Rezumat Darul lui Jonas de Lois Lowry

Rezumat la cartea "Darul lui Jonas" de Lois Lowry, în care este vorba despre Jonas, un băiat de 12 ani, care trăiește într-o societate aparent perfectă și regulată. La ceremonia anuală, Jonas este desemnat Primitor de Memorie, descoperind că Comunitatea își elimină amintirile și culorile pentru a menține uniformitatea. În timpul antrenamentului său, Jonas dezvăluie întunericul din trecut și faptul că cei "eliberați" sunt, de fapt, uciși. Conștient de adevăr, Jonas fuge cu bebelușul Gabriel, luptându-se pentru supraviețuire și ajungând într-un loc necunoscut. În final, destinele lor rămân incerte, adăugând o notă de mister la concluzia captivantă a poveștii.

Citește și
Rezumat Numără stele de Lois Lowry
Rezumat Făuritoarea de albastru de Lois Lowry
Rezumat Mesagerul de Lois Lowry



Rezumat la cartea Darul lui Jonas de Lois Lowry


Jonas, un băiat de 12 ani, trăiește într-o Comunitate izolată de toți în afară de câteva orașe similare, unde fiecare, de la sugari la Vârstina-Șefă, are un rol asignat. Cu Ceremonia Anuală a Doișpearilor apropiindu-se, el este nervos, deoarece acolo i se va atribui munca pentru restul vieții sale. Caută reasigurări de la tatăl său, un Crescător (care are grijă de noii bebeluși, care sunt modificați genetic), și de la mama sa, un oficial în Ministerul Justiției. I se spune că Bătrânii, care le atribuie copiilor carierele lor, au întotdeauna dreptate.

Ziua în sfârșit sosește, iar Jonas este adunat cu colegii săi în ordinea nașterii. Vârstina-Șefă, care prezidează, trece inițial peste rândul lui Jonas și la sfârșitul ceremoniei explică faptul că Jonas nu a primit o atribuire normală, ci a fost selectat ca următorul Primitor de Memoriei. Poziția de Primitor are un statut și o responsabilitate înaltă, iar Jonas se găsește rapid distanțându-se de colegii săi. Regulile pe care le primește Jonas îl separă și mai mult, deoarece nu-i permit să petreacă timp cu prietenii săi și îl obligă să-și țină antrenamentul secret. De asemenea, îi fac să mintă și să își ascundă sentimentele față de familia sa, lucruri în general interzise în Comunitatea rigidă.

Odată ce începe, antrenamentul lui Jonas arată clar unicitatea sa, deoarece Primitorul Memoriei este exact asta - o persoană care poartă povara amintirilor din întreaga istorie și care este singura autorizată să aibă acces la cărți în afara manualelor școlare și a regulamentului emis fiecărei gospodării. Purtătorul actual, care îl roagă pe Jonas să-l numească Dăruitorul, începe procesul de transfer al acestor amintiri către Jonas, deoarece persoana obișnuită din Comunitate nu știe nimic despre trecut. Aceste amintiri, și faptul că este singurul membru al Comunității autorizat să aibă acces la cărți despre trecut, îi oferă Purtătorului o perspectivă pentru a sfătui Consiliul Bătrânilor. Prima amintire este cea a alunecării pe o colină acoperită de zăpadă pe o sanie, plăcere făcută șocantă de faptul că Jonas nu a văzut niciodată o sanie, sau zăpadă, sau o colină - pentru că amintirile chiar și ale acestor lucruri au fost abandonate pentru a asigura securitatea și conformitatea (numită Uniformitate). Chiar și culoarea a fost abandonată, iar Dăruitorul îi arată lui Jonas un curcubeu. Mai puțin plăcut, îi oferă lui Jonas amintiri despre foame și război, lucruri străine băiatului. Peste antrenamentul lui Jonas planează faptul că Dăruitorul a avut odată o ucenică, numită Rosemary, dar băiatul îi găsește pe părinții acesteia și pe Dăruitor reticenți să discute despre ce i s-a întâmplat ei.

Tatăl lui Jonas este îngrijorat de un sugar de la Centrul de Îngrijire care nu reușește să prospere și a primit permisiune specială de a-l aduce acasă noaptea. Numele bebelușului va fi Gabriel dacă reușește să devină suficient de puternic pentru a fi asignat unei familii. Are ochi palizi, ca Jonas și Dăruitorul. Jonas se atașează de el, mai ales când descoperă că poate primi amintiri. Dacă Gabriel nu crește în forță, va fi "eliberat din Comunitate" - în vorbirea obișnuită, luat în Altundeva. Acest lucru s-a întâmplat cu un pilot de avion rătăcit, cu încălcători cronici de reguli, cu persoane în vârstă și cu ucenica Rosemary. După ce Jonas speculează despre viața în Altundeva, Dăruitorul îl educă, arătându-i băiatului un videoclip cu cameră ascunsă în care tatăl lui Jonas își face meseria: eliberarea prin injecție letală a unuia dintre cei doi gemeni identici nou-născuți, interzisă deoarece membrii identici ai comunității sunt interziși. Nu există Altundeva pentru cei neatenționați de Comunitate - cei considerați "eliberați" au fost uciși.

Deoarece îl consideră acum pe tatăl său un criminal, Jonas refuză inițial să se întoarcă acasă, dar Dăruitorul îl convinge că fără amintiri, oamenii din Comunitate nu pot ști că ceea ce au fost învățați să facă este greșit. Rosemary nu a putut suporta amintirile mai întunecate ale trecutului și, în schimb, s-a sinucis cu otravă. Jonas și Dăruitorul elaborează un plan pentru a restitui amintirile comunității astfel încât să știe unde au greșit. Ambii sunt de acord că Jonas va părăsi comunitatea, returnându-le amintirile, în timp ce Dăruitorul va rămâne să-i ajute să învețe să trăiască cu amintirile lor înainte de a se alătura fiicei sale, Rosemary, în moarte. Ei plănuiesc să simuleze înecul lui Jonas pentru a limita căutarea lui, dar în schimb trebuie să fugă în grabă cu Gabriel, aflând despre iminenta eliberare a copilului. Cei doi sunt aproape de moarte din cauza frigului și a înfometării când ajung la granița a ceea ce Jonas crede că trebuie să fie Altundeva. Folosindu-și abilitatea de a "vedea dincolo", un dar pe care nu îl înțelege pe deplin, el găsește o sanie așteptându-l în vârful unei coline înzăpezite. El și Gabriel coboară cu sania spre o casă plină de lumini colorate și căldură și dragoste și un brad de Crăciun, și pentru prima dată el aude ceva ce crede că trebuie să fie muzică. Finalul este ambiguu, cu Jonas prezentat ca experimentând simptome de hipotermie. Acest lucru lasă viitorul lui și al lui Gabriel nesigur. Cu toate acestea, soarta lor este dezvăluită în romanele ulterioare "Mesagerul" și "Son", scrise câțiva ani mai târziu.