Rezumat scurt Black Beauty de Anna Sewell

 Rezumat scurt al romanului Black Beauty scris de Anna Sewell. Romanul spune povestea unui cal pe nume Black Beauty de la naștere și până la bătrânețe, când nimerește pe mâna unei familii bune care are grijă de el.

Rezumat Black Beauty de Anna Sewell


Romanul urmărește viața și aventurile lui Black Beauty, un cal din Anglia secolului al XIX-lea. Romanul se deschide cu descrierea lui Black Beauty, ale vieții sale de mânz (cal tânăr) la casa unui bun stăpân pe nume Farmer Gray. Aleargă și se joacă pe pajiște și primește lecții de la mama sa, Ducesa, despre importanța de a fi bun și blând și de a nu mușca sau a da cu piciorul - practic echivalentul unui cal cu un gentleman englez purtat în spate.

Când are doi ani, Black Beauty asistă la o petrecere de vânătoare care urmărește un iepure și la moartea tragică a unuia dintre călăreți într-o cădere de pe cal. Calul este și el rănit și i se curmă suferința. Experiența îl înspăimântă.

Când Beauty împlinește patru ani, Farmer Gray îl antrenează să ducă călăreți pe spate și să tragă vagoane. După ce a fost trimis la pășunea unui vecin lângă gară pentru a se obișnui cu sunetele drumului, Black Beauty este vândut lui Squire Gordon la Birtwick Hall. De aici își primește numele; în afară de o stea albă pe frunte și o copită albă, haina lui este un negru strălucitor.

La Birtwick, Beauty întâlnește și se împrietenește cu ceilalți cai din grajd: Merrylegs, Ginger și Sir Oliver. Squire Gordon și antrenorul său, John, sunt bărbați amabili care tratează bine caii, iar munca lui Black Beauty cu ei este umană și fericită până când Gordonii trebuie să se mute într-un climat mai cald pentru sănătatea doamnei Gordon.

Black Beauty este vândută la mai multe case diferite, de la Earlshall Park, o casă la modă în care amanta sa, Lady Anne, își lucrează din greu caii, până la un grajd care închiriază vagoane și în cele din urmă unui șofer de taxi din Londra numit Jerry Barker, primul stăpân cu adevărat bun pe care Beauty îl are după ce a părăsit Birtwick. Ceilalți stăpâni și băieți de grajd îl suprasolicită, îi neglijează îngrijirea și igiena și chiar îi fură din ovăz.

După ce Jerry se îmbolnăvește și trebuie să părăsească afacerea cu taxiurile, Black Beauty este vândut unui dealer de porumb și apoi unui alt șofer de taxi care este leneș și își tratează caii cu asprime. Când Black Beauty se prăbușește din cauza suprasolicitării, el este vândut la licitație unui fermier amabil care îl îngrijește și îl însănătoșește înainte de a-l vinde familiei Blomefield, care erau vecini cu Gordonii. Sub îngrijirea ginerelui lor, care fusese cândva băiat la grajdul familiei Birtwick, Black Beauty își trăiește restul zilelor într-o casă amabilă și iubitoare.