Rezumat Cum să oprești timpul de Matt Haig

Rezumat la cartea "Cum să oprești timpul" de Matt Haig în care este vorba despre viața lui Tom Hazard, un bărbat care nu îmbătrânește la fel ca ceilalți. El s-a născut în 1581 și, de atunci, își trăiește viața pe parcursul secolelor, încercând să rămână neobservat pentru a-și proteja secretul. În prezent, Tom este profesor de istorie și se luptă cu amintirile dureroase și cu iubirea pentru Camille. Povestea explorează teme precum iubirea, identitatea și căutarea fericirii într-o lume care se schimbă constant.

Citește și
Rezumat scurt Pădurea Umbrelor de Matt Haig
Rezumat Umanii de Matt Haig
Rezumat Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig



Rezumat la cartea Cum să oprești timpul de Matt Haig


Tom Hazard începe narativa sa la persoana întâi prin a-și descrie condiția. Deși pare a fi un bărbat obișnuit în vârstă de 40 de ani, el de fapt a trăit timp de secole. S-a născut în Franța pe 3 martie 1581. Condiția sa îl împiedică să îmbătrânească într-un ritm normal; el îmbătrânește cu un an la fiecare 15 ani sau cam așa. Publicul în general nu este pregătit pentru o astfel de cunoaștere; superstițiile umane sunt prea răspândite. Cei care au această condiție sunt protejați de o organizație care-i elimină pe cei care află adevărul. Ca mulțumire pentru protecția oferită de Societatea Albatross, fiecare membru trebuie să îndeplinească ocazional o misiune. Aceste misiuni implică de obicei recrutarea altora cu aceeași condiție sau eliminarea amenințărilor. În primele pagini, Tom este într-o astfel de misiune în Sri Lanka, dar ținta sa este deja moartă când ajunge acolo.

Povestea este împărțită în funcție de timp și loc. Fiecare secțiune se desfășoară într-un singur decor și un anumit moment în timp, fie în prezentul lui Tom, fie în trecutul său. Părțile care prezintă flashback-uri dezvăluie istoria lui Tom, de la Anglia elisabetană la Parisul Epocii de Aur. El îl întâlnește pe Shakespeare lucrând ca lutier la Globe. Mai târziu bea cu F. Scott Fitzgerald la Paris, unde cântă la pian într-un restaurant de hotel. Tom își amintește adesea de moartea mamei sale de mâinile vânătorilor de vrăjitoare și de separarea forțată de soția și fiica sa. La fiecare câțiva ani, pleacă din oraș și începe o nouă viață cu un nume nou, mereu îngrijorându-se de viitor și de consecințele descoperirii sale. Condiția sa rănește sau ucide pe toți cei pe care îi iubește. Prin urmare, trebuie să rămână izolat de ei.

Conflictul principal, și forța care îl determină pe Tom să supraviețuiască, este căutarea fiicei sale Marion, care a moștenit condiția sa și se ascunde de descoperire. Tom acceptă să se alăture Societății Albatross cu unicul scop de a folosi resursele lor pentru a o găsi. Hendrich, fondatorul și liderul societății, promite să o găsească și să-i reunească, dar pe măsură ce povestea avansează, Tom nu este mai aproape de a o găsi. Hendrich alimentează temerile lui Tom legate de vânătorii de vrăjitoare și de echivalentul lor modern, bio-știința. Îi amintește constant lui Tom de un institut german care știe despre ei și care experimentează cu cei pe care îi prind. Superstiția, indiferent de perioada de timp, îi face întotdeauna să fie vânați, izgoniți sau închiși.

Linia temporală din prezent a lui Tom urmărește eforturile sale de a se adapta la Londra modernă în calitate de profesor de istorie. El se luptă să-i implice pe elevii săi în timp ce se confruntă cu durerile de cap cauzate de flashback-urile care apar la fiecare lecție. În ciuda tuturor acestor dificultăți, se îndrăgostește de profesoara de franceză, Camille. Camille îl găsește fascinant și încearcă să rezolve misterul care-l înconjoară. Ei devin apropiați și descoperă că Camille îl recunoaște dintr-o fotografie cu un pianist din anii 1920 care atârna în fostul ei loc de muncă. Nemaiputând să continue să mintă, Tom îi încredințează adevărul. Tom știe că societatea nu o va lăsa să trăiască acum că știe despre ei, și se îngrijorează constant pentru ea în timp ce este plecat într-o altă misiune.

Hendrich îi cere lui Tom să-l aducă pe Omai, vechiul său prieten cu aceeași condiție. Omai ajunge în Australia și atrage atenția asupra sa practicând surf și atrăgând prea multă atenție. Tom trebuie să-l convingă să se alăture societății și să intre sub protecția lor. Omai refuză. El este obosit de minciuni și vrea doar să fie el însuși. Tom știe că Hendrich nu-l va lăsa să fie liber pe cont propriu. Omai nu se teme de vânătorii de vrăjitoare și de oamenii de știință așa cum fac Hendrich și Tom; el vede frica ca pe o închisoare. El încurajează pe Tom să-și găsească fericirea și să fie liber, de asemenea.

Secțiunile devin mai scurte pe măsură ce timpul se accelerează, ajungând la un crescendo final. Punctul de cotitură apare atunci când Tom îl recunoaște pe Hendrich ca fiind răufăcătorul. Marion reapare și îl confruntă pe Tom pentru că a abandonat-o în copilărie. Hendrich o găsește pe Marion, dar nu îi spune lui Tom. În schimb, o manipulează pe Marion să creadă că Tom nu a vrut-o niciodată și de aceea a plecat. Lumea lui Tom se prăbușește complet. El îl confruntă pe Hendrich cu adevărul, dar Marion este și mai furioasă. Ea îl împușcă pe Hendrich în timp ce acesta aruncă benzină pe casa lui Omai. Hendrich se aprinde singur și cade de pe o stâncă în ocean.

La final, Omai continuă să facă surf în apele australiene; Tom se întoarce la Londra și își repară relația cu Camille; Marion îl vizitează pe Tom, dar găsește liniște și pace departe de oraș. După 400 de ani, Tom găsește în cele din urmă fericirea în prezent și trăiește în momentul de acum. Nu mai poate să se teamă și să-și facă griji pentru viitor. Schimbarea este inevitabilă.