Rezumat Numără stelele de Lois Lowry

Rezumat la cartea "Numără stelele" de Lois Lowry, în care este vorba despre Annemarie Johansen și prietena ei Ellen Rosen, în timpul ocupării naziste a Copenhagăi. În plin război, destinul lor se intersectează cu Rezistența daneză, iar Annemarie se confruntă cu pericolele pentru a salva un pachet crucial. Împreună cu unchiul Henrik, ele își pun viețile în pericol, ajutând evrei să scape de persecuție. Într-un climat tensionat, se dezvăluie secrete, inclusiv implicarea lui Peter în Rezistență și moartea tragică a surorii Annei, Lise. Eliberarea Danemarcei vine cu sacrificii, iar Annemarie poartă colierul lui Ellen ca simbol de speranță în așteptarea reîntâlnirii.

Citește și
Rezumat Făuritoarea de albastru de Lois Lowry
Rezumat Darul lui Jonas de Lois Lowry
Rezumat Mesagerul de Lois Lowry



Rezumat la cartea Numără stelele de Lois Lowry


Annemarie Johansen și Ellen Rosen, două prietene de zece ani care locuiesc în Copenhaga, Danemarca, controlată de naziști, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sunt oprite pe stradă, pe drumul lor de la școală acasă, de soldați germani. Annemarie le spune părinților despre incident când ajunge acasă. I se spune să fie mai atentă, mai ales că Ellen este evreică. Germanii anunță curând că vor "reloca" populația evreiască din Danemarca. La sinagoga locală, naziștii iau numele și adresele fiecărei familii evreiești din Copenhaga. Părinții lui Ellen fug din Danemarca cu cumnatul lui Annemarie, Peter. Ellen este forțată să rămână cu familia Johansen și să pretindă că este Lise, în ciuda faptului că are jumătate din vârsta adevăratei Lise. Într-o dimineață devreme, trei soldați intră în apartamentul Johansen, crezând că familia Rosen s-ar putea ascunde acolo. Ellen le spune că ea și Anne sunt surori, părinții Annei furnizând fotografii pentru a dovedi acest lucru. Soldații sunt suspicioși față de povestea lor, dar pleacă oricum.

Annemarie, Ellen și Kirsti pleacă cu mama Annei a doua zi dimineață către casa unchiului Henrik, care se află de cealaltă parte a lacului față de Suedia, o țară neutră în care evreii nu sunt persecutați. Când ajung, Henrik îi spune Annei că mătușa ei, Berta, a murit, iar un sicriu imens este plasat în mijlocul camerei de zi. Annemarie nu crede că are o mătușă Berta, dar Henrik o încurajează să fie curajoasă și să țină acest secret pentru ea însăși, chiar și față de Ellen. În seara următoare, multe persoane vin să-și plângă "mătușa Berta", spre uimirea Annei. Naziștii vin la casă și încep să-i chestioneze pe membrii familiei. Aceștia explică că mătușa Berta a murit și că efectuează ritualuri tradiționale. Când naziștii cer să fie deschis sicriul, doamna Johansen minte că mătușa Berta avea tifos, o boală contagioasă, și naziștii pleacă fără alte întrebări.

După plecarea lor, priveghiul continuă. Peter, prezent la eveniment, citește grupului începutul Psalmului 147 din Biblie, care descrie cum Domnul Dumnezeu numără stelele. Mintea Annei începe să rătăcească, deoarece nu este familiarizată cu psalmul. După încheierea lecturii, Peter deschide sicriul și oferă hainele calde și păturile stocate în interiorul acestuia familiilor evreiești. Aceștia pleacă în grupuri mai mici pentru a evita să atragă atenția asupra lor. Ellen își ia rămas-bun de la Annemarie și mama ei.

Dimineața, Annemarie o vede pe mama ei la distanță târându-se pentru că și-a rupt glezna. După ce o ajută pe mama sa să se întoarcă acasă, Annemarie găsește un pachet de mare importanță pentru Rezistență. Domnul a lăsat pachetul când a căzut accidental pe o scară. Doamna Johansen îi spune Annei să umple un coș cu mâncare și să pună și pachetul și să alerge cât poate de repede. Annemarie aleargă pe un drum în pădure în direcția bărcii unchiului său. Este oprită de soldați naziști cu câini. Când o întreabă pe Annemarie ce face așa de devreme afară, ea minte că duce un coș cu mâncare unchiului ei. Soldații nu o cred, iar unul dintre ei apucă coșul. Cu toate acestea, soldații o lasă în cele din urmă să plece, și Annemarie ajunge la barca unchiului său. Ea îi dă lui Henrik un plic care conține o batistă și se întoarce acasă.

Henrik se întoarce în Danemarca în aceeași seară din Suedia. El îi spune Annei că mulți evrei, inclusiv familia Rosen, se ascundeau în barca lui pentru a fi transportați clandestin în Suedia. De asemenea, el explică că batista din pachetul ei conținea mirosul sângelui de iepure, care atrage câinii, și mirosul puternic de cocaină, care le amorțește nasurile, împiedicându-i să urmărească evreii. Sunt făcute mai multe dezvăluiri, inclusiv că Peter face parte din Rezistența daneză. Se dezvăluie, de asemenea, că sora mai mare a Annei, Lise, nu a murit într-un accident de mașină, ci a fost călcată de un tanc pentru că făcea parte din Rezistență.

Danemarca este eliberată la doi ani după încheierea războiului. Între timp, Peter a fost executat de naziști și este înmormântat într-un mormânt nedescris. Annemarie găsește colierul cu Steaua lui David care îi aparține lui Ellen și decide să-l poarte până când Ellen se întoarce în Danemarca.