Rezumat Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

Rezumat la cartea "Vânătorii de zmeie" scrisă de Khaled Hosseini despre un băiat numit Amir care trăiește în Kabul, Afganistan, și prietenul său apropiat, Hassan. Cartea îi urmărește pe cei doi băieți în copilăria lor și în timp ce relația lor de prietenie se maturizează. În timpul unei competiții de zmeie, Hassan este agresat sexual de un alt băiat, iar Amir asistă la agresiune, dar nu face nimic pentru a o împiedica. După acest incident, Amir încearcă să evite relația cu Hassan. În cele din urmă, Amir părăsește Afganistanul pentru Statele Unite ale Americii, dar este adus înapoi în țara natală de un prieten bolnav, care îl roagă să îl ajute să-l găsească pe fiul lui Hassan, Sohrab. În timpul căutărilor sale, Amir este pus în fața greșelilor sale din trecut și în cele din urmă se confruntă cu trecutul său și cu modul în care i-a tratat pe cei dragi.



Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini - Rezumat lung


Amir își amintește un eveniment petrecut acum douăzeci și șase de ani, când era încă un băiat în Afganistan, și spune că acel eveniment l-a făcut cine este el acum. Înainte de eveniment, el trăia într-o casă frumoasă din Kabul, Afganistan, cu tatăl său, Baba. Ei aveau doi servitori, Ali și fiul său, Hassan, care erau Hazara, o minoritate etnică. Rahim Khan, prietenul apropiat al lui Baba, era de asemenea des în preajmă. Când regele Afganistanului este răsturnat, lucrurile încep să se schimbe. Într-o zi, Amir și Hassan se joacă când dau peste trei băieți, Assef, Wali și Kamal. Assef amenință că îl va bate pe Amir pentru că se însoțește cu un Hazara, dar Hassan îl oprește cu praștia lui.

Povestea sare în iarnă, când are loc turneul de zbor al zmeielor. Băieții își acoperă sforile cu sticlă și luptă să vadă cine poate tăia sfoara zmeului advers. Când un zmeu pierde, băieții care îl urmăresc și îl recuperează se numesc kite running (vânătorii de zmeie). Când Amir câștigă turneul, Hassan pleacă să recupereze zmeul pierdut. Amir îl caută și îl găsește pe Hassan blocat la capătul unei alei, cu pantalonii jos. Wali și Kamal îl țin, iar Assef îl violează. Amir fuge, iar când Hassan apare cu zmeul, Amir pretinde că nu știe ce s-a întâmplat. După aceea, Amir și Hassan se îndepărtează unul de celălalt. Amir, care este măcinat de vinovăție, decide că ori el, ori Hassan trebuie să plece. El ascunde bani și un ceas sub perna lui Hassan și îi spune lui Baba că Hassan l-a furat. Când Baba îi confruntă, Hassan recunoaște, deși nu a făcut-o. În curând, Ali și Hassan se mută.

Povestea sare la martie 1981. Baba și Amir sunt în spatele unui camion, când fug din Kabul, care a fost invadat de sovietici și a devenit o zonă de război. După o călătorie infernală, ajung în Pakistan. Doi ani mai târziu, Baba și Amir trăiesc în Fremont, California. În timp ce Baba lucrează la o stație de benzină, Amir termină liceul și merge la colegiu. Baba și Amir vând lucruri la o piață de vechituri duminica, iar Baba întâlnește un vechi prieten, Generalul Taheri. Amir o observă pe fiica Generalului Taheri, Soraya. Când Amir vorbește în cele din urmă cu ea, Generalul Taheri îl prinde și îi spune că există o modalitate corectă de a face lucrurile. Nu mult timp după aceea, Baba este diagnosticat cu cancer la plămâni. Amir îl întreabă pe Baba dacă va cere consimțământul Generalului Taheri pentru ca să poată se căsătorească cu Soraya. Generalul Taheri acceptă propunerea. Ei țin nunta rapid din cauza sănătății lui Baba, iar Baba moare o lună mai târziu. Amir și Soraya încearcă fără succes să aibă un copil, în timp ce Amir lucrează la cariera sa de scriitor.


Amir primește un apel de la Rahim Khan. Rahim Khan este bolnav și vrea ca Amir să-l vadă în Pakistan. Amir se întâlnește cu el o săptămână mai târziu, iar Rahim Khan îi spune despre dezastrul din Kabul. El spune că lucrurile s-au înrăutățit doar după ce sovieticii au fost forțați să plece. Acum talibanii conduc prin violență. El are o favoare de cerut lui Amir, dar mai întâi trebuie să-i spună despre Hassan. Când Baba și Amir au plecat din Afghanistan, Rahim Khan a păzit casa lor. Din singurătate și pentru că îmbătrânea, a decis să-l găsească pe Hassan. L-a convins pe Hassan și pe soția lui, Farzana, să se întoarcă la Kabul cu el. Farzana și Hassan au avut în cele din urmă un băiat mic, Sohrab. Câțiva ani mai târziu, Rahim Khan a mers în Pakistan pentru tratament medical, dar a primit un telefon de la un vecin din Kabul. Talibani au mers la casa lui Baba și i-au împușcat pe Hassan și pe Farzana și l-au trimis pe Sohrab la un orfelinat.

Rahim Khan îi cere lui Amir să meargă la Kabul și să-l aducă pe Sohrab înapoi în Pakistan, unde trăiește un cuplu care va avea grijă de el. Îi spune lui Amir că Baba a fost tatăl lui Hassan, iar Amir este de acord să o facă. În Afganistan, Amir găsește orfelinatul unde ar trebui să fie Sohrab, dar acesta nu se află acolo. Directorul orfelinatului spune că un oficial taliban l-a luat pe Sohrab cu o lună înainte. Dacă Amir vrea să găsească oficialul, el va fi la stadionul de fotbal în timpul meciului de a doua zi. Amir merge la meci, iar la pauză, talibanii bagă un bărbat și o femeie în găuri făcute în pământ, iar oficialul pe care îl caută Amir îi omoară cu pietre. Prin intermediul unuia dintre gardienii talibani, Amir organizează o întâlnire cu oficialul.


Când se întâlnesc, Amir îi spune oficialului că caută un băiat, Sohrab, iar oficialul le spune gardienilor să aducă băiatul. Sohrab poartă o haină de mătase albastră și rimel, ceea ce îl face să pară mai feminin și sugerează că bărbații îl abuzează sexual. Oficialul spune ceva ce Amir recunoaște și brusc Amir își dă seama că oficialul este Assef. Assef spune că vrea să-și rezolve niște probleme care au rămas nerezolvate. Îl bate pe Amir cu niște catarame, îi rupe coastele și îi sparge buza. Sohrab îl amenință pe Assef cu praștia, iar când Assef se aruncă spre el, Sohrab îi trage în ochi, permițându-le lui Amir și lui Sohrab să fugă. În timp ce Amir se recuperează în spital, află că nu a existat niciodată un cuplu care să aibă grijă de Sohrab. Amir îi cere lui Sohrab să trăiască cu el în SUA, iar Sohrab acceptă.

Funcționarii de adopție îi spun lui Amir că adopția lui Sohrab va fi imposibilă deoarece nu poate dovedi că părinții lui Sohrab sunt morți, iar Amir îi spune lui Sohrab că poate fi nevoie să se întoarcă la un orfelinat. Amir și Soraya găsesc o modalitate de a-l aduce pe Sohrab în SUA, dar înainte să-i spună lui Sohrab, acesta încearcă să se sinucidă. Supraviețuiește, dar încetează să mai vorbească. Chiar și după ce îl aduc pe Sohrab în California, acesta rămâne retras. Într-o zi, merg într-un parc cu alți afgani. Oamenii înalță zmeie pe cer. Amir cumpără unul și îl face pe Sohrab să-l înalțe. Ei observă un alt zmeu și se duelează. Folosind unul dintre trucurile preferate ale lui Hassan, ei câștigă. Sohrab zâmbește, iar când zmeul care a pierdut zboară necontrolat, Amir aleargă să-l prindă pentru Sohrab.