Rezumat E ușor să ucizi de Agatha Christie

Rezumat la cartea "E ușor să ucizi" de Agatha Christie, în care este vorba despre intrigile întunecate și misterioase dintr-un mic sat englezesc. Când Luke Fitzwilliam revine în Anglia, începe să descopere șirul de morți suspecte, aparent accidentale, care ascund un criminal în serie. Într-un tablou complex de minciuni și trădări, el dezvăluie identitatea ucigașului, Honoria Waynflete, care își răzbună resentimentele personale prin orchestrarea unor crime ingenios elaborate. În timp ce îndrăgostiții, Luke și Bridget, scapă din ghearele morții, Agatha Christie creează un thriller captivant plin de suspans și surprize.



Rezumat la cartea E ușor să ucizi de Agatha Christie


În momentul în care se întoarce în Anglia după ce a lucrat în poliție peste hotare, Luke Fitzwilliam împarte un vagon de tren spre Londra cu Lavinia Pinkerton. Ea îi vorbește despre motivul călătoriei sale către Scotland Yard: are de gând să raporteze un criminal în serie din satul ei și îi spune cine a fost ucis și cine va fi următorul - Amy Gibbs, Tommy Pierce și Harry Carter au fost uciși; Dr. John Humbleby va fi următoarea victimă. Femeia aceasta îi aduce aminte de o mătușă preferată de-a lui, așa că el răspunde politicos și își amintește ce a spus ea.

Luke citește despre moartea doamnei Pinkerton a doua zi, și apoi despre moartea doctorului Humbleby, care a murit din cauza septicemiei. Luke nu lasă lucrurile așa și călătorește în satul Wychwood under Ashe. Se prezintă ca și cum ar căuta material pentru o carte despre credințele în vrăjitorie și superstiții, în timp ce investighează crimele. Stă în casa lui Gordon Ragg, cunoscut și sub numele de Lord Whitfield, afirmând că este verișor cu Bridget Conway, logodnica lui Whitfield, care este verișorul unui bun prieten de-al său. El și Bridget primesc ajutorul lui Honoria Waynflete, o femeie care, cred ei, ar putea cunoaște persoana din spatele crimelor. Vorbește cu localnicii pentru a afla poveștile crimelor recente, inclusiv cu domnul Abbot, avocatul care l-a concediat pe Tommy Pierce din serviciu; reverendul Wake, rectorul local; domnul Ellsworthy, proprietarul unui magazin de antichități care pare să fie instabil mental; și Dr. Thomas, partenerul mai tânăr al doctorului Humbleby. Oamenii din sat consideră morțile drept accidente. Amy Gibbs a murit după ce a confundat pe întuneric medicamentul pentru tuse cu vopseaua de pălărie, Tommy Pierce a murit căzând de la o fereastră de la etajul superior al bibliotecii în timp ce curăța geamurile, Harry Carter a căzut de pe un pod beat și a murit în noroi, iar doctorul Humbleby a murit din cauza unei tăieturi care s-a infectat. Luke află că și doamna Lydia Horton a fost o altă victimă a acestor accidente - ea se recupera de o gastrită acută și își revenea înainte de a suferi o înrăutățire bruscă și a muri.

Luke crede că Ellsworthy este criminalul din cauza instabilității sale mentale. Văzându-l pe Ellsworthy întorcându-se acasă cu sânge pe mâini adaugă la această imagine. Mai târziu în acea zi, Luke și Miss Waynflete asistă la o ceartă între Whitfield și șoferul său, Rivers, care luase Rolls-Royce-ul pentru o plimbare distractivă. Luke găsește trupul neînsuflețit al lui Rivers, lovit de o piatră decorativă. Luke și Bridget își dau seama că sunt îndrăgostiți unul de celălalt, iar Bridget îi spune lui Gordon decizia ei de a rupe logodna cu el. Vorbind cu Luke, Gordon face o afirmație ciudată. Pretinde că Dumnezeu ucide oamenii care-i fac rău, administrând dreptate divină celor care fac nedreptăți. Whitfield menționează că doamna Horton s-a certat cu el, Tommy Pierce făcea imitații batjocoritoare la adresa lui, Harry Carter a țipat la el în timp ce era beat, Amy Gibbs a fost impertinentă cu el, doctorul Humbleby nu era de acord cu el în privința aprovizionării cu apă a satului, iar Rivers i-a folosit mașina fără permisiune și apoi i-a vorbit cu lipsă de respect; și toți au murit curând după aceea. Whitfield prezice că și Luke și Bridget, care îl nedreptățesc, vor avea în curând același destin.

Luke își schimbă părerea despre cine este responsabil pentru morți, luând în considerare faptul că Whitfield ar putea fi criminalul. El p consultă pe Miss Waynflete, care îi confirmă bănuielile și îi spune că știa că el era nebun: când erau mai tineri, Waynflete și Whitfield erau logodiți. Dar într-o seară, Whitfield a ucis pasărea pe care o ținea ca animal de companie, dând impresia că se bucura să o facă, iar ea spune că și-a încheiat logodna cu el.

Luke și Bridget decid că Bridget va părăsi proprietatea lui Whitfield și va sta la casa lui Honoria Waynflete. Luke strânge bagajele și se pregătește să plece, în timp ce Bridget și Honoria fac o plimbare în pădure. Honoria se dezvăluie a fi criminalul. În timpul logodnei cu Whitfield, Honoria și-a ucis propriul animal de companie după ce a mușcat-o, ceea ce l-a determinat pe Gordon să renunțe la logodnă. Ea a jurat răzbunare împotriva lui Gordon și a decis să-l implice în crime pe care nu le-a comis. L-a încurajat să creadă că Dumnezeu se răzbună imediat pe cei care nu-l respectă.

Honoria a otrăvit ceaiul lui Lydia Horton, în timp ce îi încuraja pe alții să creadă că problema era în strugurii trimiși de Whitfield. Honoria a ucis-o pe Amy schimbând sticlele în timpul nopții și blocând ușa din exterior cu niște clești. L-a ucis pe Harry Carter împingându-l de pe pod în ziua în care a avut o ceartă cu Whitfield, și la fel l-a împins și pe Tommy Pierce pe fereastră în timp ce lucra. Whitfield fusese cel care l-a trimis pe Tommy la acest loc de muncă.

Honoria și-a dat seama că Lavinia Pinkerton realizase că ea este criminalul și că doctorul Humbleby va fi următoarea victimă. Honoria a urmărit-o pe Lavinia în Londra și apoi a împins-o în fața unei mașini care trecea. Honoria l-a incriminat pe Whitfield spunând unui martor că a văzut numărul de înmatriculare al Rolls-Royce-ului lui Whitfield. După ce l-a invitat pe doctorul Humbleby la ea acasă, l-a tăiat la mână cu foarfecile. Apoi a aplicat un pansament la rana din urechea pisicii sale; doctorul Humbleby a murit câteva zile mai târziu din cauza unei infecții sanguine. După ce a fost martoră la concedierea lui Rivers, Honoria îl lovește cu un săcuț plin cu nisip și apoi îi sparge craniul cu o piatră în formă de ananas.

Honoria pune droguri în ceaiul lui Bridget și apoi o duce în pădure, unde cele două încep să discute. Bridget nu a băut ceaiul (dar Honoria nu știe asta) și este pregătită pentru ce va urma. Honoria scoate la iveală un cuțit acoperit cu amprentele lui Whitfield și îi spune lui Bridget că o va ucide și va lăsa cuțitul la locul faptei. Mai mult, Honoria aranjează ca Whitfield să fie văzut plimbându-se singur prin zona în care va fi corpul lui Bridget. În schimb, Bridget se luptă cu Honoria. Luke realizează că Honoria este criminalul și o salvează pe Bridget. Bridget și Luke părăsesc satul pentru a trăi împreună ca un cuplu căsătorit.