Rezumat "Harry Potter și piatra filozofală" de J.K. Rowling

Rezumat la cartea "Harry Potter și piatra filozofala" scrisă de scriitorea britanica J.K. Rowling. Rezumat de trei pagini la celebra povestire "Harry Potter si piatra filozofala" in care este vorba despre un copil pe nume Harry Potter care este adus noaptea la unchiul sau domnul Dudley pentru a fi protejat de atacurile unui vrajitor intunecat, Voldemort. Din pacate Harry nu a fost tratat bine in casa unchiului sau, fiind pus sa doarma intr-o camaruta amenajata sub scari.

Vezi un alt  rezumat la cartea "Harry Potter și piatra filozofală".




Rezumat "Harry Potter și piatra filozofală" de J.K. Rowling

Intr-o dimineata domnul Dudley se ducea la munca. In drumul sau a observat oameni cu pelerine, o pisica care citea numele unei alei si multe bufnite. In noaptea urmatoare la usa casei sale a fost adus un bebelus, pe nume Harry Potter. Harry era nepotul domnului Dudley si urma in felul acesta sa fie protejat de atacurile unui vrajitor intunecat,Voldemort.

  In casa unchiului sau, Harry a fost tratat destul de rau,locuind intr-o camaruta amenajata sub scari.
Zece ani mai tarziu,cand Domnul Dudley serba ziua de nastere a fiului sau, acesta a hotarat sa-l ia si pe el cu ei la gradina zoologica. Ajuns aici Harry a facut un geam sa dispara, cauzand eliberarea unui sarpe.

Fapta lui Harry a fost pedepsita, fiind obligat sa stea mai multe zile zile in debara. Cand in sfarsit a fost eliberat  si s-a dus sa aduca scrisorile din cutia postala, a observat ca una dintre scrisori era pentru el. Domnul Dudley Vernon i-a luat scrisoarea din mana si nu  l-a lasat sa o citeasca.

Situatia s-a repetat de mai multe ori, dar Domnul Dudley refuza sa-i dea scrisorile. Intr-o duminica au primit o multime de scrisori identice, toate adresate lui Harry. Disperat de situatia creata domnul Dudley hotaraste sa mute intreaga familie intr-o casa darapanata, aflata pe o stanca,sperand sa nu-i gaseasca nimeni.

Imediat dupa ce s-au mutat in noua locuinta, seara, la usa casei s-au auzit niste ciocanituri la usa, dupa care un om mare a spart usa, a intrat si apoi a pus-o la loc. Era Rubeus Hagrid, păstrătorul cheilor şi îngrijitorul terenurilor de la Hogwart.

El i-a adus lui Harry un tort (pentru că era ziua lui) şi i-a spus că este de fapt un vrăjitor şi ca ar trebui să meargă la Hogwarts să înveţe magia. In ciuda supararii evidente a domnului Vernon i-a povestit lui Harry despre parintii sai si despre moartea acestora .

Intrând în lumea magică din Londra, el descoperă că este faimos, fiind Băiatul Care A Supravieţuit Lordului Voldemort ("Cap-de-mort") după ce acesta îi omorâse părinţii, singurul semn al confruntării, fiind o cicatrice în formă de fulger.

Insotit de Hagrid, Harry Potter a mers la Gringotts  sa-si ia banii din contul sau  de la banca vrajitorilor pentru a-si cumpara cele necesare pentru scoala.Tot de aici, cei doi vor lua si un pachet misterios.In scopul pregatirii pentru scoala, Harry primeşte încă un cadou: propria lui bufniţă mesageră, Hedwiga.
Ajuns in gara, Harry a incercat sa gaseasca peronul noua si trei sferturi.Nu a reusit sa gaseasca peronul, dar a observat o familie care tocmai trecuse printr-un perete, asa ca a incercat si el. A ajuns astfel la timp in tren si vestea ca a urcat Harry Potter s-a raspandit repede. În trenul care-i duce pe elevi la Hogwarts, Harry îşi face doi prieteni: Ron şi Hermione si timpul trece repede.

Poarta scolii s-a deschis si dupa discursul de incepere al scolii a intrat impreuna cu colegii sai in sala  in care urma sa se tina banchetul. O palarie de vrajitor vorbitoare a ales in ce casa vor sta elevii. Ron, Hermione şi Harry sunt trimisi la Cercetaşi, deşi palaria care face trierea s-a decis cu greu între Viperin şi Cercetaş când a fost rândul lui Harry .

Cele patru clase erau : Gryffindor(Cercetaş), Slytherin(Viperin), Ravenclaw(Ochi-de-Şoim) si Hufflepuf (Astropuf). Dupa banchet elevii au urmat Prefectul casei si au intrat in camere.

In urmatoarea zi elevii si-au intalnit profesorii:
     Minerva McGonagall-profesoara de transmutatii, o doamna foarte severa;
     Severus Snape(Plesneala) - profesorul de poţiuni si elixire , foarte artagos si nesuferit ;
     Quirell-profesorul de aparare contra magiei negre-un domn ce purta un turban pe cap, iar sala sa mirosea a usturoi;
      Filius Flitwick-profesorul de magie, un domn foarte scund, care a lesinat atunci cand a aflat ca Harry Potter este prezent.

     Harry ia prima lecţie de zburat cu mătura şi se descurcă atât de bine încât este selecţionat în echipa de Vârtej (Quidditch) a Cercetaşilor, pe postul de căutător.

     Draco Malfoy îl păcăleşte pe Harry, ademenindu-l într-o capcană. Harry, Ron şi Hermione fug de la locul de întâlnire, ajungând pe coridorul de la etajul trei, care este strict interzis elevilor din ani mici. Ascunzându-se la întâmplare într-o încăpere, ei "fac cunoştinţă" cu un câine uriaş cu trei capete, care păzeşte o trapă. Mai târziu, cei trei vor afla de la Hagrid că numele acestui câine este Fluffy, şi vor presupune că acesta păzeşte pachetul misterios luat de Hagrid de la Gringotts.

     Dupa antrenamentele de Quidditch , Harry s-a dus la ore si mai apoi la petrecerea de Halloween. In timpul petrecerii profesorul Quirell a anunţat că un troll a pătruns la subsol, iar Dumbledore, directorul şcolii, i-a trimis pe toţi în dormitoare. Dar Ron şi Harry s-au dus  în toaleta fetelor să o anunţe pe Hermione de venirea trolului. Însă acolo au dat chiar peste acesta, şi au reuşit  după o scurtă luptă să-l lase inconştient, salvând-o pe Hermione.

     Harry observă că profesorul Snape are o rană la picior şi presupune că el a adus trolul  în castelul Hogwarts, ca o diversiune ,ca să poată trece de Fluffy si pentru a putea astfel să ajunga la pachetul păzit.

In urma acestei intamplari Hermione le ia apărarea celor doi în faţa profesoarei McGonagall, atunci cand acesta le aduce mai multe acuzatii.

     La primul meci de Quidditch lui Harry, acesta nu-şi poate controla mătura, fiind vrăjită de către un spectator răuvoitor. Hermione îl observă pe Snape că murmură cuvinte magice, aşa că îl opreşte creând o diversiune în tribună. Astfel vraja este intrerupta si cercetaşii câştigă datorită priceperii lui Harry, dar si datorita atentiei de care da dovada Hermione.

     Harry, Ron şi Hermione îl interoghează pe Hagrid şi află că pachetul aparţine lui Nicholas Flamel. În consecinţă, cei trei încep să caute peste tot prin bibliotecă materiale despre Nicholas Flamel, încercând chiar şi în secţiunea interzisă.

     De Crăciun, Harry primeşte cadou de la un necunoscut o pelerină invizibilă, despre care se spunea în biletul care o însoţea că fusese a tatălui lui său. Harry o foloseşte ca să caute neobservat în secţiunea interzisă a bibliotecii informaţii despre Nicholas Flamel, dar cartea pe care o nimereşte îl dă de gol. În timp ce încerca să se întoarcă spre dormitoarele Cercetaşilor, Harry se fereşte de Filch,îngrijitorul, (care fusese alertat de zgomotele de mai devreme) şi de Snape (pe care îl informase Filch). Ascunzându-se într-o încăpere apropiată, Harry dă peste Oglinda Erised  în care îşi vede părinţii.

     Însă când a incercat să-i arate şi lui Ron, oglinda îi arată acestuia că este Şef de Serie şi că a câştigat Cupa Caselor şi Cupa Hogwarts la  Quidditch.

     Harry a descoperit întâmplător o menţiune despre Nicholas Flamel, iar Hermione a dedus că acesta este creatorul Pietrei Filozofale pe care a realizat-o pentru a-si obtine viata vesnica.Cei trei conchid că pachetul pe care îl păzea Fluffy este chiar Piatra Filozofală si il  bănuiesc  pe Snape că încearcă să o fure.

     Dupa un meci de Quidditch in care Harry a obtinut o noua victorie si recordul de cel mai scurt meci, Harry îl vede pe Snape ameninţându-l pe Quirell. Hagrid le spune însă, că Snape o păzeşte, la fel ca ceilalţi profesori, şi în nici un caz nu vrea să fure Piatra Filozofală.

     În noaptea în care Harry şi Hermione îl ajută pe Hagrid, să scape de un pui dragon crescut cam măricel si sa-l transporte la un prieten pe nume Charlie, din Romania, cei doi sunt descoperiţi pe coridoare (ceea ce este interzis noaptea). Neville este de asemenea prins în timp ce încearcă să-i găsească pe cei doi colegi ai săi şi să-i avertizeze. Pentru asta toţi patru (Harry, Hermione , Neville şi Draco)  sunt pedepsiţi să-l ajute pe Hagrid.

     Acesta îi duce în Pădurea Interzisă, unde se descoperise că cineva ucide inorogii pentru a se folosi de proprietăţile sângelui acestora. Harry, Draco şi Fang tocmai îl surprind pe faptas, însă nu îl pot recunoaşte pentru că este ascuns sub o pelerină.

     Fără însoţitori şi pe cale de a fi atacat,Harry este apărat de centaurul Firenze. Bazându-se pe ce auzise în pădure, Harry crede că Snape vrea Piatra Filozofală pentru a-l readuce la viaţă pe Voldemort.

     Cei trei află că Hagrid i-a spus unui străin cum poate fi anihilat Fluffy: trebuie să i se puna muzică. Cei trei se hotărăsc să intre în camera unde l-au întâlnit pe Fluffy.  Ei descoperă că altcineva a intrat deja înaintea lor, dar trebuie să se confrunte şi cu alte măsuri de siguranţă puse de Dumbledore şi de ceilalţi profesori.

     Una dintre piedici o reprezintă un joc de şah vraitoresc urias, de mărimea unui om. Ron reuşeşte să învingă, însă doar sacrificându-se pe sine. Hermione rămâne să-i anunţe pe profesori, iar Harry continuă. Însă nu-l găseşte pe profesorul Snape înăuntru, ci pe profesorul Quirell, în faţa Oglinzii Erised, neştiind ce să facă. Acesta are ataşat pe spatele capului său pe Voldemort, care încearcă să-l folosească pe Harry ca să pună mâna pe Piatra Filozofală. Dar planul nu reuşeşte, şi Piatra rămâne la Harry.

     Quirell încearcă să ia Piatra cu forţa, dar se arde când îl atinge pe Harry.

     Harry se trezeşte după  trei zile la infirmierie, având cadouri de la admiratori. Dumbledore îi spune că Ron şi Hermione sunt bine şi că Piatra Filozofală a fost distrusă, ceea ce înseamnă că Nicholas Flamel va muri in scurt timp. În timpul festinului de la sfârşitul anului, Dumbledore acordă unele puncte de ultim moment Cercetaşilor şi aceştia câştigă astfel Cupa Caselor.

<