Rezumat legenda Regele Midas și atingerea de aur

Rezumat la mitul sau legenda Regele Midas și atingerea de aur care prezintă o legendă despre tragedia lăcomiei și despre consecințele nerecunoașterii adevăratei fericiri. Midas, regele din Frigia, dorea ca tot ce atinge să se transforme în aur. Cu toate acestea, dorința lui s-a dovedit a fi un blestem, nu o binecuvântare. Atingerea sa a transformat totul în aur, inclusiv pe fiica sa iubită. Închinându-se la Dionis, zeul vinului și al veseliei, Midas a cerut să-i fie alungat acest blestem. Zeul i-a indicat râul Pactolus pentru a-și spăla mâinile și a scăpa de blestem. După aceasta, Midas și-a dedicat viața bunăstării altora, devenind un rege generos și iubit de poporul său.




Citește și
Rezumat la Legenda lui Orfeu și Euridice
Rezumat la Legenda lui Romulus și Remus

Rezumat la legenda Regele Midas și atingerea de aur


Regele Midas și atingerea sa

Povestea Regelui Midas este un mit despre tragedia lăcomiei și povestește ce se întâmplă atunci când fericirea adevărată nu este recunoscută. Midas a fost un om care dorea ca tot ceea ce atinge să se transforme în aur. Cu toate acestea, nu și-a dat seama că această dorință nu era de fapt o binecuvântare, ci un blestem. Lăcomia sa ne face să reflectăm și să realizăm consecințele care ne pot face sclavi ai propriilor noastre dorințe. Expresia "atingerea lui Midas" provine din acest mit și este folosită pentru a spune că cineva are noroc.

Descoperă mitul regelui Midas și atingerea sa aurie


Dorința


Midas era un rege cu o mare avere care domnea în țara Frigia, din Asia Mică. Avea tot ce și-ar fi putut dori un rege. Trăia în lux într-un castel mare. Își împărțea viața plină de abundență cu frumoasa sa fiică. Cu toate că era foarte bogat, Midas credea că cea mai mare fericire a sa era oferită de aur. Lăcomia sa era atât de mare încât își petrecea zilele numărându-și monedele de aur! Uneori, obișnuia să-și acopere corpul cu obiecte de aur, ca și cum ar fi vrut să se scalde în ele. Banii erau obsesia sa.

Într-o zi, Dionis, zeul vinului și al desfătării, a trecut prin regatul lui Midas. Unul dintre tovarășii săi, un satir numit Silenus, a întârziat pe drum. Silenus a obosit și a decis să facă o siestă în celebrele grădini cu trandafiri din jurul palatului regelui Midas. Acolo, a fost găsit de rege, care l-a recunoscut imediat și l-a invitat să petreacă câteva zile la palatul său. După aceea, Midas l-a dus la Dionis. Zeul sărbătorii, foarte recunoscător lui Midas pentru bunătatea sa, i-a promis că-i va îndeplini orice dorință. Midas a meditat un timp și apoi a spus: "Sper ca tot ce ating să se transforme în aur." Dionis l-a avertizat pe rege să-și gândească bine dorința, dar Midas a fost hotărât. Dionis nu a putut să-l facă să se răzgândească și i-a promis regelui că, începând din ziua următoare, tot ce va atinge se va transforma în aur.

Blestemul


În ziua următoare, Midas s-a trezit nerăbdător să vadă dacă dorința sa se va îndeplini. A întins mâna atingând o masă mică care s-a transformat imediat în aur. Midas a sărit de bucurie! Apoi a atins un scaun, covorul, ușa, cada sa, o masă și a continuat să alerge în nebunia sa prin întreg palatul până când a obosit dar totodată fericit! S-a așezat la masă să ia micul dejun și a luat o floare de trandafir în mâini să-i simtă aroma. Când a atins-o, trandafirul s-a transformat în aur. Presupun că va trebui să simt mirosul fără a atinge trandafirii, a gândit el cu dezamăgire.

Fără să se mai gândească, a luat un strugure, dar și acesta s-a transformat în aur! Același lucru s-a întâmplat cu o felie de pâine și un pahar de apă. Brusc, a început să simtă frică. Lacrimile i-au umplut ochii și în acel moment, fiica sa iubită a intrat în cameră. Când Midas a îmbrățișat-o, ea s-a transformat într-o statuie de aur! Disperat și speriat, a ridicat brațele și s-a rugat lui Dionis să înlăture acest blestem.

Ispășirea


Zeul l-a auzit pe Midas și i s-a făcut milă de el. I-a spus lui Midas să meargă la râul Pactolus și să-și spele mâinile. Midas a făcut întocmai: a alergat la râu și a fost uimit să vadă aur curgând din mâinile sale. Grecii antici susțineau că au găsit aur pe malurile râului Pactolus. Când s-a întors acasă, tot ce atinsese Midas devenise din nou normal.

Midas a îmbrățișat-o pe fiica sa într-o fericire nemărginită și a hotărât să împartă marile sale bogății cu poporul său. De atunci, Midas a devenit o persoană mai bună, generoasă și recunoscătoare pentru toate lucrurile bune din viața sa. Poporul său a dus o viață prosperă și când a murit, toți au plâns pentru regele lor iubit.