Rezumat Harry Potter și Pocalul de Foc de J. K. Rowling

Rezumat al cărții roman "Harry Potter și Pocalul de Foc" scrisă de J. K. Rowling despre tânărul vrăjitor Harry poter care acum trebuie să concureze în Turneul celor Trei Vrăjitori și să treacă prin multe prijmedii, inclusiv aceea de a se lupta în vrăji cu Lordul Voldemort (Cap de mort).

Vezi și 
Rezumat Harry Potter și Piatra Filozofală
Rezumat Harry Potter și Camera Secretelor
Rezumat Harry Potter și Prizonierul din Azkaban
Rezumat Harry Potter și Ordinul Phoenix
Rezumat Harry Potter și Prințul Semipur de J. K. Rowling
Rezumat Harry Potter și Talismanele Morții de J. K. Rowling

Rezumat scurt Harry Potter și Pocalul de Foc
de J. K. Rowling


Într-un vis, Harry îl vede pe Frank Bryce, omul care îngrijea de persoanele fără puteri magice la un conac abandonat cunoscut sub numele de Casa Riddle, cum este ucis de Lord Voldemort. Harry este trezit de cicatricea de pe frunte care îi provoacă durere.

Ron Weasley îi invită pe Harry și Hermione Granger la Cupa Mondială de Vâjt-Haț, la care călătoresc folosind o poartă magică. După meci, Devoratori ai Morții, adepți ai lui Voldemort, atacă locul unde campare. Marcajul Întunecat este tras spre cer, provocând panică iar Harry descoperă că bagheta lui lipsește. Mai târziu este găsită în posesia lui Winky, elful casei Barty Crouch, care a folosit-o pentru a arunca Marcajul Întunecat. Casa Barty Crouch îl demite pe Winky din serviciul său.

La Hogwarts, profesorul Dumbledore anunță că Alastor „Mad-Eye” Moody va fi profesorul de Apărare Împotriva Artelor Întunecate pentru anul respectiv. Dumbledore anunță, de asemenea, că școala Hogwarts va găzdui Turneul Trei Vrăjitori, în care un campion al școlii Hogwarts va concura împotriva campionilor din alte școli de vrăjitori. Campionii sunt aleși de Pocalul de Foc din numele puse în el. Întrucât Harry nu are vârsta necesară, îi este interzis să participe. Pocalul de foc îl alege pe Fleur Delacour de la Academia Beauxbatons, pe Viktor Krum de la Institutul Durmstrang și pe Cedric Diggory de la școala Hogwarts pentru a concura. În mod neașteptat, îl alege și pe Harry ca al patrulea campion, obligându-l să concureze.

Hagrid îi dezvăluie pe ascuns lui Harry că prima sarcină a turneului este să treacă de un dragon. Harry încearcă să găsească o modalitate de a reuși să treacă proba, până când Moody îi sugerează să zboare. Hermione îl ajută să perfecționeze o vrajă, pe care o folosește pentru a-și chema mătura Firebolt și pentru a zbura pe lângă dragon în încercarea de a recupera un ou de aur. Oul conține un indiciu pentru următoarea probă, dar care, când este deschis, țipă foarte tare. Folosind un sfat din partea lui Cedric, Harry descoperă că următoarea probă constă în recuperarea unui lucru de pe fundul lacului din ținutul Merpeople.

Harry încearcă să găsească o modalitate de a supraviețui sub apă. În ziua probei, Dobby, care lucrează acum la Hogwarts, îi dă lui Harry planta Gillyweed care îi permite să respire sub apă. Acest lucru îi permite lui Harry să-l găsească pe Ron pe fundul lacului. Cu toate acestea, el refuză să lase ostaticii celorlalți campioni în urmă și o salvează pe Gabrielle, sora lui Fleur care nu reușește să ajungă la ea. Harry termină pe ultimul loc, dar i se acordă note mari pentru „fibra morală”.

În timp ce vorbeau în apropierea Pădurii Interzise, Harry și Krum îl întâlnesc pe Crouch. Părând nebun, acesta susține că a făcut ceva cumplit și îl imploră pe Harry să-l aducă pe Dumbledore. Lăsându-l pe Crouch în paza lui Krum, Harry pleacă să îl aducă pe Dumbledore, dar când se întoarce îl găsește pe Krum împietrit și pe Crouch plecat. Moody încearcă dar nu reușește să-l găsească pe Crouch. Harry are mai târziu un vis în care îl vede pe Voldemort pedepsindu-l pe Șobo pentru o greșeală. Harry îi spune lui Dumbledore despre vis și dă peste o Pensieve din biroul lui Dumbledore. Cu ajutorul acesteia, el descoperă că fiul lui Crouch a fost trimis la Azkaban, unde ar fi murit.

Harry se pregătește pentru ultima probă, un labirint de gard viu plin de obstacole periculoase, scopul fiind să ajungă la Cupa Turnirului din centru. În interiorul labirintului, Harry și Cedric ajung la Cupă și se hotărăsc să o atingă în același timp. Cu toate acestea, ei descoperă că aceasta este o poartă care îi transportă la un cimitir. Acolo apare Șobo, care îl ucide pe Cedric la ordinele lui Voldemort și apoi efectuează un ritual pentru a-l readuce pe Lord Voldemort într-un corp.

Voldemort își cheamă Devoratorii de Moarte, le reproșează că l-au crezut mort și nu l-au căutat, și menționează că are un servitor infiltrat la Hogwarts, care l-a condus pe Harry la el. Îl torturează pe Harry, apoi îl provoacă la duel. Când el și Harry trag cu vrăji unul spre celălalt, baghetele lor se conectează și fac să apară fantome ale magiei anterioare a lui Voldemort, inclusiv apariții ale lui Cedric și ale părinților lui Harry. Aceste fantome creează o diversiune care îi oferă lui Harry timp să ajungă la portal (portkey) pentru a fi transportat instantaneu înapoi la Hogwarts.

Sub panica creată de sosirea sa, Moody îl duce pe Harry în biroul său. El îi dezvăluie lui Harry că este servitorul lui Voldemort, și că el a pus i-a pus numele în Pocalul de Foc, iar apoi l-a îndrumat pe tot parcursul turneului pentru a se asigura că va atinge Cupa. În timp ce Moody se pregătește să-l omoare pe Harry, Dumbledore, McGonagall și Snape intervin și îl împietresc pe Moody. 

Dumbledore anunță întoarcerea lui Voldemort la școală, dar cu toate acestea, mulți oameni, inclusiv ministrul pentru magie Cornelius Fudge, refuză să creadă. După capturarea lui Moody, urmează pregătiri pentru o nouă confruntare cu Cap de mort, mult mai periculos acum decât în anii anteriori. Harry însă trebuie să se întoarcă pe perioada vacanței la singurele sale rude de sânge, familia Dursley.