Rezumat Toporișca de Gary Paulsen

Rezumat la cartea "Toporișca" de Gary Paulsen, în care este vorba despre aventurile lui Brian Robeson, un adolescent din New York City. Călătoria spre tatăl său în pădurile canadiene se transformă într-un coșmar atunci când avionul în care se află se prăbușește într-un lac izolat. Supraviețuind cu resurse limitate, Brian învață să construiască adăpost, să prindă hrană și să facă foc. În ciuda momentelor dificile, descoperă forța interioară și hotărârea de a supraviețui. Într-o zi, când pare că totul este pierdut, un avion de salvare apare pe cer, oferindu-i lui Brian șansa de a scăpa din sălbăticie și de a se întoarce acasă.

Citește și
Rezumat la cartea Râul de Gary Paulsen
Rezumat Iarna lui Brian de Gary Paulsen



Rezumat la cartea Toporișca de Gary Paulsen


Brian Robeson, un băiat de treisprezece ani din New York City, se îmbarcă într-un avion cu destinația spre pădurile nordice canadiene pentru a-și vizita tatăl. Recentul divorț al părinților lui îl apasă, la fel și "Secretul" că mama lui are o relație. Pilotul îi oferă o lecție foarte scurtă de zbor, în timpul căreia Brian preia controlul avionului pentru câteva minute. Pilotul pare să simtă tot mai multă durere în umăr, braț și stomac. La început, Brian nu crede că este foarte grav, dar pe măsură ce pilotul începe să se agite în scaun, devine clar că suferă un atac de cord. Atacul se produce, iar pilotul moare; Brian este nevoit să preia controlul aeronavei. După o coborâre înspăimântătoare, avionul se prăbușește într-un lac în pădurile canadiene, unde Brian rămâne blocat.

Brian are puțină mâncare și este rănit în urma accidentului, dar crede că va fi salvat curând. Găsește niște fructe ciudate pe care le mănâncă, ceea ce-l face extrem de bolnav. Apoi descoperă un tufiș de zmeură, unde vede un urs. Brian construiește un adăpost și în miez de noapte aude un zgomot. Un porc spinos a intrat în adăpostul său, iar Brian aruncă securea în direcția lui. Acesta îi aruncă acele în picior, provocându-i dureri severe. Brian încearcă să facă foc fără chibrituri și reușește în cele din urmă când învață să lovească securea de o piatră pentru a face scântei. Găsește ouă de țestoasă și le mănâncă cu nerăbdare. Într-o zi, trece un avion pe deasupra, dar nu-l vede și își continuă drumul, lăsându-l pe Brian devastat și fără speranță. Încearcă să-și ia viața tăindu-se cu securea, dar supraviețuiește și iese din experiență hotărât să îmbrățișeze viața și să-și asume un rol activ în propriul său destin.

Brian prinde curând primul său pește și se bucură de o festin. În acea noapte, însă, un sconcs intră în adăpost, iar când Brian strigă la el, sconcsul îl stropește, orbindu-l temporar și acoperindu-l cu un miros groaznic. Brian își perfecționează uneltele și prinde o pasăre, prima lui porție de carne. În timp ce își curăță pasărea în apă, un elan îl atacă pe Brian, rănindu-i coastele și umărul. În curând, urmează un alt incident nefericit când o tornadă trece peste pădure și distruge adăpostul lui Brian.

Ziua după tornadă, Brian descoperă că furtuna haotică a agitat apa din lac, iar coada avionului a ieșit la suprafață, amintindu-i lui Brian de pilotul decedat și făcându-l să spună câteva cuvinte pentru el. Întins în pat într-o noapte, lui Brian îi vine ideea că ar putea căuta trusa de supraviețuire în corpul avionului și hotărăște să construiască o plută pentru a face acest lucru. După multe incidente de încercări și erori, Brian recuperează trusa de supraviețuire din avion. La un moment dat, el scapă securea pe fundul lacului, dar o recuperează cu o scufundare lungă. În drumul său înapoi la suprafață, Brian vede capul pilotului mort sub apă, parțial mâncat de pești. Brian se simte rău în apă, dar reușește să se întoarcă în adăpost pentru a dormi.

A doua zi dimineața, Brian deschide trusa de supraviețuire, care conține numeroase obiecte utile, unele dintre care Brian le respinge în favoarea metodelor sale de auto-suficiență dezvoltate în timpul petrecut în pădure. Cu toate acestea, există alimente uscate pe care decide să le gătească imediat. Găsește și ceva etichetat "Transmițător de urgență". Se joacă cu el, dar pare să nu funcționeze. În timp ce Brian își pregătește masa mult așteptată, un avion aterizează pe lac pentru a-l salva pe Brian, care privește uluit, așezat pentru a mânca masa uscată.