Rezumat Absalom, Absalom de William Faulkner

Rezumat la "Absalom, Absalom!" de William Faulkner, unde povestea gravitează în jurul vieții tumultoase a lui Thomas Sutpen și a impactului devastator al deciziilor sale asupra familiei sale și a propriei sale vieți. Într-un context de război și schimbări sociale, Sutpen, un bărbat sălbatic și puternic, construiește un imperiu în Mississippi, dar tragediile, răzbunările și pierderile se desfășoară în jurul lui. În timp ce evenimentele complexe sunt dezvăluite decenii mai târziu de Quentin Compson, nepotul unui prieten al lui Sutpen, cartea "Absalom, Absalom!" explorează puterea distructivă a trecutului și a deciziilor care sculptează destinul unei familii și a unei comunități.



Citește și
Rezumat Un trandafir pentru Emily de William Faulkner
Rezumat scurt Copacul dorințelor de William Faulkner

Rezumat la cartea Absalom, Absalom de William Faulkner


În 1833, un om sălbatic și impresionant numit Thomas Sutpen sosește în Jefferson, Mississippi, însoțit de un grup de sclavi și un arhitect francez. Cumpără o sută de mile pătrate de teren de la un trib indian, ridică o casă mare, plantează bumbac și se căsătorește cu fiica unui comerciant local, stabilindu-se în scurt timp în aristocrația locală. Thomas Sutpen are un fiu și o fiică, Henry și Judith, care cresc având o viață ușoară în zona de nord a Mississippi.

Henry merge la colegiu la Universitatea din Mississippi în 1859 și întâlnește un coleg de clasă sofisticat numit Charles Bon, cu care se împrietenește și îl aduce acasă pentru Crăciun. Charles o cunoaște pe Judith, iar în timp, se presupune că va fi o logodnă între ei. Dar Thomas Sutpen își dă seama că Charles Bon este de fapt propriul său fiu - frate pe jumătate cu Henry și Judith - dintr-o căsătorie anterioară pe care a abandonat-o când a descoperit că soția sa avea sânge afro-american. Îi spune lui Henry că logodna nu poate avea loc, și că Charles Bon este propriul său frate; Henry reacționează cu indignare, refuzând să creadă că Charles Bon știa tot timpul și a acceptat să se logodească cu sora sa. Henry își respinge moștenirea și împreună cu Charles Bon fug la New Orleans.

Când izbucnește războiul, se înrolează și petrec patru ani grei luptând pentru Confederație în timp ce Sudul se prăbușește în jurul lor. La sfârșitul războiului, Thomas Sutpen (colonel) îl găsește pe fiul său și îi dezvăluie că Charles Bon nu este doar fratele lor vitreg, ci și, pe jumătate, un bărbat de culoare.

Aflând adevărul, Henry se revoltă împotriva lui Charles Bon într-un mod în care nici măcar ideea incestului nu o făcuse. În ziua în care Charles Bon sosește pentru a se căsători cu Judith, Henry îl ucide în fața porților plantației tatălui său. Thomas Sutpen se întoarce într-o casă distrusă, devenind și el un om distrus, deși încă dur. El alunecă încet spre alcoolism, începe o aventură cu o adolescentă albă de 15 ani numită Milly și continuă astfel până când, după nașterea fiicei sale cu Milly, este ucis de bunicul lui Milly, Wash Jones, în 1869.

Decenii mai târziu, în 1909, Quentin Compson, un tânăr de 20 de ani, nepotul primului prieten al lui Thomas Sutpen din zonă (generalul Compson), se pregătește să plece din Jefferson pentru a studia la Harvard. El este chemat de domnișoara Rosa Coldfield, sora soției lui Thomas Sutpen (și pentru scurt timp, logodnica acestuia), pentru a asculta povestea despre cum Thomas Sutpen și-a distrus familia și pe el însuși.

De-a lungul săptămânilor și lunilor următoare, Quentin este atras din ce în ce mai mult în povestea lui Thomas Sutpen, discutând-o cu tatăl său, gândindu-se la ea și mai târziu povestind-o în detaliu colegului său de cameră de la Harvard. Povestea îi rămâne întipărită în creier în noaptea în care merge cu domnișoara Rosa Coldfield la plantația Thomas Sutpen, unde îl găsesc pe Henry Sutpen - acum bătrân - așteptând să moară. Luni mai târziu, Rosa Coldfield încearcă să se întoarcă la Henry cu o ambulanță, dar Clytie, fiica lui Thomas Sutpen cu o sclavă, acum ea însăși o femeie bătrână, dă foc conacului, ucigându-se pe ea și pe Henry și punând capăt dinastiei Sutpen printr-un incendiu devastator.