Rezumat Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig

Rezumat la cartea "Biblioteca de la Miezul Nopții" de Matt Haig, în care este vorba despre viața lui Nora Seed, o tânără profund nefericită cu alegerile ei în viață. După o încercare de sinucidere, ajunge într-o bibliotecă limbo, gestionată de doamna Elm, care conține cărți ce prezintă viețile pe care le-ar fi avut dacă ar fi luat decizii diferite. Nora explorează mai multe vieți posibile, dar în cele din urmă găsește calea către o viață care o face să se simtă într-adevăr vie și plină de speranță.

Citește și
Rezumat scurt Pădurea Umbrelor de Matt Haig
Rezumat Umanii de Matt Haig
Rezumat Cum să oprești timpul de Matt Haig



Rezumat la cartea Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig


Protagonista cărții este o tânără numită Nora Seed care este nemulțumită de alegerile sale în viață ca o adolescentă de șaisprezece ani și rămâne nefericită nouăsprezece ani mai târziu. Cel mai bun prieten al ei este în Australia, tocmai a fost concediată, iar pisica ei tocmai a murit, iar ea se simte inutilă. În timpul nopții, ea încearcă să-și ia viața, dar ajunge într-o bibliotecă limbo gestionată de bibliotecara școlii ei, doamna Elm. Biblioteca este situată între viață și moarte, cu milioane de cărți pline de povești despre viața ei dacă ar fi luat unele decizii diferite.

În această bibliotecă, ea încearcă să găsească viața în care se simte cel mai mulțumită. Cu toate acestea, singurele vieți la care poate avea acces sunt cele posibile, deoarece nu poate găsi o viață în care pisica ei să fie în viață (din cauza miocardiopatiei restrictive). Într-o posibilă viață, ea încearcă să se reunească cu prietenul ei și se găsește căsătorită cu el, dar nu este așa cum se aștepta.

Viața ei în care locuiește în Australia pentru a fi cu prietena ei e un eșec, deoarece ea a murit în acel univers în urmă cu câțiva ani. Apoi, ea încearcă o viață posibilă în care devine o înotătoare olimpică, dar găsește că nu este împlinită și face un TED talk nereușit.

De asemenea, se vede pe sine ca un glaciolog care face cercetări în arhipelagul Svalbard din Arctica - o viață foarte diferită de cea de care încearcă să scape, dar nu neapărat o alegere mai bună.

Ea întâlnește un alt călător al limboului, Hugo Lefevre, care obișnuiește să călătorească prin diferite vieți și are o relație scurtă cu el. Confruntarea ei cu un urs polar o face să-și dea seama că nu vrea să moară cu adevărat atât de mult pe cât credea.

Următoarea ei viață o prezintă într-o trupă de succes, dar gloria sa se estompează atunci când află că fratele ei a murit acum mulți ani și că s-a despărțit de o vedetă de film faimoasă pe care o idolatriza în viața sa de bază.

Are mai multe vieți cu mai multe persoane, ajungând în cele din urmă la o viață în care studiază filosofia și este căsătorită cu Ash, un chirurg care a cumpărat cărți despre chitară de la Nora în viața sa de bază. Această viață pare de departe cea mai bună din toate, dar ea rămâne terifiată de ideea de a se întoarce în biblioteca limboului.

Ea observă că un băiat pe care l-a ajutat la pian are mereu probleme pentru că nu a fost nimeni să-l ajute cu pianul, vecinul căruia i-a furnizat medicamente nu o cunoaște, și ea se simte complet pierdută.

Se întoarce în biblioteca limboului, care se prăbușește, și scrie "SUNT VIE" într-o carte. Se întoarce la viață și totul se îmbunătățește miraculos, fratele ei vine în vizită, planifică să vorbească cu Ash și reia lecțiile de pian. În cele din urmă, se întâlnește cu fosta sa bibliotecară într-un azil de bătrâni, iar cele două joacă șah.