Rezumat lung Acolo unde cântă racii de Delia Owens

Rezumat la cartea roman "Acolo unde cântă racii" scrisă de Delia Owens despre o fată pe nume Kya care trăiește singură în mlaștină după ce este abandonată de familia ei. Ea dezvoltă o relație cu Tate, care o învață să citească și să exploreze natura. Mai târziu, Kya se implică într-o relație cu Chase, dar acesta devine violent. După ce Chase este găsit mort, Kya este acuzată de crimă. Ea este în cele din urmă găsită nevinovată și își continuă viața în mlaștină alături de Tate. După moartea sa, Tate descoperă o serie de obiecte care dezvăluie secretele lui Kya.

Citește și rezumatul scurt la cartea Acolo unde cântă racii de Delia Owens



Acolo unde cântă racii de Delia Owens - Rezumat lung


Cadavrul lui Chase Andrews este găsit de doi băieți în mlaștină lângă un turn pentru stingerea incendiilor abandonat pe 30 octombrie 1969.

În 1952, Kya, în vârstă de șase ani, își vede mama părăsind baraca lor din mlaștină. În curând, frații ei pleacă și ei, lăsând-o pe Kya singură cu tatăl ei Pa, un veterinar cu dizabilități din al Doilea Război Mondial, predispus la furii violente. Tatăl îi dă lui Kya un dolar pe săptămână pentru mâncare. În oraș, băieți mai mari, inclusiv Chase Andrews, trec pe lângă ea pe bicicletele lor. Kya își petrece cea mai mare parte a timpului în mlaștină cu pescărușii.
Doamna Culpepper o duce pe Kya la școală, unde este umilită și nu se mai întoarce niciodată. De-a lungul anilor, orășenii o numesc „murdară”, „Fata din mlaștină” și „gunoaiul din mlaștină”.

Kya ia barca de pescuit a lui Pa să exploreze. Când se pierde, unul dintre prietenii fratelui ei Jodie, Tate Walker, o îndrumă înapoi pe canalul ei. Tate locuiește singur în oraș cu tatăl său, Scupper, un pescar.

Pentru o vreme, Kya și Pa pescuiesc împreună și se bucură de compania celuilalt. Pa o prezintă lui Jumpin’, un bărbat de culoare mai în vârstă care vinde gaz și provizii. Mama lui Kya trimite o scrisoare, dar tata o arde și se întoarce la băutură. Tata dispare și el când Kya are zece ani. Kya se întreține vânzând midii lui Jumpin’, a cărei soție Mabel strânge haine pentru Kya din Colored Town. Kya continuă să se uite la Tate, precum și la Chase și prietenii săi.

Când are 14 ani, Kya găsește o serie de pene speciale rămase într-un ciot de copac din mlaștină. Într-o zi, ea lasă în schimb o pană specială. După aceea, Tate apare la copac și se oferă să o învețe să citească. Tate și Kya încep să se întâlnească într-o cabană secretă din mlaștină, unde el o învață să citească. Pe măsură ce Kya se maturizează, Tate îi aduce un manual de biologie, iar Mabel îi oferă un sutien. Într-o zi, Tate o găsește pe Kya bolnavă pe Point Beach. El îi explică că are menstruația. Kya și Tate își continuă lecțiile, iar ea îl invită în coliba ei și îi arată colecția ei de obiecte naturale. Într-o zi, Tate o sărută pe Kya și încep o relație romantică. Dorința lor crește, dar evită să facă sex. Tate pleacă la facultate și îi spune lui Kya că o va vizita pe 4 iulie. Cu toate acestea, el nu se întoarce. Kya, devastată, se întoarce la studiul naturii.

Când Kya are 19 ani, Chase îi atrage atenția pe Point Beach. Este un fost fundaș popular, arătos, încrezător, de liceu. Chase se apropie de Kya pe debarcaderul lui Jumpin și o invită la un picnic.

La picnic, Chase îi dă lui Kya o scoică rară. El este agresiv sexual, iar ea fuge. Când Kya și Chase se întâlnesc zece zile mai târziu, el își cere scuze și o duce să vadă turnul de foc abandonat. Kya îi dă lui Chase un colier făcut din scoici. Chase spune că nu o va aborda sexual decât dacă ea dorește.

Kya se apropie de Chase. Tate, care este venit acasă de la facultate, vrea să-și ceară scuze lui Kya, dar o vede sărutându-se pe Chase și se întoarce. Chase începe să vorbească despre căsătorie și o invită pe Kya într-o călătorie peste noapte. Ea i se alătură și fac sex nesatisfăcător într-o cameră de motel ieftină. Totuși, relația lor continuă. Cu toate acestea, Chase nu o va prezenta pe Kya părinților sau prietenilor săi și dispare timp de o săptămână de Crăciun.

Tate vine în lagună pentru a o avertiza pe Kya că Chase se vede cu alte femei, dar ea aruncă cu pietre în el. Totuși, ea îl invită în baracă și el se oferă să găsească un editor pentru o carte cu picturile ei naturii.

Kya vede anunțul în ziar despre logodna dintre Chase și Pearl, o fată pe care o recunoaște din Point Beach. Pentru a se liniști, Kya publică în ziarul local poezii sub numele de Amanda Hamilton și se hotărăște să-și trăiască viața singură.

Un an mai târziu, Kya primește o copie a primei sale cărți. Ea folosește banii primiți în avans pentru a îmbunătăți și moderniza baraca. Îi dă lui Tate o copie a cărții ei.

Jodie, unul din frații Kyei, vizitează baraca. El îi spune că mama a murit și promite că va păstra legătura și o încurajează să se împace cu Tate.

În august 1969, Chase se furișează și ajunge lângă Kya pe o plajă îndepărtată, unde o atacă și încearcă să o violeze. Ea se luptă cu el și vede doi pescari care privesc din barca lor când pleacă. Tate și Jumpin îi văd vânătăile, dar ea îi roagă să nu spună nimănui. Chase continuă să vină la coliba ei, dar ea se ascunde de el. Kya primește o scrisoare de la editorul ei, Robert Foster, pentru a-l întâlni în Greenville și află de la Tate cum să cumpere un bilet de autobuz, apoi merge să-l întâlnească pe 28 octombrie, revenind pe 30 octombrie, ziua în care cadavrul lui Chase este găsit.

Șeriful Ed Jackson și adjunctul său Joe Perdue investighează moartea lui Chase. La fața locului nu s-au găsit urme de pași sau amprente. Ei cred că Chase a fost împins printr-o poartă deschisă, iar criminalul a acoperit scena. Aproape imediat, toată lumea din oraș o suspectează pe „Fata din Mlaștină”.

De-a lungul timpului, principalul indiciu al lui Joe și Ed constă în fibre roșii de lână pe jacheta lui Chase. De asemenea, mama lui Chase, Patti Love, le spune că Chase purta colierul de scoici când a părăsit casa în acea noapte, dar acesta nu a fost găsit la fața locului. Un bărbat pescar de creveți pe nume Hal Miller, le spune că a văzut barca lui Kya îndreptându-se spre turnul de foc în noaptea în care Chase a murit. Cu toate acestea, Tate și Jumpin’ și orășenii care au văzut-o urcând și coborând din autobuz de Greenville îi dau lui Kya un alibi. Un pescar, Rodney Horn, care a auzit-o pe Kya țipând și a văzut-o plecând după ce Chase a atacat-o, a auzit-o spunând că-l va ucide pe Chase dacă el o va ataca din nou. Joe și Ed găsesc o pălărie roșie de lână în baraca lui Kya pe care i-a dat-o Tate și care se potrivește cu fibrele de pe haina lui Chase. Cu aceste informații, o arestează pe Kya pentru crimă.

Kya petrece două luni în închisoare în așteptarea procesului. Un avocat, Tom Milton, se oferă voluntar să o apere. Un paznic bun de la închisoare, Jacob, lasă pisica numită Sunday Justice, să intre în celula ei pentru companie. Tate, Jumpin’ și Mabel stau în spatele lui Kya în instanță pentru sprijin. Mai târziu li se alătură Jodie, Robert Foster și Scupper.

Procurorul Eric Chastain își cheamă martorii și Tom Milton le contrazice mărturia. Juriul află că ar fi fost posibil ca Kya să ia autobuzul dus și întors din Greenville în noaptea crimei, dar sincronizarea este la limită. Tom cheamă martorii apărării, inclusiv pe editorul lui Kya, Robert Foster. După declarațiile de încheiere, toată lumea așteaptă verdictul. Kya este găsită nevinovată. Jodie o duce acasă, unde este ea încântată să vadă din nou mlaștina.

Kya îl vede pe Tate în barca lui și vrea să meargă la el, dar șeriful și doi adjuncți sosesc și îl iau pe Tate cu ei. Ea află că Scupper a avut un accident vascular cerebral și a murit.

A doua zi după înmormântarea lui Scupper, Tate găsește o pană în barcă de la Kya. La baracă, ei își exprimă dragostea unul pentru celălalt, iar Tate se mută cu ea. De-a lungul anilor, Jumpin’ moare, iar Jodie, soția și copiii lui vizitează baraca. Tate lucrează la laboratorul din apropiere, iar Kya mai scrie șapte cărți.

Într-o zi, Tate o găsește pe Kya în barca ei, moartă după un atac de cord la vârsta de 64 de ani. Pe piatra funerară ei, el scrie „Fata din Mlaștină”. Mulți orășeni vin la înmormântarea Kyei pe pământul ei. În acea noapte, Tate găsește două obiecte sub podea. Una este o cutie de poezii de Amanda Hamilton, pseudonim folosit de Kya, inclusiv o poezie care descrie moartea lui Chase Andrews. Tate găsește și colierul de scoici pe care Kya i l-a dat lui Chase. Tate arde poeziile și cordonul din piele brută și zdrobește scoicile pe plajă pentru ca valul să le ia.