Rezumat scurt Femeia la treizeci de ani de Honore de Balzac

Rezumat scurt la cartea "Femeia la treizeci de ani" de Honoré de Balzac, în care este vorba despre viața tumultuoasă a Juliei D'Aiglemont, desfășurată pe parcursul a 25 de ani. Căsătorită la o vârstă fragedă cu Marquis d'Aiglemont, Julie este dezamăgită de iluziile romantice distruse. În căutarea iubirii, ea cade sub farmecul Lordului Grenville și, ulterior, al diplomatului Felix Vandenesse. Drama familială culminează odată cu decăderea financiară a Marquisului și plecarea sa în America de Sud pentru a-și regăsi averea.



Rezumat scurt la romanul Femeia la treizeci de ani de Honore de Balzac


Romanul povestește viața Juliei D'Aiglemont pe parcursul a 25 de ani. Ea s-a căsătorit, fiind încă o fată tânără, cu Marquis d'Aiglemont, care curând a deziluzionat visele romantice ale Juliei. În timp ce Marquis nu înțelegea melancolia soției sale, Lord Grenville, un nobil și doctor englez, reușește să vindece nevroza Juliei și să devină iubit de ea.

După moartea lui Lord Grenville și ani de doliu, Julie îl înșeală din nou pe soțul ei cu diplomatul Felix Vandenesse. Totodată, ea o neglijează tot mai mult pe Helene, fiica pe care a avut-o cu Marquis d'Aiglemont. Helene n-o va ierta niciodată pe mamei ei și, într-o noapte, va pleca de acasă cu un bărbat ciudat, căutat pentru omor.

Ultima parte a romanului relatează decăderea familiei d'Aiglemont, pe măsură ce Marquis este ruinat de speculații financiare și este forțat să-și părăsească familia pentru a încerca să-și refacă norocul în America de Sud.