Rezumat Harry Potter și Ordinul Phoenix de J. K. Rowling

Rezumat la cartea roman "Harry Potter și Ordinul Phoenix" scrisă de J. K. Rowling, despre micul vrăjitor Harry Potter care este atacat de Dementori pe când era în vacanță la familia Dursley. Pentru a-și proteja rudele, Harry folosește bagheta magică și este aproape exmatriculat de la școala Hogwarts. El este dus în casa unde a copilărit Sirius Black și acolo se reunește cu prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger.

Vezi și 
Rezumat Harry Potter și Piatra Filozofală
Rezumat Harry Potter și Camera Secretelor
Rezumat Harry Potter și Prizonierul din Azkaban
Rezumat Harry Potter și Pocalul de Foc de J. K. Rowling
Rezumat Harry Potter și Prințul Semipur de J. K. Rowling
Rezumat Harry Potter și Talismanele Morții de J. K. Rowling



Rezumat Harry Potter și Ordinul Phoenix


În timpul verii, Harry Potter și vărul său Dudley Dursley sunt atacați de Dementori. Silit să folosească magia pentru a-i apăra, Harry este exmatriculat din Hogwarts, dar exmatricularea sa este amânată în așteptarea audieri sale de către Ministerul Magiei. Harry este dus la Numărul 12, Grimmauld Place, casa copilăriei lui Sirius Black, de un grup de vrăjitori aparținând Ordinului Phoenix.

Ron Weasley și Hermione Granger îi explică lui Harry că Ordinul este o organizație secretă condusă de Albus Dumbledore, directorul de la Hogwarts și este dedicată luptei cu Lordul Cap-de-Mort (Lord Voldemort) și cu Devoratorii Morții. Harry, Ron, Hermione și toți din familia Weasley află că Lordul Cap-de-Mort caută ceva care îi lipsea înainte de a fi înfrânt. Ministerul condus de Cornelius Fudge, refuză să accepte întoarcerea lui Voldemort și derulează o campanie de defăimare a lui Harry și Dumbledore. La ședință, Dumbledore îl apără pe Harry și toate acuzațiile împotriva lui sunt demontate.

La Hogwarts, Dolores Umbridge, o angajată a ministerului, devine noua profesoară de Apărare Împotriva Artei Întunecate. Ea refuză să creadă în întoarcerea lui Voldemort și intră în conflict cu Harry, pe care îl pedepsește forțându-l să-și sculpteze cu bagheta magică textul „Nu trebuie să spun minciuni” pe spatele mâinii sale. De asemenea, ea refuză să-și învețe elevii cum să facă magie defensivă, determinându-i pe Harry, Ron și Hermione să-și formeze propriul grup de apărare în care cooptează și alți studenți. Umbridge, împuternicită de Minister să se amestece în afacerile școlii Hogwarts ca noul Înalt Inchizitor, interzice cluburile neaprobate, forțând grupul, numit acum Armata lui Dumbledore, să se întâlnească în secret în Camera Cerințelor pentru a învăța sub conducerea lui Harry.

Într-o noapte, Harry are o viziune cu șarpele Nagini al lui Voldemort, care îl rănește grav pe Arthur Weasley. Harry le spune viziunea profesorului McGonagall și lui Dumbledore, iar Arthur este salvat. Dumbledore aranjează ca Harry să ia lecții de oclumanție cu profesorul Severus Plesneală, un alt membru al Ordinului Phoenix, pentru a-și proteja mintea împotriva Lordului Cap-de-Mort. Umbridge primește în cele din urmă un indiciu despre armata lui Dumbledore și, pentru a preveni expulzarea lui Harry, Dumbledore își asumă responsabilitatea pentru grup și apoi se ascunde. Umbridge devine directoare. 

Lecțiile lui Harry de oclumanție merg prost. În timpul unei lecții, Plesneală este chemat, lăsând în urmă piatra magică a lui Dumbledore. Harry folosește piatra și vede o amintire despre Plesneală în care acesta este agresat de Sirius și de James Potter, tatăl său. Plesneală îl prinde pe Harry și își termină lecțiile într-un acces de furie. Harry nu face niciun efort suplimentar pentru a-și proteja mintea și, în timpul examenelor, Harry are o viziune despre Sirius torturat de Lordul Cap-de-Mort în Departamentul Misterelor. Harry folosește șemineul lui Umbridge pentru a contacta Grimmauld Place, iar Kreacher, elful casei lui Sirius, spune Harry că a dispărut.



Umbridge îl prinde pe Harry și îi cere lui Plesneală "Veritaserum" serul adevărului, pentru al interoga pe Harry, dar acesta susține că nu îl are. Harry îl avertizează pe ascuns pe Plesneală despre Sirius, însă Plesneală nu înțelege semnul. Umbridge spune că a ordonat atacul unui Dementor asupra lui Harry și decide să-l interogheze pe acesta cu Blestemul Cruciatus. Hermione intervine, convingând-o pe Umbridge că ascund arma lui Dumbledore în Pădurea Interzisă. Harry și Hermione o conduc acolo, într-o zonă locuită de centauri unde Umbridge îi provoacă și aceștia o capturează.

Harry și Hermione scapă de centauri. Luna, Ron, Ginny și Neville li se alătură și împreună zboară la minister pe calul cu aripi Thestrals, pentru a-l salva pe Sirius. Odată ajunși în Departamentul Misterelor, ei nu reușesc să-l găsească pe Sirius, găsind în schimb o sferă de sticlă care poartă numele lui Harry și a Lordului Cap-de-Mort. Devoratorii de moarte conduși de Lucius Malfoy îi atacă, spunând că Harry a fost ademenit aici cu o viziune falsă pentru a asigura siguranța sferei pe care o caută Voldemort - o înregistrare a unei profeții despre Harry și Lordul Cap-de-Mort.

Harry și prietenii săi, la care s-au alăturat curând membri ai Ordinului Phoenix, luptă împotriva Devoratorilor de Moarte. În timpul luptei, Neville distruge accidental profeția, iar Bellatrix Lestrange îl ucide pe Sirius. Harry o urmărește, dar nu o poate opri. Lordul Cap-de-Mort este aproape să-l omoare pe Harry, dar Dumbledore ajunge și el și îl pun pe Cap-de-Mort în dificultate. Lordul Cap-de-Mort îi posedă mintea lui Harry, într-o încercare de a-l determina pe Dumbledore să-l omoare, dar Harry se luptă cu posesia, iar Cap-de-Mort scapă exact când ajunge și Fudge. După ce l-a văzut pe Lordul Cap-de-Mort, Fudge acceptă adevărul.

În biroul său, Dumbledore explică faptul că Plesneală a înțeles avertismentul lui Harry și a alertat Ordinul. Dumbledore dezvăluie, de asemenea, conținutul profeției, care a prezis nașterea cuiva cu puterea de a-l învinge pe Lordul Cap-de-Mort. Unul dintre urmașii lui Cap-de-Mort a auzit o parte din profeție și l-a informat pe acesta, care a încercat apoi să-l omoare pe Harry când era copil mic. Restul profeției, pe care Cap-de-Mort nu a auzit-o, spunea că acesta își va considera adversarul ca egal al său și că în cele din urmă, unul îl va ucide pe celălalt.

Copleșit de profeție și jelind pierderea lui Sirius, Harry este trist, deși comunitatea vrăjitorilor îi arată acum un mare respect. Motivat de prietenii săi, Harry se întoarce la Dursley.