o duce pe Ess să își ia haine noi care să se potrivească cu ale celorlalți și să scape de pantofi. Toți copiii noi trebuie să treacă prin acest ritual de inițiere; pantofii sunt lăsați într-o grămadă ca un altar. Ess nu vrea să renunțe la pantofii ei, dar Jinny îi face o brățară din șireturile acestora pentru a o liniști. Ess numește apoi brățara "Mama" și o poartă mereu. Ben este confuz de ce Jinny nu l-a luat și pe el în acest proces de inițiere pentru prima lui lecție; Jinny susține că lecțiile nu sunt necesare (chiar dacă ea însăși se simte nepregătită chiar și cu lecțiile).

Insula este magică și sigură și are provizii abundente de hrană și resurse naturale. Cu toate acestea, aprovizionarea cu haine, veselă și cărți este limitată, iar copiii nu știu cum să facă mai multe. În fiecare seară, după cină, copiii se adună în jurul unui foc de tabără (sau "cerc de foc"), iar Maturul citește cu voce tare pentru ceilalți. În calitate de Matur, Jinny trebuie s-o învețe pe Ess să înoate, să gătească și să citească, dar are dificultăți cu lecțiile de înot și renunță efectiv. Atunci, Joon o învață pe Ess să înoate. Aceeași situație se întâmplă cu cititul și pescuitul. După peste 200 de zile, Ess este aproape autonomă.

În curând, barca vine pentru Jinny, dar ea nu este pregătită: nu i-a dat lui Ben nicio Lecție de la Maturi, nici nu i-a explicat lui Ess că trebuie să plece, și crede că Ess încă "are nevoie" să rămână cu ea. Prin urmare, ea rămâne, încălcând regulile și alarmând pe toată lumea. Barca nu va pleca fără ea, dar Jinny o aduce la țărm și îl ia pe noul băiat, Loo, în cabina ei împreună cu Ess. Cei doi copii împart patul lui Jinny, iar ea folosește perne din cabina cărților pentru a dormi. Ea găsește o scrisoare scrisă de Abbie Ellis (al cărei nume îi apare în toate cărțile) către mama ei. Se pare că Abbie a fost și ea odată un copil pe insulă, iar mama ei știa că este acolo. În scrisoare, Abbie își roagă mama să trimită barca mai devreme pentru ea, pentru că nu vrea să trăiască pe insulă; îi este prea dor de familia ei. Jinny consideră că această scrisoare este periculoasă și nu o împărtășește cu nimeni.

Spre deosebire de Ess, Loo este o provocare, iar Jinny nu îl agreează. Insula începe să se schimbe: apar șerpi diferiți, norii se schimbă, hrana devine mai puțină, iar vânturile nu mai protejează magic oamenii sau obiectele de a cădea de pe stânci. În cele din urmă, începe să ningă. Jinny începe are prima menstruație și interpretează greșit acest lucru, ca pe o altă parte a magiei rele a insulei pe care a provocat-o. Ben și alții încearcă să o convingă să plece, dar ea nu vrea să plece, până când Loo nu este mușcat de un șarpe cu clopoței. În cele din urmă, Jinny decide că trebuie să plece cu el, sperând să găsească medicamente. Ea își ia rămas bun de la grup și petrece mai mult timp cu Ess, care acum înțelege că Jinny trebuie să plece și că probabil se va descurca singură. Apoi, Jinny urcă în barcă cu Loo, și pleacă, fără să știe unde îi va duce barca.