Rezumat Făuritoarea de albastru de Lois Lowry

Rezumat la cartea "Făuritoarea de albastru" de Lois Lowry, în care se explorează viața lui Kira, o tânără cu un picior deformat, într-o societate brutală. După ce află despre manipulările Consiliului asupra vieții lor, Kira și ceilalți cu Daruri descoperă oportunitatea de a schimba ciclul vicios al societății lor. Întâlnirea cu tatăl său dispărut, Christopher, dezvăluie conspirații și dușmani în cadrul consiliului. Cu puterea darurilor lor, Kira, Thomas și Jo au șansa de a îmbunătăți condițiile din sat și de a elibera comunitatea de controlul rigid al Consiliului. Intriga captivantă și personajele puternice conduc la o poveste plină de curaj și dorință de schimbare.

Citește și
Rezumat Numără stele de Lois Lowry
Rezumat Darul lui Jonas de Lois Lowry
Rezumat Mesagerul de Lois Lowry



Rezumat la cartea Făuritoarea de albastru de Lois Lowry


Personajul principal, Kira, care are un picior deform, a rămas recent orfană deoarece mama ei a murit brusc din cauza unei boli necunoscute, iar tatăl ei a murit cu ani în urmă în timpul unei vânători împreună cu Vânătorii, fiind ucis de Bestii. Kira trebuie să învețe să supraviețuiască într-o societate care de obicei îi lasă pe cei slabi sau cu dizabilități expuși să moară în câmpuri.

Kira are nevoie de un motiv pentru a face consiliul să o țină în sat și să nu o ducă în Câmp, unde moartea este inevitabilă în mâinile Bestiilor. Un membru al consiliului, Jamison, o apără pe Kira în timpul procesului, spre surprinderea ei, și o convinge Consiliul că Kira are un dar pentru broderie. Ea este găsită demnă de a trăi în societate la proces și i se dă sarcina de a repara haina Cântărețului.

Kira învață cum să-și dezvolte mai mult talentul de la o femeie mult mai în vârstă, Annabella, care continuă s-o învețe pe Kira cum să creeze vopsele pentru diferite nuanțe și culori pentru lucrul cu ața. Spre nemulțumirea Kirei, află că nu există posibilitatea de a crea culoarea albastră pentru firele pe care le va folosi. În cele din urmă, spre surpriza ei, Annabella îi spune că, datorită anilor și cunoștințelor proprii, știe multe despre istoria societății și merge până acolo încât să spună că nu există cu adevărat Bestii, contrar credinței societății. Kira nu este sigură ce să creadă despre această revelație sau ce vrea cu adevărat să spună Annabella.

Pe parcurs, devine prietenă mai apropiată cu un băiat mai mic, Matt, și își face un nou prieten în cartierul ei de la noua ei casă, Thomas, un băiat de vârsta Kirei. Thomas este și el orfan și a locuit acolo de când era foarte mic datorită abilităților sale. Kira află că el este dulgherul care întreține și îmbunătățește bastonul Cântărețului, ceea ce-l ajută pe acesta să-și amintească istoria societății în timp ce cântă cântecul lui lung. Împreună, se ajută reciproc să-și scoată la iveală cele mai bune calități ale talentelor lor pentru a se pregăti pentru Adunare. Jamison, Gardianul care a luptat pentru viața ei în proces, devine într-un fel un mentor în noua ei casă. El este amabil și instructiv, dar și foarte sever.

Kira învață încet că viața ei nu este prea idilică. Thomas aude plâns în clădirea ei, iar ei descoperă o altă orfană, o fetiță foarte mică, Jo, ale cărei abilități de cântat sunt magnifice. Ea este ținută cu intenția de a-l înlocui în cele din urmă pe Cântărețul actual. Jo este certată și pedepsită dacă nu cântă. Kira o face prietenă în secret și se strecoară în camera lui Jo, care este încuiată noaptea, pentru a o consola. Kira realizează că cei trei nu au atât de multă libertate pe cât credeau inițial. Annabella moare brusc, iar Matt îi spune lui Kira că bătrâna colorantă a murit și a fost dusă în Câmp de Jamison și oamenii lui. Kira este ulterior informată de Jamison că Annabella a murit de bătrânețe în somn iar ea trebuie să-i continue munca. Acest lucru, și viața retrasă pe care Jo trebuie să o trăiască la o vârstă foarte fragedă, o determină pe Kira să afle adevărul despre societatea ei.

În ziua în care Cântărețul cântă Cântecul la Adunare, Matt nu poate fi găsit nicăieri. La Ceremonia Adunării, ea observă că Cântărețul actual folosește bățul la care Thomas a muncit atât de mult și poartă roba pe care ea a reparat-o și îmbunătățit-o. Ea își dă seama că picioarele lui sunt încătușate, cicatrizate și sângerânde. Acest lucru sugerează că el este practic un prizonier ținut pentru ceremonie datorită talentului său și implică faptul că Kira și ceilalți cu Daruri, pe care consiliul i-a păstrat pentru slujbele lor, sunt, de asemenea, prizonieri. Darurile lor sunt controlate de consiliu prin intermediul unor indivizi care, fără nicio creativitate proprie, caută să-i controleze pe cei trei pentru a asigura un viitor pe care ei și-l imaginează.

După o lungă absență, Matt se întoarce cu un orb din Depărtatul Sat al Vindecării. Bărbatul poartă o cămașă albastră, pe care oamenii lui Kira nu sunt în stare să o facă. Bărbatul este tatăl lui Kira, Christopher, despre care Kira credea că a murit de mult. Christopher dezvăluie că a fost atacat cu ani în urmă de un alt vânător, gelos pe potențialul său imediat de a deveni membru al Consiliului Gardienilor. A fost bătut și înjunghiat, rămânând orb. După ce a fost dus în câmp să moară alături de alții respinși, răniți și muribunzi din societatea lor, a fost salvat de niște oameni pe care nu-i putea vedea. L-au dus în satul în care trăiește acum. Acest sat este plin de oameni amabili și de ajutor, spre deosebire de locuitorii egoiști ai satului lui Kira. Matt explică entuziasmat că ei știu cum să facă fire albastre și aduce plante care îi vor permite lui Kira să facă același lucru.

După o reuniune lungă și emoționantă cu fiica sa, Christopher dezvăluie că are dușmani în consiliu. Cel care l-a mutilat cu ani în urmă nu era nimeni altul decât Jamison. Își cere scuze cu lacrimi că i-a luat atât de mult timp să se întoarcă după ea. Din cauza pierderii de memorie cauzată de bătaie și a pierderii vederii, nu avea cum să o găsească. Matt plecase în căutarea unei soluții pentru a face albastru pentru Kira și a dat întâmplător peste satul lui Christopher, ducând la această reuniune ulterioară.

Kira începe să se întrebe dacă moartea bruscă a mamei sale și decesele părinților celor doi orfani au fost, de fapt, opera consiliului pentru a dobândi copiii talentați, astfel încât să-i modeleze pentru a crea viitorul dorit de ei.

Christopher nu poate rămâne și este nevoit să se întoarcă în satul său. Cu toate acestea, Kira decide să rămână în propria ei comunitate pentru a continua să brodeze haina Cântărețului și să contribuie la îmbunătățirea societății sale. Matt este desemnat ca "ochii" care îl vor ajuta pe Christopher să-și găsească drumul înapoi. Se sugerează că Thomas, Kira și Jo, care sunt noii posesori ai Darurilor, au oportunitatea de a schimba ciclul societății lor și de a îmbunătăți condițiile în care trăiesc, folosindu-și darurile pentru a influența acțiunile oamenilor lor în mod semnificativ.

La sfârșitul cărții, Matt îi spune lui Kira că în celălalt sat toți sunt importanți și căsătoriți, ceva la care ea ar trebui să renunțe în societatea în care trăiește, deoarece, cei răniți și cei cu dizabilități sunt considerați inutili și că ocupă spațiul degeaba. El continuă să-i vorbească despre un băiat din sat care are ochi albaștri, are aproximativ aceeași vârstă cu ea și nu este în niciun fel rănit (aluzie la Jonas din cartea Darul lui Jonas), în speranța că această informație o va face să vină cu ei. Kira refuză să meargă cu ei în sat, dar decide că îi va urma odată ce sarcina ei actuală va fi în cele din urmă terminată. Între timp, Matt va călători între satul Kirei și a tatălui ei transmițându-le mesajele, fiind numit Mesagerul.