Rezumat Cu cărțile pe masă de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Cu cărțile pe masă" de Agatha Christie, în care detectivul Hercule Poirot este invitat la o cină organizată de excentricul colecționar Mr. Shaitana, unde printre participanți sunt atât profesioniști în soluționarea crimelor, cât și persoane suspectate de omor. În timpul partidei de bridge, gazda este găsită înjunghiată, iar toți oaspeții devin suspecți. Poirot folosește abilitățile sale remarcabile pentru a dezvălui personalitățile și motivele fiecărui suspect. Într-o investigație plină de întorsături, se descoperă adevărul despre crime și se dezvăluie identitatea criminalului, oferind cititorilor un final surprinzător și captivant.



Rezumat la cartea Cu cărțile pe masă de Agatha Christie


Domnul Shaitana, un colecționar strălucit, se întâlnește întâmplător cu Hercule Poirot la o expoziție de artă și se laudă cu colecția sa personală legată de soluționări de crime. Disprețuind ideea de a colecta doar artefacte, Shaitana explică că adună doar cele mai bune exponate: criminali care au scăpat de justiție. Îl invită pe Poirot la o cină pentru a-i întâlni pe acești criminali.

Printre invitați, alături de Poirot, sunt alți trei profesioniști în domeniul soluționării de crime: ofițerul secret Colonel Race, autoarea de romane polițiste doamna Ariadne Oliver și ofițerul Battle de la Scotland Yard; împreună cu patru persoane despre care Shaitana crede că sunt criminali: Dr. Roberts, Doamna Lorrimer, Anne Meredith și Maiorul Despard. Shaitana își tachinează suspecții cu comentarii pe care doar ei le înțeleg.

Oaspeții se retrag pentru a juca bridge, profesioniștii jucând într-o cameră, în timp ce ceilalți joacă într-o a doua cameră unde Shaitana se relaxează lângă foc. La sfârșitul petrecerii, Shaitana este găsit mort - înjunghiat în piept cu un cuțit stilet din propria sa colecție. Niciunul dintre suspecți nu poate fi exclus, deoarece toți s-au deplasat prin cameră în timpul serii. Conducând ancheta poliției, Ofițerul Battle acceptă să pună "cărțile pe masă" și să permită altor profesioniști să facă propriile cercetări. Poirot folosește scorurile de la bridge pentru a deduce stilul de joc și personalitatea fiecărui suspect.

Investigatorii cercetează trecutul suspecților. Soțul unui pacient al Doctorului Roberts a murit de antrax la scurt timp după ce l-a acuzat pe doctor de conduită nepotrivită. Un botanist pe care Maiorul Despard îl ghida prin Amazonia se zvonea că a fost împușcat. Colega de cameră a lui Anne Meredith, Rhoda Dawes, îi spune doamnei Ariadne Oliver că o femeie în vârstă care o avea pe Anne Meredith ca însoțitoare, a murit după ce a confundat vopseaua pentru pălărie cu siropul de smochine. Soțul doamnei Lorrimer murise cu douăzeci de ani în urmă, deși se știe puțin despre asta.

Doamna Lorrimer îi spune lui Poirot că tocmai a primit diagnosticul unei boli terminale și că dorește să mărturisească că l-a omorât atât pe soțul ei, cât și pe Shaitana. Poirot refuză să creadă că ea este psihologic capabilă de o crimă spontană și crede că o protejează pe Anne Meredith. Doamna Lorrimer dezvăluie cu reținere că, de fapt, a văzut-o pe Anne Meredith comițând crima, dar simte compasiune pentru o tânără care este la început de drum. A doua zi, Maiorul Despard, Dr. Roberts și Anne Meredith primesc toți câte o scrisoare de suicid și o mărturisire a crimei, presupus scrisă de doamna Lorrimer. Ofițerul Battle îl informează pe Poirot prin telefon că Dr. Roberts s-a grăbit să meargă la casa femeii dar a descoperit că aceasta murise din cauza unei supradoze.

Poirot este din nou suspicios, deoarece știe că Anne Meredith o vizitase pe doamna Lorrimer în noaptea anterioară. Descoperă că, datorită orei stabilite a morții, doamna Lorrimer nu ar fi putut trimite scrisorile. Realizând că viața lui Rhoda Dawes este în pericol, deoarece ea știe despre incidentul cu siropul de smochine, Hercule Poirot, Ofițerul Battle și Maiorul Despard se grăbesc să meargă la cabana lui Rhoda, unde le găsesc pe cele două fete într-o barcă pe râu. Anne Meredith încearcă să o împingă pe Rhoda în apă, dar cade ea însăși și se înecă, în timp ce Rhoda este salvată de Maiorul Despard.

Poirot explică descoperirile sale. Maiorul Despard chiar împușcase și ucisese pe botanist, dar cu totul accidental. Anne Meredith își otrăvise angajatoarea schimbând cele două sticle, pentru a-și ascunde furtișagurile mărunte. Deși doamna Lorrimer credea că a văzut-o pe Anne Meredith omorându-l pe Shaitana, Anne Meredith se aplecase de fapt să-l atingă și să confirme că acesta era deja mort.

Poirot observă că doar un suspect era capabil psihologic să săvârșească o înjunghiere atât de riscantă și nepremeditată - și anume Dr. Roberts. Temându-se că Shaitana avea dovezi ale omorului cu antrax, Dr. Roberts a profitat rapid de ocazie. Și-a acoperit urmele falsificând scrisorile doamnei Lorrimer și ucigând-o pe aceasta cu o injecție, atunci când a vizitat-o acasă. Deși Dr. Roberts protestează inițial, este forțat să mărturisească când Poirot dezvăluie un martor ocular surpriză al crimei, un spălător de ferestre. După ce Dr. Roberts este luat de poliție, Rhoda Dawes remarcă cât de norocos a fost Poirot că spălătorul de ferestre era acolo exact în momentul injecției fatale. Poirot răspunde că nu a fost deloc noroc și îi prezintă un actor angajat a cărui prezență a determinat mărturisirea lui Dr. Roberts.

După ce crima a fost rezolvată, Maiorul Despard o curtează pe Rhoda Dawes.