Rezumat Magee, Zis Maniacul de Jerry Spinelli

Rezumat și personaje la cartea "Magee, Zis Maniacul" de Jerry Spinelli, în care este vorba despre aventurile extraordinare ale lui Jeffrey Lionel Magee, un băiat de 11 ani fără adăpost. După ce scapă de tutorii nepotriviți, el se stabilește în orașul Two Mills, Pennsylvania, descoperind o comunitate divizată pe criterii rasiale. Cunoscut sub numele de "Maniac," el devine o legendă locală datorită abilităților sale atletice și actelor de curaj. În căutarea unui cămin și a unui scop, Maniac întâlnește o serie de personaje memorabile, de la Grayson, un mentor adoptiv, la Mars Bar, un fost adversar. Cartea explorează teme de identitate, toleranță și căutarea unui loc numit acasă.

Citește și
Rezumat Copila Stea de Jerry Spinelli



Rezumat la cartea Magee, Zis Maniacul de Jerry Spinelli


Protagonistul, Jeffrey Lionel Magee, în vârstă de 11 ani, este un băiat fără adăpost după ce fugit de la mătușa Dot și unchiul Dan care-l luaseră în grijă după moartea părinților săi. Cei doi trăiau în aceeași casă, fiind separați dar nu divorțați din cauza catolicismului foarte strict pe care îl practicau. Jeffrey, se stabilește în Two Mills, Pennsylvania, unde devine prieten cu locuitorii și încearcă să-și facă un cămin. La început, Jeffrey nu este conștient că orașul este divizat pe criterii rasiale: oamenii albi locuiesc la est de strada Hector, în timp ce oamenii de culoare trăiesc în partea de vest a orașului. În Partea 1, Jeffrey află acest lucru de la prima sa prietenă, Amanda Beale, o fată de culoare de aceeași vârstă, care îi împrumută una dintre cărțile ei. Din cauza faptului că Jeffrey este alb, ea nu înțelege de ce este aici, în East End.

Jeffrey continuă să alerge prin oraș. El interceptează cu pricepere o minge de fotbal la liceul local, o performanță care uimește elevii. Intră și neobservat la un meci de baseball local și lovește o minge într-un mod aparent imposibil, ceea ce îl supără pe aruncător și îl determină să arunce o broască în schimb. De atunci, pe măsură ce cutreieră ambele părți ale orașului și îndeplinește alte fapte de agilitate și curaj, devine cunoscut ca o legendă locală numită "Maniac". De exemplu, când asistă la un grup de huligani care încearcă să arunce un copil în curtea "monstrului" local, un bărbat numit Finsterwald, Maniac îl salvează pe băiat. Mai târziu, dezleagă un nod imens, de mărimea unei mingi de volei, care fusese anterior imposibil de dezlegat de către oricine, cumulând astfel la statutul său de legendă. Întâlnește și un huligan local din East End numit Mars Bar. Când familia Amandei descoperă că Maniac doarme în grădina zoologică locală, îl invită să stea cu ei, iar el acceptă bucuros, recunoscător că în sfârșit are o adresă. Cu toate acestea, curând, prejudecățile locuitorilor de culoare îl determină să fugă din nou, de teamă că prezența lui va provoca reacții negative împotriva familiei Beale.

În Partea 2, Maniac îl întâlnește pe Earl Grayson, un bătrân alb care devine o figură paternă și un mentor pentru el. Grayson îl hrănește și îl duce la YMCA, unde Maniac poate face un duș și scape de hainele murdare. De asemenea, îi permite lui Maniac să locuiască în camera din spate a unei scene muzicale din parc, Maniac îi spune lui Grayson că nu vrea să meargă la școală. Relația dintre Grayson și Maniac se dezvoltă pe măsură ce împărtășesc povești despre baseball; Grayson este un fost aruncător în ligile mici. Pe măsură ce se cunosc mai bine, Maniac este șocat să afle că bătrânul nu poate citi. Grayson îi cere ajutorul lui Maniac, iar încetul cu încetul, cu mult încurajare, Grayson învață în cele din urmă să citească prima sa propoziție și mai târziu prima sa carte.

Maniac și Grayson decorează împreună camera mică din parc pe măsură ce se apropie Ziua Recunoștinței și Crăciunul. În dimineața de Crăciun, ei fac schimb de cadouri, cum ar fi mănuși de baseball, cărți și desertul lor preferat. Maniac este încântat că a găsit din nou un cămin și o familie. Cu toate acestea, Grayson moare la doar cinci zile după Crăciun. Maniac petrece o zi întreagă luându-și rămas-bun de la Grayson înainte de a cere ajutor. Când are loc înmormântarea câteva zile mai târziu, Maniac realizează că, în afară de directorul funerar și portarul nepoliticos, el este singura persoană prezentă. Copleșit, fuge din nou.

În Partea 3, Maniac își spune că prezența lui în viețile altora îi blestemă și le aduce doar ghinion. Este hotărât să rămână în singurătate și să nu deranjeze pe nimeni din nou. Înfometat și friguros, doarme la un vechi monument de război din Two Mills. Acolo, întâlnește doi băieți care au fugit de acasă cu planuri de a merge în Mexic. Maniac este îngrijorat de siguranța lor și îi mituiește cu pizza gratuită (premiul său pentru dezlegarea nodului și unul pe care nu îl poate savura pentru că este alergic) și îi convinge să rămână în oraș. Apoi află că băieții sunt frații mai mici ai aruncătorului care a aruncat broasca. Nu au mamă și sunt crescuți de un tată cu dependență de alcool.

Maniac continuă să stea cu această familie, McNabs, chiar dacă aceștia sunt rasiști și se pregătesc pentru război împotriva locuitorilor din East End. El crede că îi poate învăța pe tinerii McNabs să fie mai toleranți. Într-o zi, în timp ce Maniac alerga prin oraș, Mars Bar i se alătură tăcut, iar cei doi formează o prietenie neoficială și tacită. Când Maniac nu îl poate salva pe Russell McNabs de la căderea de pe o platformă a tramvaiului - aceeași platformă de unde au căzut și au murit părinții lui - Mars intervine și câștigă respectul copiilor. La sfârșitul romanului, Mars și Amanda îl găsesc pe Maniac dormind în grădina zoologică și îl conving să se întoarcă să locuiască cu familia Beales. Maniac este înspăimântat la început, dar în cele din urmă acceptă că nu este blestemat și că merită să aibă un acasă pe care l-a dorit cu disperare să-l găsească.


Personaje principale în cartea Magee, Zis Maniacul


Jeffrey Lionel "Maniac" Magee este un orfan care ajunge în Two Mills, unde devine o legendă locală în timp ce încearcă să-și găsească un cămin. El are abilități atletice uimitoare, aleargă peste tot, poate desface orice nod, este alergic la pizza și trece granița dintre East End și West End ca și cum ar fi orb la distincția rasială. A realizat multe fapte eroice, cum ar fi alergarea pe o perioadă lungă de timp, lovituri repetate de home run, intrarea în curtea lui Finsterwald și desfacerea nodului lui Cobble. A locuit în multe case temporare, odată chiar și într-un șopronul unui bivol.

Amanda Beale este prima persoană pe care o întâlnește Jeffrey în Two Mills. Ea își poartă cărțile într-o valiză pentru a nu fi distruse de frații ei mai mici, Hester și Lester. Ea îl apără pe Jeffrey de Mars Bar și, în cele din urmă, îi oferă un cămin. Este foarte încăpățânată. Când cineva îi distruge una dintre cărțile sale, Enciclopedia A, devine foarte supărată.

Mars Bar Thompson este cel mai rău copil din East End. Nu-i place prezența lui Jeffrey în East End, lucru ce ce se agravează atunci când Jeffrey îl învinge într-o cursă. Cu toate acestea, în cele din urmă, el îl salvează pe Russell McNab și îi oferă lui Jeffrey un loc unde să doarmă pentru un timp. După cum sugerează porecla sa, el este cunoscut pentru că mănâncă batoane Mars. Prenumele său real nu este niciodată dezvăluit.

John McNab este înfuriat când nu reușește să-l elimine pe Jeffrey cu mingea sa. După ce acționează ca un bully, îl primește în casa sa când Jeffrey îi aduce înapoi pe frații săi mai mici, Piper și Russell, după tentativa lor de a fugi în Mexic. El rămâne convins că locuitorii de culoare din East End planifică o rebeliune.

Piper și Russell McNab sunt frații mai mici ai lui John McNab, care lipsesc frecvent de la școală, fură și încearcă mereu să fugă de acasă. În casa lor, ei folosesc pistoale de jucărie pentru a trage în "rebelii" din East End. Piper organizează și o petrecere la sfârșitul cărții. Ei îl fac pe Mars Bar să se enerveze pe Jeffrey. Mai târziu, se joacă pe șinele de tramvai, iar Mars Bar îl salvează pe Russell. Ei au opt ani.

Earl Grayson este paznic la grădina zoologică și rezident al YMCA, deși odată a fost un aruncător de baseball în liga minoră în care l-a eliminat pe Willie Mays. El devine prieten cu Jeffrey, care îi ascultă poveștile, iar Jeffrey îl învață să citească. Ajung să locuiască împreună într-o casă, ceea ce îl face responsabil. El este foarte amabil și îi pasă de Jeffrey. Tragic, Grayson, cum este numit în carte, trece la cele veșnice puțin după Crăciun, lăsându-l pe Jeffrey singur din nou.

Doamna. Beale este mama bună și grijulie a lui Amanda, Hester și Lester. Ea are grijă și de Jeffrey cu multă atenție.

Hester și Lester sunt frații mai mici ai lui Amanda Beale și fiii doamnei Beale. Sunt foarte hiperactivi și vandalizează tot ce le iese în cale.