Rezumat Grădina secretă de Frances Hodgson Burnett

Rezumat la cartea "Grădina secretă" scrisă de Frances Hodgson Burnett, despre o fetiță neglijată și neîngrijită pe nume Mary Lennox, care, după moartea părinților ei într-o epidemie de holeră din India britanică, este trimisă în Anglia să trăiască cu unchiul ei, Archibald Craven, care locuiește într-o imensă casă de țară englezească numită Misselthwaite Manor în Yorkshire Moors. În timp ce se obișnuiește cu noua sa viață și cu oamenii din jurul ei, Mary devine interesată de grădina secretă, care a fost închisă de unchiul ei după ce soția lui a murit într-un accident acolo. Împreună cu prietenul ei, Dickon, și cu vechiul grădinar, Ben Weatherstaff, Mary găsește cheia grădinii și, împreună cu verișorul ei, Colin, care suferă de o boală de spate, petrec mult timp în grădină și își descoperă adevăratele talente și pasiuni.


Citește și
Rezumat scurt Capul familiei Coombe de Frances Hodgson Burnett
Rezumat Micul lord de Frances Hodgson Burnett
Rezumat Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett
Rezumat scurt Prințul pierdut de Frances Hodgson Burnett




Grădina secretă de Frances Hodgson Burnett - Rezumat lung


La începutul secolului al XX-lea, Mary Lennox este o fetiță de 10 ani neglijată și neînțeleasă, născută în India britanică într-o familie bogată britanică care nu a dorit niciodată să aibă un copil și a încercat să o ignore. Ea este îngrijită în principal de servitorii locali, care o lasă să devină o persoană răsfățată, exigentă și egocentrică. După ce epidemia de holeră îi ucide părinții, puținii servitori rămași părăsesc casa fără Mary.

Ea este descoperită de soldați britanici care o plasează în grija temporară a unui cleric englez, ai cărui copii o provoacă și o numesc "Doamna Mary, atât de diferită". Este trimisă curând în Anglia să locuiască cu unchiul ei, Archibald Craven, cu care s-a căsătorit sora tatălui său, Lilias. El locuiește în Yorkshire Moors într-o mare casă de țară engleză, numită Conacul Misselthwaite. Când este escortată la Misselthwaite de către administratoarea casei, doamna Medlock, Mary descoperă că Lilias Craven este moartă și că domnul Craven este cocoșat.

La început, Mary este la fel de acră și nepoliticoasă ca întotdeauna. Nu-i place noua ei casă, oamenii care trăiesc acolo și, mai presus de toate, mohorâta mlaștină pe care se află. În timp, devine mai puțin irascibilă și se împrietenește cu camerista sa, Martha Sowerby, care îi povestește lui Mary despre Lilias, care petrecea ore întregi într-o grădină împrejmuită crescând trandafiri. Lilias Craven a murit în urma unui accident petrecut în grădină acum zece ani, iar Archibald devastat a închis grădina și a îngropat cheia.

Mary devine interesată de a găsi grădina secretă, iar manierele ei proaste încep să se îndulcească ca urmare. Curând, îi face plăcere compania Marthei, a grădinarului Ben Weatherstaff și a unei prigorie prietenoasă. Sănătatea și atitudinea ei se îmbunătățesc cu aerul tăios din Yorkshire, iar ea devine mai puternică explorând grădinile moșiei. Mary se întreabă despre grădina secretă și despre strigătele misterioase care se aud în timpul nopții.


Pe măsură ce explorează grădinile, prigoria îi atrage atenția asupra unei zone cu pământ perturbat. Aici, Mary găsește cheia grădinii blocate și, în cele din urmă, descoperă ușa grădinii. Ea îi cere Marthei unelte de grădinărit, pe care Martha le trimite prin Dickon, fratele ei de 12 ani, care petrece majoritatea timpului său pe mlaștini. Mary și Dickon devin prieteni, deoarece Dickon are o modalitate blândă cu animalele și o natură bună. Dorind să-și însușească cunoștințele sale despre grădinărit, Mary îi povestește despre grădina secretă.

Într-o noapte, Mary aude din nou strigătele și hotărăște să le urmeze prin casă. Ea este surprinsă să găsească un băiat de vârsta ei numit Colin, care locuiește într-o cameră ascunsă. Curând descoperă că sunt verișori, Colin fiind fiul lui Archibald Craven, și că suferă de o problemă spinală nespecificată care îl împiedică să meargă și îl determină să-și petreacă tot timpul în pat. La fel ca Mary, el a devenit răsfățat, exigent și egoist, cu servitori care îi ascultă fiecare pofte pentru a preveni accesul înspăimântător de isteric pe care Colin îl are din când în când. Mary îl vizitează în fiecare zi a săptămânii, distrându-l cu povești despre mlaștină, Dickon și animalele sale și grădina secretă. În cele din urmă, Mary îi mărturisește că are acces la grădina secretă, iar Colin cere să o vadă. Colin este pus în scaunul său cu rotile și adus afară în grădina secretă. Este prima oară când a fost în aer liber în câțiva ani.


În timpul petrecut în grădină, copiii se uită în sus și îl văd pe Ben Weatherstaff privind peste zid, pe o scară. Uimit că i-a găsit în grădina secretă, el recunoaște că credea că Colin era "un schilod". Furios că este numit "schilod", Colin se ridică din scaunul cu rotile și își dă seama că picioarele lui sunt bine, deși slabe datorită statului în pat prelungit. Colin și Mary petrec aproape fiecare zi în grădină, uneori cu Dickon ca însoțitor. Copiii și Ben se înțeleg să păstreze secretă recuperarea lui Colin față de ceilalți angajați pentru a-l surprinde pe tatăl său, care călătorește în străinătate.

Pe măsură ce sănătatea fiului său se îmbunătățește, Archibald experimentează o creștere coincidentă a spiritului, culminând într-un vis în care soția sa decedată îi cere să vină în grădină. Când primește o scrisoare de la doamna Sowerby, el profită de ocazia de a se întoarce acasă. El merge pe zidul grădinii exterioare în memoria soției sale, dar aude voci în interior. Găsește ușa deblocată și este șocat să vadă grădina înflorită și pe fiul său sănătos, care tocmai a câștigat o cursă împotriva verișoarei lui Mary. Copiii îi povestesc cum s-a întâmplat, iar Archibald și Colin se întorc împreună la conac sub privirile uimite ale angajaților.