Fișă de lectură la schița Domnul Goe

Fisa de lectura pentru schița D-l Goe scrisă de scriitorul român Ion Luca Caragiale în anul 1901. Fișa de lectură conține detalii scurte de prezentare a schiței Domnul Goe, un rezumat povestire pe scurt a acțiunii din schiță, prezintă personajele principale, aduce în dezbatere un citat semnificativ, câteva cuvinte noi și un scurt mesaj sau o scurtă morală a schiței D-l Goe de Ion Luca Caragiale.

Vezi si
Rezumatul schiței Domnul Goe
Caracterizarea personajului Goe
Caracterizarea personajului Goe 2
Demonstrația că textul este o schiță
Comentariu literar la schița D-l Goe
3 rezumate scurte la schita Domnul Goe






Fișă de lectură la schița Domnul Goe
Titlul: Dl. Goe
Autor: Ion Luca Caragiale (30 ianuarie 1852 – 9 iunie 1912)
Editura:         Editura “Eminescu”
Anul aparitiei:      1901
Specia:         Schita
Rezumat: In schita “Dl. Goe” ne sunt prezentate pataniile unui baiat rasfatat, pe nume Goe. Intr-o zi, tanti Mita, mam'mare si mamitica decid sa-l duca pe Goe la Bucuresti, toate avand speranta ca facand asta el nu va mai ramane repetent si anul acesta. Trenul soseste si cucoanele intra in vagon, in timp ce Goe hotaraste sa stea pe culoar impreuna cu ceilalti barbati. Baiatul scoate capul pe fereastra, chiar si dupa ce un alt barbat ii spuse sa nu o faca. Astfel, Goe reuseste sa isi piarda palaria in a carei panglica era si biletul sau. Cand vine controlorul sa vada cine s-a urcat de la ultima statie, observa ca doamnele nu au dat bilet si pentru Goe. Doamnele refuza insa sa plateasca alt billet pretinzand ca baiatul avea billet, dar a zburat impreuna cu palaria. In cele din urma, cumpara un alt biletul. Profitand de nesupravegherea familiei, Goe, iesit pe coridor sa manance "ciucalata", ramane blocat in "compartimentul unde intra doar o singura persoana". Eliberat de controlor, baiatul nu este certat ca plecase fara sa ceara voie, ci este sarutat dulce de cele trei cucoane,  ca si cand l-ar fi revazut dupa o indelungata absenta.





Dupa toate astea mam'mare hotaraste sa stea pe culoar impreuna cu Goe.in timp ce mam'mare priveste pe geam baiatul trage semnanul de alarma, iar trenul se opreste. Personalul trenului incepe sa verifice toate vagoanele ca sa vada a carei siguranta era rupta, in acest timp mam'mare isi ia nepotul in brate si se preface ca doarme stand pe un geamantan strain. In sfarsit trenul pleaca, nu se poate sti cine a tras alarma.
Trenul ajunge la Bucuresti cu cateva minute intarziere. Cucuoanele coboara din tren si se urca in trasura, pornind spre "bulivar"...

Personaje:
-Dl. Goe - Personajul principal negativ, un baiat rasfatat, obraznic, needucat, lenes si un copil caruia nu-i place invatatura. El este recompensat de familie, chiar atunci cand nu merita si sa primeasca totul la comanda. Este foarte obraznic, ingamfat si se crede foarte destept. De aceea se adreseaza jignitor mamei si bunicii.
- Mama-mare, mamitica si tanti Mita trei doamne care vor sa dea impresia ca sunt din cea mai inalta clasa, dar sunt lipsite de educatie si nu stiu sa il educe pe Goe.





Citate semnificative: “Din smucitura lu' mam'mare într-un sens, combinată cu clătinătura vagonului în alt sens, rezultă că Goe îşi pierde un moment centrul de gravitaţie şi se reazimă în nas de clanţa uşii de la cupeu”.
“Deodată s-aude un şuier, apoi semnalul de alarmă, trei fluiere scurte, şi trenul se opreşte pe loc, producänd o zguduitură puternică.”

Cuvinte noi: Hatar = pofta, placere
Impacient = nerabdator, nelinistit
Bereta = sapca marinareasca
Disperat = desnadajduit

Mesaj: Sa nu fim rasfatati si needucati ca “Dl. Goe”.