3 rezumate scurte la schita Domnul Goe de Caragiale

Trei rezumate scurte la schița Domnul Goe de Ion Luca Caragiale. Fiecare din cele 3 rezumate scurte are între 10 și 15 rânduri și pot fi folosite la școală. Povestire Domnul Goe spune poveste a 3 cucoane care îl duc pe băiețelul Goe la București în speranța că acesta nu va mai rămâne repetent. Pe drumul spre capitală, Goe se poartă urât cu cele 3 femei, își pierde pălăria care conținea și biletul de tren, iar mai târziu trage semnalul de alarmă speriind toți călătorii.





Vezi si
Rezumatul schiței Domnul Goe
Caracterizarea personajului Goe
Caracterizarea personajului Goe 2
Demonstrația că textul este o schiță
Comentariu literar la schița D-l Goe
Fișă de lectură la schița Domnul Goe






Rezumat scurt D-l Goe 1
     Mam’mare, tanti Miţa şi mamiţica se hotărăsc să-l ducă pe Goe la Bucureşti de 10 mai
crezând că nu va mai rămâne repetent.
     Dis de dimineaţă, cei patru aşteaptă sosirea trenului pe peronul din urbea X. Se naşte o discuţie despre pronunţarea cuvântului marinar. Soseşte trenul, călătorii urcă, doamnele intră în compartiment iar Goe rămâne pe coridor, şi, în ciuda atenţionării din partea unui tânăr binevoitor, scoate capul pe fereastră, pierzându-şi astfel pălăria în a cărei panglică era biletul de călătorie.
    Soseşte controlorul care pretinde un nou bilet şi o amendă. Mamiţica îl zgâlţâie pe Goe, acesta se loveşte şi primeşte ca recompensă ciocolată. Iese din nou pe coridor şi se blochează în toaletă, de unde este eliberat de conductor.
   Mam’mare se hotărăşte să ramână cu puişorul ca să nu mai facă vreo năzbâtie. Acesta însă trage semnalul de alarmă şi trenul se opreşte brusc, speriind călătorii. Personalul caută vinovatul care nu poate fi găsit, deoarece Goe se preface că doarme in braţele bunicii.
  Trenul îşi reia drumul şi cei patru ajung în Bucureşti, după care pornesc cu trăsura la bulevard.





Rezumat scurt D-l Goe 2
   Pentru a nu mai rămâne repetent, mam’mare, mamiţica şi tanti Miţa îl duc pe Goe de 10 Mai la Bucureşti.
   În dimineaţa acelei zile, foarte devreme, aceştia aşteaptă trenul pe peronul gării. Goe este nerăbdător, iar mam’mare îl linişteşte alintându-l. În timpul discuţiei despre corectitudinea unor cuvinte, Goe întrerupe obraznic, iar cucoanele îl admiră pentru ştiinţa sa de carte.
   La sosirea trenului, cucoanele găsesc loc într-un compartiment dar Goe rămâne pe coridor cu bărbaţii. Neţinând cont de sfaturile unui tânăr, scoate capul pe fereastră şi îi zboară pălăria cu biletul de călătorie înfipt sub panglică.
   Când vine controlorul, îl găseşte fără bilet şi, cu toate protestele doamnelor, acesta le taie un bilet nou şi le aplică o amendă. Furioasă, mamiţica îl scutură pe Goe, iar acesta se loveşte de clanţa uşii cu nasul, şi zbiară de durere. Mam’mare îi ia apărarea şi îi scoate din geantă un beret nou, apoi îl alintă sărutându-l. pentru a-l împăca, mamiţa îi oferă ciocolată, iar Goe iese cu ea pe coridor sub privirile admirative ale cucoanelor.
   După un timp mam’mare iese pentru a-l căuta şi, negăsindu-l, strigă speriată, dar îl aude ţipând din toaleta vagonului, unde se blocase. Sosind cu biletul, conductorul îl descuie pe Goe şi cucoanele îl îmbrăţişează foarte bucuroase. Apoi mam’mare rămâne cu el, aşezată pe un geamantan străin, pentru a nu mai face ceva rău. Dar Goe vede firul semnalului de alarmă, se urcă pe un geamantan străin şi trage mânerul. Trenul se opreşte dintr-o dată, zguduindu-se puternic, alarmând toţi pasagerii şi personalul trenului. În timp ce întreg personalul controlează trenul pentru a afla cauza opririi, mam’mare se preface că doarme cu Goe în braţe.
   După câteva minute, trenul pleacă şi ajunge la Bucureşti cu o întârziere mică. Cucoanele şi Goe pornesc cu trăsura spre centru.





Rezumat scurt D-l Goe 3
   Goe aşteaptă împreuna cu cele trei doamne sosirea trenului si este imbracat intr-un frumos costum de marinar.
   Copilul este impacientat si are o atitudine necorespunzatoare fata de cele trei doamne, pe care le insulta.
   Trenul soseste si cei patru pasageri urca in vagon. Li se ofera loc in compartiment, dar Goe ramane pe coridor.
   Lui Goe ii zboara palaria cu bilet cu tot. Soseste conductorul care le cere doamnelor sa plateasca biletul si o amenda.
   Mamitica il cearta pe Goe il smuceste si acesta se loveste cu nasul de clanta usii compartimentului.
   Supararea ia sfarsit si Goe este ,,recompensat‘‘ cu o ciocolata in schimbul unei ,,pupaturi’’.
   Goe dispare si se blocheaza in toaleta vagonului de unde este eliberat de conductor.
   Neastamparandu-se trage semnalul de alarma, iar mam-are se face complice cu el. Nu s-a putut constata cine a tras semnalul de alarma desi s-au facut cercetarile necesare.
   Trenul porneste din nou si toti pasagerii ajung la Bucuresti.