Rezumat Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

Rezumat lung la cartea Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman, un roman în care autorul ne spune povestea lui Elsa, o fetiță de șapte ani care are o relație foarte strânsă cu bunica ei. Când bunica moare, îi lasă fetei niște scrisori pe care să le transmită chiriașilor din bloc. Astfel, Elsa ajunge să cunoască detalii interesante despre toți locuitorii din bloc.





Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman - Rezumat lung


Elsa, o fetiță de șapte ani, împărtășește o relație strânsă cu Bunica, singurul ei prieten. Atât Elsa, cât și Bunica sunt considerate "diferite". Elsa este un copil precoce cu un vocabular sofisticat, ceea ce o face dificil să poată relaționa cu ceilalți. La școală este intimidată de ceilalți copii și neînțeleasă de către profesori. Bunica, o fostă chirurg care a călătorit în întreaga lume salvând viețile copiilor, este o excentrică cu un mare dispreț pentru reguli și convenții. Elsa locuiește cu mama ei (fiica Bunicii) și cu iubitul mamei, George, într-un apartament de peste hol de Bunica. Mama este însărcinată cu jumătate dintr-un frate sau soră pentru Elsa. O persoană ordonată care este mereu sub control, mama este adesea frustrată de comportamentul impulsiv al Bunicii. Cu toate acestea, Elsa o consideră pe Bunica eroul său personal. Bunica este întotdeauna pregătită să o apere pe Elsa când aceasta se află în probleme la școală sau când Elsa este supărată din cauza divorțului dintre mama și tata. Când lucrurile devin cu adevărat dificile, Elsa găsește alinare în "Țara-de-abia-trezită", un regat imaginar și magic creat de Bunica. Bunica îi povestește Elsei poveștile din Țara-de-abia-trezită într-un "limbaj secret", pe care Elsa îl consideră că este doar al lor două.

Elsa nu știe că Bunica sa are cancer pentru că adulții din viața ei au păstrat acest lucru secret. În noaptea înaintea morții ei, Bunica o roagă pe Elsa să livreze o scrisoare pentru ea. Ea îi spune Elsei că, cu această scrisoare, este pe cale să înceapă o vânătoare de comori, o aventură minunată. Elsa este devastată de moartea Bunicii și confuză de misiunea sa. Totuși, ea livrează scrisoarea Bunicii, care este adresată unui chiriaș misterios din clădirea ei, un bărbat pe care Elsa s-a temut întotdeauna și îl numește "Monstrul". Cu toate acestea, Elsa află curând că el nu este bestia înfricoșătoare pe care și-o imaginase. El este un prieten al Bunicii, cu un trecut tulburat, dar o natură blândă și loială. Elsa întâlnește, de asemenea, pe "Prietenul Nostru", un câine de talie mare pe care Bunica l-a ținut în clădire și care se dovedește a fi apărătorul ei fidel.


Elsa recunoaște că "Monstrul" este Wolfheart, personajul din poveștile din "Țara-Abia-Trezită". Scrisoarea Bunicii către Wolfheart duce la o altă scrisoare, și apoi la alta. Fiecare scrisoare este o cerere de scuze, adresată unui chiriaș din clădire, toți fiind conectați într-un fel sau altul cu Bunica. Ca și Wolfheart, fiecare chiriaș are un corespondent în poveștile Bunicii: Britt-Marie / printesa, Kent și Alf / cei doi prinți, băiatul cu sindromul / Cel Ales, "Prietenul Nostru" / wurse, Mama și Ochi-Verzi / cavalerii aurii și femeia în fusta neagră / îngerul mării. În timp ce livrează scrisorile, Elsa află despre viețile chiriașilor, trecute și prezente, și descoperă că sunt mult mai complexe decât crezuse ea.

Elsa află și mai multe despre viața Bunicii înainte de nașterea ei. Ea realizează că, din cauza slujbei Bunicii, mama ei a crescut fără o mamă care să aibă grijă de ea. Elsa este furioasă pe Bunica pentru asta, precum și pentru faptul că a murit și i-a lăsat. Cu toate acestea, decide să ducă la capăt vânătoarea de comori a Bunicii, sperând ca ultima scrisoare să fie cererea de iertare a Bunicii către Mama.

Aventura de basm în viață reală a Elsei include și un "dragon" (sau "umbră") sub forma lui Sam, un bărbat violent care pare să o urmărească pe Elsa, dar care este de fapt în căutarea fiului său înstrăinat, băiatul cu sindromul. Wurse-ul îl protejează pe băiat, dar în acest proces este înjunghiat mortal de Sam.


Elsa nu poate suporta gândul că își va pierde cel mai bun prieten, wurse-ul, imediat după ce a pierdut-o pe Bunica, dar Wolfheart o ajută să învețe cum să se despartă de cei pe care îi iubești. Îi mulțumește wurse-ului și îi spune că nu mai trebuie să protejeze castelul; acum poate merge în Țara-de-abia-trezită și o poate proteja pe Bunica.

Elsa își dă seama că fratele ei mai mic s-a născut în aceeași zi în care wurse moare. Mama și George îl numesc Harry, după personajul literar preferat al Elsei, Harry Potter. Deși Elsa era geloasă pe bebeluș înainte să se nască, ea decide că nu vrea să fie genul de frați care se ceartă mereu și promite să aibă grijă de Harry și să-i spună toate poveștile cu zâne ale Bunicii.

Prietenul Bunicii, Marcel, îi spune Elsei că Bunica i-a lăsat clădirea în testament pentru că știe că Elsa o va gestiona mereu cu interesul tuturor locatarilor în minte. Britt-Marie își găsește curajul de a-și părăsi soțul infidel și de a porni într-o aventură, care a fost întotdeauna un vis al ei. Ceilalți locatari rămân în clădire, iar viața continuă. Deși locatarii se mai ceartă din când în când, ei s-au apropiat mai mult, luând cina împreună în fiecare duminică. Relația Elsei cu tatăl ei se întărește, iar ea începe să-l viziteze mai des pe el și pe soția lui.

Situația Elsei la școală se îmbunătățește de asemenea. Ea întâlnește-o pe Alex, o altă fetiță care este diferită, și devin prietene, atrăgând un cerc tot mai larg de copii "diferiți" care nu mai trebuie să se teamă de a fi hărțuiți sau urmăriți. Când un băiețel nou este luat în derâdere pentru că poartă o rochie de prințesă, Elsa și Alex își arată susținerea purtând rochii de prințesă și devenind super eroii personali ai băiatului.