Rezumat Heidi fetița munților Capitolul 19 - Iarna continuă

Rezumat la capitolul 19: "Iarna continuă" din cartea "Heidi, fetița munților" de Johanna Spyri unde, iarna se prelungește, iar Heidi își asumă rolul de învățătoare pentru Peter în Dorfli. Peter, temându-se să nu fie trimis la Frankfurt, se străduiește să învețe să citească sub îndrumarea atentă a lui Heidi. Cu perseverență și dedicare, Peter învață alfabetul și chiar citește propoziții. Bunicul stă deoparte, amuzat de eforturile celor doi. Cu trecerea timpului, progresele lui Peter devin evidente, iar mândria și recunoștința învățătoarei sale, Heidi, cresc.

Capitolul 18: Iarna la Dorfli | Capitolul 20: Sosesc prietenii


Rezumat la capitolul 19: Iarna continuă din cartea Heidi, fetița munților de Johanna Spyri


Dimineața, Heidi îl întâmpină pe Peter cu un plan de a-l învăța să citească. Peter ezită până când Heidi îi reamintește că Brigitta îl va trimite la Frankfurt pentru școală dacă nu învață la Dorfli. Peter nu vrea să meargă la Frankfurt și acceptă să fie învățat de Heidi. Alfabetul pare copleșitor la început, dar Peter continuă să lucreze cu seriozitate alături de Heidi. Peter începe să meargă regulat la școală și merge în fiecare zi la casa lui Heidi după școală. Bunicul stă în camera alăturată și își fumează pipa amuzat de intensitatea instruirii lui Heidi și de neliniștea lui Peter.

Iarna continuă. Peter învață alfabetul, dar continuă să aibă probleme cu învățarea propozițiilor care însoțesc literele. Teama lui Peter de a fi trimis la Frankfurt îl motivează să persevereze în studiile sale. În timp, Peter se simte destul de încrezător pentru a-i spune lui Brigitta că acum știe să citească. El îi citește un imn bunicii care este surprinsă și mândră. Într-o zi, Peter îl întrerupe pe profesor spunându-i că acum poate citi și începe să citească propozițiile din lecție. Profesorul spune că a observat o schimbare pozitivă în Peter în ultima vreme și întreabă cine l-a influențat. Peter spune că Heidi este cea care l-a învățat să citească și bunicul este motivul pentru care Peter a început să meargă mai regulat la școală. În fiecare seară, Peter îi citește un imn bunicuței. Într-o seară, bunicuța îi spune lui Brigitta că așteaptă cu nerăbdare momentul în care Heidi o va vizita și îi va citi imnuri. Bunicuța adaugă că este mândră de Peter, dar că lectura lui nu este la fel de fluentă ca cea a lui Heidi. Peter sare peste cuvinte pe care nu le știe pentru că crede că sunt atât de multe cuvinte încât nu contează.