Rezumat la cartea Râul de Gary Paulsen

Rezumat la cartea "Râul" de Gary Paulsen, în care este vorba despre aventurile tensionate ale lui Brian Robeson și Derek Holtzer. După întoarcerea în sălbăticie, cei doi se confruntă cu provocări precum mușcăturile de țânțari și lipsa focului. Cu toate acestea, o descoperire crucială și o cădere neașteptată de pământ într-o expediție, schimbă drastic perspectiva lor. În ciuda planurilor aparent bine gândite, o furtună cu trăsnete devine o luptă pentru supraviețuire, iar evenimentele neașteptate duc la o situație pe viață și pe moarte. Acțiunea se desfășoară într-un ritm alert, captivând cititorii pentru a doua oară în această continuare a romanului Toporișca.

Citește și
Rezumat la cartea Toporișca de Gary Paulsen
Rezumat Iarna lui Brian de Gary Paulsen



Rezumat la cartea Râul de Gary Paulsen


Cartea "Râul" de Gary Paulsen este continuarea romanului premiat Toporișca. În acest roman, Brian Robeson se întoarce în sălbăticie, dar de data aceasta merge într-o locație nouă împreună cu Derek Holtzer, un psiholog care lucrează într-un program guvernamental ce învață oamenii să supraviețuiască în situații similare cu cea prin care a trecut Brian după ce un accident de avion l-a lăsat blocat în sălbăticie. Cu toate acestea, călătoria aceasta este planificată și pare prea ușoară pentru Brian, până când o furtună neobișnuită de fulgere transformă călătoria într-o luptă între viață și moarte.

Derek Holtzer și doi bărbați de la o școală de supraviețuire guvernamentală vin la casa lui Brian Robeson să-l roage să o facă din nou. Brian tocmai a trecut de notorietatea câștigată când un accident de avion l-a lăsat blocat singur în pădure și acum acești oameni vor să facă același lucru din nou. Brian ezită, dar când află că experiența va fi folosită pentru a ajuta alți oameni să supraviețuiască, Brian acceptă. Trebuie doar să își convingă părinții.

Două săptămâni mai târziu, Brian urcă într-un alt avion mic, simțind un clar sentiment de déjà vu în timp ce își ia rămas bun de la mama lui. Brian și Derek se îndreaptă către un lac fără nume la o sută de mile de lacul în formă de L unde avionul lui Brian s-a prăbușit. Ideea este să supraviețuiască așa cum a făcut Brian, doar cu hainele de pe ei și lucrurile din buzunarele lor. Cu toate acestea, când Brian urcă în avion, își dă seama că Derek a adus cu el o gamă mare de echipamente de supraviețuire. După aterizare, Brian insistă să trimită echipamentul înapoi acasă cu avionul. Într-un compromis, Derek acceptă să ia doar radio-ul de urgență și o servietă cu caiete în care să-și scrie notițe.

În prima noapte, Brian și Derek îndură țânțarii și frigul pentru că nu au putut găsi o piatră să aprindă focul. Cu toate acestea, a doua zi, după o cădere de pământ în timpul explorării zonei din jurul lacului, ei găsesc nu doar o piatră pentru foc, ci și un adăpost natural creat de un copac doborât. În decurs de trei zile, adună suficientă hrană și lemne pentru foc pentru săptămâni întregi și construiesc un adăpost confortabil. Cu puține lucruri rămase de făcut, Brian începe să se îngrijoreze că întregul episod a fost prea ușor și că Derek nu va învăța nimic.

Noaptea târziu, Brian este trezit de sunetul unui tunet în depărtare. Convins că furtuna nu va ajunge în adăpost, Brian se culcă la loc. Când se trezește din nou, aude un tunet cum nu a mai auzit până acum. Brian se ridică imediat și se îndepărtează mai mult în adăpost. Derek se trezește și el, dar se întoarce înapoi după servietă și radio. Brusc, trăsnetul lovește un copac din apropiere și apoi îl lovește pe Derek. Brian este lovit și el și se trezește târziu a doua zi dimineața și îl găsește pe Derek în comă.

Brian nu știe ce să facă pentru Derek. Încearcă să ceară ajutor, dar radio-ul a fost distrus de trăsnet. Brian îl așază cu grijă pe Derek într-o poziție confortabilă și încearcă să-i dea apă, dar acest lucru îl face pe Derek să se înece. De frică că Derek va muri înainte ca cineva să se îngrijoreze pentru ei și să- caute, Brian decide că singura lor opțiune este să coboare pe râu o sută de mile până la un post de schimb.

Brian construiește o plută și îl leagă pe Derek de ea. În câteva minute, sunt pe râu și se deplasează cu ajutorul curentului spre un posibil ajutor. Cu toate acestea, călătoria nu merge atât de lin cum sperase Brian și, de fapt, pierde pluta pentru o vreme după ce este aruncat în aer în timp ce trece peste niște plute de apă albă. Cu toate acestea, Brian reușește în cele din urmă să-l aducă pe Derek la postul de schimb și să obțină ajutor.