Rezumat Frankenstein de Mary Shelley

Rezumat lung al romanului "Frankenstein" scris de Mary Shelley. Romanul spune povestea lui Victor Frankenstein, un om care vrea să creeze o persoană din mai multe părți luate de la diferiți oameni. El reușește să învie creatura, însă este speriat de înfățișarea lui. Monstrul lui Frankenstein pleacă în lume și vede părțile negative ale acesteia, lucrul care îl face să se întoarcă împotriva creatorului său.


Citește și
Rezumat la cartea Dracula de Bram Stoker


Rezumat la cartea Frankenstein de Mary Shelley

Cartea începe prin povestirea lui Victor Frankentsein a copilăriei lui şi a vieţii lui. Astfel, îi poveste lui Walter cum tatăl lui, Alphonse Beaufort, a devenit protectorul mamei lui, Caroline, atunci când prietenul lui dar şi tatăl ei a murit. Doi ani mai târziu aceştia s-au căsătorit şi în scurt timp l-au născut pe Victor. Frankestein poveste cum prietena lui din copilărie, Elizabeth Lavenza, ajunge să facă parte din familia lui: Elizabeth este verişoara lui Victor şi fiică a sorei lui Alphonse, care moare când Victor avea doar 4 ani şi care este în urma acestei tragedii înfiată de familia Frankenstein. În urma adopţiei, mama lui Victor este de părere că cei doi ar trebui să se căsătorească într-o bună zi.

Elizabeth şi Victor cresc împreună, devenind totodată şi cei mai buni prieteni. În cercul lor restrâns intră şi un coleg de şcoală de-al lui Victor, Henry Clerval, care îşi va petrece copilăria alături de cei doi. Că adolescent, Victor devine fascinat de lumea înconjurătoare şi începe a citi şi a studia Cornelius Agrippa, un învăţător al ştiinţelor oculte, dar şi alchimiştii Paracelsus şi Albertus Magnus. O demonstraţie a electricităţii tatălui sau, îl face pe Victor să creadă că ideile alchimiştilor erau depăşite şi greşite.

La vârstă de 17 ani, Victor doreşte să plece la Universitatea din Ingolstadt. Înainte să plece, mama lui se îmbolnăveşte de scarlatină şi pe patul de moarte îi cere lui Elizabeth şi lui Victor să se căsătorească. La câteva săptămâni după moartea ei Victor pleacă la studii. Ajuns la facultate, îşi găseşte o locuinţa şi îşi face o programare să vorbească cu un profesor de filozofie naturală, domnul Krempe, care îi spune că şi-a risipit timpul învăţând cu alchimiştii şi că ar trebui să se concentreze pe filosofia naturală. În urmă unei prelegeri a unui profesor de chimie pe nume Waldman, Victor se decide să urmeze studiile în domeniul ştiinţelor.

Victor se concentrează numai pe studii, ignorându-şi viaţă socială dar şi familia, şi totuşi făcând progrese imense în domeniul ales. Acesta devine  fascinat de viaţa umană, în special de crearea unei vieţi umane, şi începe a studia anatomia corpului uman şi cum moare acesta. Devine obsedat de a descoperi secretul vieţii, şi în apartamentul sau, pe ascuns, încearcă construcţia unei creaturi, în speranţa creării unei noi rase.

Într-o noapte furtunoasă, după multe luni de muncă, Victor îşi aduce creaţia la viaţă, dar se îngrozeşte de cât de urât şi monstruos arată. În urma acestui eveniment încearcă să adoarmă dar are coşmaruri, iar când se trezeşte vede cum monstrul iese din casă. Victor nu mai reuşeşte să adoarmă toată noaptea iar în următoarea zi se plimbă prin oraş evitând să se întoarcă acasă, considerând-o bântuită. La hanul oraşului se întâlneşte cu Henry, care tocmai îşi începea studiiile. Revederea lui unei fețe familiare îl face să se simtă mai bine dar în urma lunilor de muncă, a oboselii şi a şocului avut se îmbolnăveşte de febră nervoasă. Henry stă şi are grijă de el să se recupereze, iar atunci când e sănătos îi da să citească o scrisoare a lui Elizabeth venită între timp.

În scrisoare Elizabeth îi cere să treacă să îşi vadă familia şi îi povesteşte cum Justine Moritz, una dintre fetele care a trăit la familia Frankenstein, s-a întors acasă la ei din cauza morţii mamei sale. Victor decide să îi facă cunoştinţă lui Henry cu profesorii, dar toate elementele chimice îl fac să se simtă rău aşa că decide să se întoarcă acasă şi îi trimite o scrisoare tatălui sau prin care îl anunţă de vizită. Între timp decide să facă o călătorie cu Henry să descopere frumuseţile ţării.

Când se întoarce la universitate găseşte scrisoarea de la tatăl său în care îi spune că fratele său cel mai mic, William, a fost ucis. Victor se întoarce de îndată acasă. Investigând locul morţii fratelui sau, devine din ce în ce mai convins că monstrul creat de el este responsabil. A doua zi, Victor află că Justin a fost acuzată de crimă deoarece un slujitor a găsit în hainele ei o poză cu Caroline ce a fost ultima oară văzută în posesia lui William. Victor crede că este nevinovată dar dovezile par incontestabile.

Justine mărturiseşte crima crezând că va fi iertată dar, îi mărturiseşte atât lui Victor, cât şi lui Elizabeth că este nevinovată. Justine este executată în zilele ce urmează. Victor începe să se simtă din ce în ce mai vinovat din cauza faptului că creaţia sa a dus la moartea a doi membrii din familie.

Melancolic din cauza vinovăţiei pe care o simte, Victor consideră să se sinucidă, dar se răzgândeşte din cauza tatălui său şi a lui Elizabeth, pe care nu vrea să îi rănească şi mai mult. Alphonse decide să plece la casa familiei de la Belrive, în speranţa că copiii lui se vor simţi mai bine.

Într-o zi ploioasă, mânat de sentimente, Victor decide să facă o excursie pe summitul Montanvert. Ajuns pe gheţar este minunat de superbitatea locului şi a peisajului, dar când traversează pe partea cealaltă vede o formă monstruoasă venind cu viteză spre el şi îl recunoaşte ca fiind chiar creaţia sa. Într-o încercare de lupta eşuată, monstrul îl invită pe Victor să vină în peştera cu el, unde începe să îi povestească viaţa lui.

Speriat şi confuz, monstrul îi povesteşte lui Victor cum a bântuit prin lume în primele zile, înfometat, însetat şi înfrigurat. Într-una dintre zile descoperă focul şi cum punând lemne, păstra focul arzând, care îi ţinea de cald. În căutare de mâncare merge în diferite sate şi intră şi într-o colibă dar toţi oamenii se sperie de el aşa că se decide să se izoleze de aceştia.

Într-o dimineaţă descoperă o cabană unde locuiau un tânăr, o tânără şi un bătrân, iar privindu-i atent îşi dă seama că aceştia erau nefericiţi din cauza sărăciei. Astfel, simţindu-se vinovat, pe timp de noapte fură mâncare şi lemne pe care le lasă la intrarea în casă. Monstrul îşi da seama că ei puteau comunica prin emiterea de sunete ciudate şi reuşeşte să înveţe vocabularul de baza al limbii, inclusiv numele celor doi, Felix şi Agatha. Într-o zi se priveşte într-o baltă şi realizează şi el urâţenia lui, fiind şocat de modul în care arată.

Apariţia lui Safie, o femeie frumoasă, la cabană, destinde atmosfera şi îl face pe monstru să înveţe istorie, să stăpânească limba la perfecţie dar şi să afle despre relaţiile interumane. Acest lucru îl pune pe gânduri legat de situaţia sa şi îl face să creadă că va rămâne izolat şi singur pe veci. După un timp în care trage cu urechea la discuţiile din cabană, monstrul reuşeşte să pună cap la cap poveştile de viaţă ale celor 3, cum au ajuns să fie din bogaţi săraci, povestea de dragoste dintre Safie şi Felix, cum au fost învinuiţi pe nedrept şi mai apoi exilaţi din Franţa.

Într-o noapte în timp ce caută mâncare găseşte nişte haine şi cărţi vechi precum Goethe sau Paradisul Pierdut de John Milton şi găseşte o asemănare izbitoare între povestea lui şi cea din carte. Totodată, stând cu mâinile în buzunar, descoperă pagini din jurnalul lui Victor în care se înţelege dezgustul acestuia faţă de propria creaţie. Dorind să îşi dezvăluie identitatea se decide să îşi facă apariţia în faţă locuitorilor cabanei. Astfel, într-o zi când Safie, Felix şi Agathasunt plecaţi, da buzna în cabană şi vorbeşte cu bătrânul, care nu are prejudecăţi faţă de aspectul sau hidos, îi va putea convinge şi pe ceilalţi. La întoarcere cei trei se sperie când găsesc monstrul în cabană şi Felix îl goneşte.

Din cauza acestei respingiri, monstrul decide să se răzbune pe toată rasa umană, dar în special pe creatorul său. Aşadar, călătoreşte luni de zile pentru a ajunge la Geneva, unde, în apropierea ei se întâlneşte cu William care îi spune că tatăl lui este Alphonse Frankenstein. La auzul numelui se enervează şi îl strangulează pe băiat iar poza cu Caroline o pune în buzunarul unei fete care dormea în hambar. După ce îi povesteşte trăirile lui şi îi explică lui Victor moartea lui Justine şi a lui William, monstrul îl roagă pe acesta să creeze un alt monstru care să fie partenera lui.

Deşi de acord cu crearea unei noi fiinţe, feminine, începe să aibă îndoieli şi ia decizia să călătorească în Anglia pentru a duna informaţii. Tatăl lui crede că întreaga tensiune se datorează căsătoriei dar Victor îl linişteşte când îi spune că nu s-a răzgândit în privinţa căsătoriei lui cu Elizabeth. Alphonse vrea să sărbătorească de îndată dar Victor nu vrea să o ia de mireasă pe Elizabeth până nu îşi îndeplineşte promisiunea şi astfel decide să plece în Anglia.

Victor călătoreşte împreună cu Henry în Anglia şi Scoţia de unde adună informaţii suplimentare. Henry rămâne în Scoţia să studieze dar Victor pleacă pe insula Orkneys unde îşi construieşte un laborator pe o barcă, muncind din greu pentru a-şi putea finaliza proiectul.

Într-o seară, Victor realizează că noua să creaţie poate duce la perpetuarea monstruozităţilor şi la apariţia unei noi specii pe pământ. Astfel își distruge toată muncă de până atunci, fapt care îl înfurie pe monstru care îi jură răzbunare şi faptul că va fi cu el în noaptea nunţii. Primeşte o scrisoare de la Henry în care îi spune că el îşi va continua călătoriile de studiu şi în aceeaşi seară decide să se întoarcă pe ţărm, dar din cauza unei furtuni se rătăceşte, iar când ajunge la ţărm, un grup de cetăţeni îi va spune că este suspectat pentru crimă.

Victor se confruntă cu magistratul oraşului, domnul Kirwin, care după îndelungi discuţii, îl duce pe plajă să îi arate cadavrul care se pare a fi chiar Henry, care avea semnele mâinilor monstrului pe gâtul sau. Victor se îmbolnăveşte din cauza şocului şi intră în închisoare, unde este vizitat de tatăl sau. În urma procesului şi a probelor cricumstantiale, Victor este eliberat şi se întoarce la Geneva cu tatăl sau.

În toată călătoria spre casă, este descrisă măcinarea interioară a lui Victor din cauza promisiunii făcute de monstru. Cum ajunge în Geneva are loc nunta, în urma căreia Victor şi Elizabeth pleacă la o cabană pentru a-şi petrece noaptea iar Victor îi promite că după căsătorie îi va dezvălui un secret teribil.

În cabană, Victor este îngrijorat şi decide să caute monstrul în toată casa dar, deodată, se aude Elizabeth ţipând, iar Victor îşi dă seama la a cui moarte se referă monstrul. A două zi, consumat de durere, Victor se întoarce acasă unde îi destăinuie tatălui sau vestea tragică, Alphonse murind câteva zile mai târziu. În încercarea de a mai îndrepta ceva, Victor caută un magistrat care să îi creadă povestea dar nimeni nu îl crede şi îl consideră responsabil pentru moartea lui Elizabeth. Astfel, Victor jură să se răzbune şi îşi dedică restul vieţii distrugerii monstrului.

Cu toată familia distrusă, Victor decide să părăseacă Geneva şi urmăreşte monstrul în frigul şi zăpada de la Polul Nord. Acolo îl întâlneşte pe Walton şi îi spune întreaga poveste, cerându-i în final să îi continue răzbunarea.

Walton crede povestea lui Victor, care se îmbolnăveşte şi rămâne în pragul morţii. Membrii echipajului lui Walton se roagă de acesta să se întoarcă în Anglia la topirea zăpezii iar el este de acord. Chiar înainte să plece, Victor moare iar câteva zile mai târziu Walton îl  descoperă pe monstru plângând deasuprea creatorului său. Acesta îi destăinuie că regretă tot răul provocat şi mai apoi dispare în ninsoare şi în noapte.