Rezumat scurt Cometă în Momilandia de Tove Jansson

Rezumat scurt la cartea „Cometă în Momilandia” de Tove Jansson, unde povestea începe cu familia Mominilor care se adaptează la noul lor cămin din Valea Mominilor. Când micuţul Smiorc, noul membru al familiei, descoperă un traseu misterios într-o pădure apropiată, începe o aventură neașteptată. Călătoria către Munții Singuratici, unde Profesorii pot dezvălui secretele unei comete care se apropie, devine epică. Însoțiți de prieteni precum Unchiaşul Puftabac și Domnița Fandosita, acești locuitori ai Momilandiei se confruntă cu pericole și dezvăluiri surprinzătoare, aducând cititorii într-o lume magică și plină de farmec.

Citește și: Rezumat Pălăria Vrăjitorului de Tove Jansson



Rezumat scurt la cartea Cometă în Momilandia de Tove Jansson


Povestea începe câteva săptămâni după evenimentele din "Mumini și Marele Potop", când familia Mominilor se adaptează la noua lor viață în Valea Mominilor. Micuţul Smiorc, care acum locuiește cu mominii, descoperă un drum misterios într-o pădure din apropiere. Împreună cu Momi, explorează acest drum și întâlnesc Maimuța de mătase, un personaj răutăcios, ajungând pe o plajă unde Momi pescuiește perle. Între timp, Smiorc și Maimuța de mătase găsesc o peșteră și decid să ascundă acolo perlele lui Momi.

A doua zi, când se întorc la peșteră, găsesc perlele aranjate sub forma unei stele cu coadă. Înapoi la Casa Mominilor, Domnul Bizam, un filosof a cărui casă a fost distrusă de podul construit de Momitata și care acum stă cu ei, explică că perlele reprezintă o cometă. El îl îndrumă pe Momi către Observatorul de pe Munții Singuratici, unde profesorii ar putea să îi spună dacă cometa va lovi Pământul.

Momi și Smiorc se îndreaptă spre Munții Singuratici, iar pe drum îl întâlnesc pe Unchiaşul Puftabac, care li se alătură. Râul îi duce într-o peșteră sub munți unde aproape cad într-o gaură, dar în ultimul moment un Emul îi salvează accidental când confundă jocul la armonică al lui Puftabac cu o larvă de fluture rară și își întinde plasa în peșteră pentru a o prinde. Ajung la Munții Singuratici și pornesc spre Observator. Pe drum sunt atacați de un vultur, iar Momi găsește un inel de aur, pe care Puftabac îi spune că-i aparține Domniței Fandosita pe care a cunoscut-o cu câteva luni în urmă.

La Observator, unul dintre profesori le spune că cometa se va lovi de Pământ și le oferă data și ora exactă când se va întâmpla. Realizând că mai au doar câteva zile, se întorc grăbiți spre Valea Mominilor, observând că căldura produsă de apropierea cometei începe să usuce pâraiele mai mici. Într-o pădure, dau peste Domnița Fandosita atacată de un tufiș otrăvitor. Momi o salvează, iar ea și fratele ei Fandosel li se alătură. Mai departe, ajung la mare și o găsesc complet uscată. Folosesc bețe lungi pentru a o traversa, iar Domnița Fandosita îl salvează pe Momi de o caracatiță gigant.

Pe cealaltă parte a mării întâlnesc un alt Emul și reușesc să supraviețuiască unei tornade folosind rochia lui ca parapantă. În cele din urmă, ajung în Valea Mominilor și întreaga familie, împreună cu Emulul, Domnul Bizam și Domnița Fandosita și Fandosel, se duc în peșteră, ajungând acolo la timp pentru a se adăposti de cometă. Crezând că impactul a distrus totul, adorm, doar pentru a descoperi a doua zi dimineață, cu bucurie mare, că cometa a ratat Pământul în întregime și totul s-a întors la normal.