Rezumat Un trandafir pentru Emily de William Faulkner

Rezumat la cartea "Un trandafir pentru Emily" de William Faulkner, în care este vorba despre viața misterioasă a Emiliei Grierson, o femeie dintr-un oraș sudist, care devine subiectul intrigii și bârfelor. După moartea tatălui său, Emily întreține o relație controversată cu Homer Barron, un om de afaceri nordic, scandalizând comunitatea conservatoare. Pe măsură ce povestea evoluează, Emily se retrage din societate și intră într-un mister întunecat. După moartea ei, se dezvăluie o descoperire macabră în casa ei, punând capăt unei vieți izolate și pline de enigme. Faulkner explorează teme precum demnitatea, izolarea și decadența în această operă literară captivantă.



Citește și
Rezumat Absalom, Absalom de William Faulkner
Rezumat scurt Copacul dorințelor de William Faulkner

Rezumat la cartea Un trandafir pentru Emily de William Faulkner


Povestea este împărțită în cinci secțiuni. În secțiunea I, naratorul își amintește momentul morții lui Emily Grierson și cum întreaga localitate a participat la înmormântare în casa ei, în care nu intrase niciun străin de mai bine de zece ani. Într-un cartier cândva elegant și select, casa lui Emily este ultima amintire a măreției unei ere pierdute. Colonelul Sartoris, fostul primar al orașului, suspendase obligațiile fiscale ale lui Emily către oraș după moartea tatălui ei, justificând acțiunea prin faptul că domnul Grierson împrumutase o sumă semnificativă comunității. Odată cu preluarea conducerii orașului de către noi lideri, aceștia fac încercări nereușite de a o determina pe Emily să reia plățile. Când membrii Consiliului municipal o vizitează în salonul plin de praf și învechit, Emily afirmă din nou că nu este obligată să plătească taxe în orașul Jefferson și că oficialii ar trebui să discute cu Colonelul Sartoris despre această problemă. Cu toate acestea, la acel moment, el este mort de aproape un deceniu. Ea îi cere servitorului ei, Tobe, să-i scoată pe bărbați afară.

În secțiunea a II-a, naratorul descrie un moment petrecut cu treizeci de ani în urmă, când Emily rezistă unei alte anchete oficiale în numele liderilor orașului, atunci când locuitorii detectează un miros puternic provenind de pe proprietatea ei. Tatăl ei tocmai murise, iar Emily fusese abandonată de bărbatul cu care locuitorii credeau că va se căsători. Pe măsură ce plângerile se adună, judecătorul Stevens, primarul de atunci, decide să împrăștie var pe fundația casei Grierson în miez de noapte. În câteva săptămâni, mirosul dispare, dar locuitorii încep să o compătimească tot mai mult pe Emily, care devine tot mai retrasă, amintindu-și cum mătușa ei cedase nebuniei. Locuitorii au crezut întotdeauna că Griersonii se considerau prea importanți, cu tatăl lui Emily alungând mulți pretendanți pe care îi considera nepotriviți pentru a se căsători cu fiica sa. Fără nicio ofertă de căsătorie la orizont, Emily rămâne necăsătorită până la vârsta de treizeci de ani.

În ziua de după moartea domnului Grierson, femeile din oraș vin la Emily ca să-și exprime condoleanțele. Întâmpinându-le la ușă, Emily afirmă că tatăl ei nu este mort, o farsă pe care o menține timp de trei zile. În cele din urmă, predă trupul tatălui său pentru a fi înmormântat.

În secțiunea a III-a, naratorul descrie o boală lungă prin care trece Emily după acest incident. Vara după moartea tatălui ei, orașul angajează lucrători pentru a pava trotuarele, iar o companie de construcții, sub îndrumarea nordistului Homer Barron, primește sarcina. Homer devine curând o figură populară în oraș și este văzut luând-o pe Emily la plimbări cu căruța în ziua de duminica după-amiază, ceea ce scandalizează orașul și sporește condescendența și mila pe care o au față de Emily. Ei simt că ea uită de mândria familiei și se implică cu un bărbat sub statutul ei.

Pe măsură ce aventura continuă și reputația Emiliei este din ce în ce mai compromisă, ea merge la farmacie pentru a cumpăra arsenic, o otravă puternică. Ea este obligată prin lege să dezvăluie cum va folosi arsenicul. Ea nu oferă nicio explicație, iar pachetul ajunge la casa ei etichetat "Pentru șobolani."

În secțiunea a IV-a, naratorul descrie teama pe care o au unii dintre locuitorii orașului, crezând că Emily va folosi otrava pentru a se sinucide. Posibilitatea căsătoriei ei cu Homer pare din ce în ce mai puțin probabilă, în ciuda faptului că ritualul lor de duminică continuă. Femeile mai indignate din oraș insistă ca preotul baptist să vorbească cu Emily. După vizita acestuia, el vorbește despre ce s-a întâmplat și jură că nu se va mai întoarce. Așa că soția preotului le scrie celor doi veri ai Emiliei din Alabama, care vin pentru o ședere prelungită. Deoarece Emily comandă un set de toaletă din argint inscripționat cu inițialele lui Homer, discuțiile despre căsătoria cuplului reîncep. Se crede că Homer, absent din oraș, se pregătește pentru mutarea lui Emily în Nord sau le evită pe rudele intruzive ale Emiliei.

După plecarea verilor, Homer intră în casa Grierson într-o seară și nu mai este văzut niciodată. Închisă în casă, Emily devine plinuță și căruntă. Cu toate lecțiile ocazionale pe care le dă în pictură pe ceramică, ușa ei rămâne închisă pentru străini. În ceea ce devine un ritual anual, Emily refuză să recunoască factura fiscală. În cele din urmă, închide etajul superior al casei. În afară de faptul că a mai fost văzută ocazional la fereastră, nu se mai știe nimic despre ea până la moartea ei la vârsta de șaptezeci și patru de ani. Doar servitorul este văzut intrând și ieșind din casă.

În secțiunea a V-a, naratorul descrie ce se întâmplă după moartea lui Emily. Trupul Emiliei este așezat în salon, iar femeile, bătrânii orașului și cei doi veri participă la funerarii. După ce trece ceva timp, ușa unei camere sigilate de la etaj, care nu fusese deschisă de patruzeci de ani, este spartă de locuitorii orașului. Camera este înghețată în timp, cu obiecte pregătite pentru o viitoare nuntă și un costum bărbătesc agățat în cuier. Trupul lui Homer Barron este întins pe pat, într-o stare avansată de descompunere. Privitorii observă apoi o adâncitură în perna de lângă corpul lui Homer și o șuviță lungă din părul cărunt al lui Emily pe pernă.