Rezumat Martorul mut de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Martorul Mut" de Agatha Christie, în care Hercule Poirot este contactat de bogata Emily Arundell, care crede că a fost victima unei tentative de crimă. Investigând presupusa cădere accidentală a doamnei Arundell, Poirot descoperă un fir subțire legat în fața scărilor care face legătura moartea ei și cu o succesiune de evenimente misterioase. Pe măsură ce expune secretele familiei și apropiaților, Poirot dezvăluie un plan ingenios și o crimă planificată. Într-o serie de evenimente surprinzătoare, adevărul iese la iveală, dezvăluind complexitatea și motivele întunecate ale personajelor.



Rezumat la cartea Martorul mut de Agatha Christie


Bogata domnișoară Emily Arundell îi scrie lui Hercule Poirot, crezând că a fost victima unei tentative de crimă după ce a căzut în casa ei din Berkshire. Familia și personalul cred că s-a împiedicat de o minge cu care se juca câinele ei, Bob. După ce Poirot a primit scrisoarea, a aflat că aceasta a decedat; medicul ei, Dr. Grainger, declară că decesul a fost cauzat de probleme cronice la ficat. În timp ce se recupera după căderea anterioară, ea a făcut un nou testament, lăsându-și averea considerabilă, inclusiv casa, prietenei ei Minnie Lawson.

Dorind să investigheze temerea domnișoarei Arundell că cineva dorea să o omoare, Poirot, însoțit de căpitanul Hastings, observă că în conformitate cu testamentul anterior, nepotul Charles și nepoatele Theresa și Bella ar fi fost moștenitori. Toți trei iau în considerare contestarea testamentului.

Vizitând casa sub pretextul de a o cumpăra, Poirot descoperă un cui acoperit cu lac la capătul scărilor, deducând că era legat cu un fir. Din ultimele cuvinte ale domnișoarei Arundell, el concluzionează că Bob a fost afară toată noaptea și că prin urmare, ea a căzut astfel pe scări din cauza unui fir întins, existând astfel o posibilitate că aceasta să fi fost într-adevăr asasinată. Membrii familiei devin astfel suspecți în această privință.

În timpul investigației sale, Poirot află că a fost observată o aură luminoasă ieșind din gura femeii decedate în timpul unei ședințe de spiritism. Vizitând-o pe Minnie Lawson acasă, el află că ea a văzut pe cineva mișcându-se în noaptea căderii domnișoarei Arundell, care purta un broșă cu inițialele "TA". În același timp, grădinarul lui Minnie Lawson își amintește că Charles întrebase despre erbicidul său pe bază de arsenic și este surprins să constate că sticla este aproape goală.

Ulterior, Bella îl părăsește pe soțul ei Jacob, cu aluzia că o agresează, luând copiii cu ea. După ce Minnie Lawson îi ajută să se ascundă la un hotel, Poirot o mută pe Bella la alt hotel de teama unui al doilea omor; înainte de a face asta, îi prezintă un rezumat al morții domnișoarei Arundell. A doua zi, Bella este găsită moartă din cauza unei supradoze de somnifere.

Adunând membrii supraviețuitori ai familiei, Poirot dezvăluie că Bella a fost criminalul. Îl ura pe soțul ei și dorea să se despartă de el și să-și țină copiii în Anglia. Fără mijloace de a face asta, a hotărât să o ucidă pe domnișoara Arundell pentru a accelera primirea moștenirii. Când încercarea cu firul întins a eșuat, a umplut una dintre capsulele brevetate ale domnișoarei Arundell cu fosfor elementar, știind că otrava va imita simptomele insuficienței hepatice. Aura observată de cei prezenți la ședința de spiritism se datora otrăvii pe care domnișoara Arundell o consumase fără să știe.

Când a aflat că mătușa ei și-a schimbat testamentul și că Poirot a descoperit cauza morții sale, Bella s-a trezit într-o situație mult mai rea. A renunțat la copii în favoarea tatălui lor înainte de a comite sinuciderea; inițial, medicamentul fusese destinat să fie folosit pentru a-l omorî pe Jacob, care urma să fie a doua ei victimă.

Poirot dezvăluie că Minnie Lawson a văzut-o pe Bella în noaptea căderii domnișoarei Emily Arundell, dar într-o oglindă; inițialele broșei erau inversate, de fapt fiind "AT" – Arabella Tanios. Arsenicul a fost furat de Theresa, care intenționa să îl folosească, dar în cele din urmă nu a putut să o facă. O sumă mică de bani care dispăruse a fost ulterior descoperită că fusese furată de Charles; el știa că mătușa sa și-a schimbat testamentul înainte de moartea ei. Știind că Emily nu dorea să se facă scandal, Poirot respectă această dorință, în timp ce Minnie Lawson decide să împartă moștenirea cu Theresa, Charles și copiii Bellei. Între timp, Poirot și Hastings se întorc acasă luându-l și pe Bob cu ei.