Rezumat la cartea Refugiații de Alan Gratz

Rezumat la cartea "Refugiații" de Alan Gratz, care explorează viețile a trei copii - Josef, Isabel și Mahmoud - și ale familiilor lor în timpul unor momente dramatice ale istoriei. În 1938, Josef și familia sa evadează din Germania nazistă, încercând să găsească refugiu în timpul Holocaustului. În 1994, Isabel și familia sa fug din Cuba în căutarea unei vieți mai bune în Statele Unite. În 2015, Mahmoud și familia sa traversează un periculos drum din Siria către Europa, în timpul războiului civil sirian. Cartea ilustrează curajul și perseverența acestor refugiați în căutarea unei vieți sigure și libere.

Citește și
Rezumat Zona Zero de Alan Gratz
Rezumat Prizonierul B-3087 de Alan Gratz



Rezumat la cartea Refugiații de Alan Gratz


Cartea "Refugiații" urmărește poveștile a trei copii și familiile lor, fiecare încercând să fugă din patriile lor violente, în regiuni diferite ale lumii și în decenii diferite. Josef și familia sa fug din Germania nazistă în 1938; Isabel și familia ei fug din Cuba în 1994; iar Mahmoud și familia sa fug din Siria în 2015.

Josef Landau este un băiat în vârstă de doisprezece ani care trăiește în Berlin. În 1938, casa sa este percheziționată de trupele de asalt naziste, iar tatăl său este dus în lagărul de concentrare Dachau. Șase luni mai târziu, mama sa primește o telegramă că soțul ei a fost eliberat, dar familia trebuie să părăsească Germania imediat. Josef, sora sa Ruth și mama sa călătoresc la Hamburg pentru a se îmbarca pe o navă care îi va duce în Cuba. Când tatăl lui Josef se reunește cu familia sa, observă că lagărul l-a schimbat: este paranoic și foarte slăbit. Ei se îmbarcă pe St. Louis, o navă mare germană, și pornesc.

La bordul lui navei St. Louis, familia lui Josef și ceilalți pasageri, toți refugiați evrei, sunt tratați bine de către căpitanul Schroeder și majoritatea echipajului navei. Câțiva membri ai echipajului, totuși, manifestă în mod deschis antipatie față de pasagerii evrei, în special Otto Schiendick, care își afirmă cu mândrie loialitatea sa față de nazism. Când St. Louis ajunge în portul Havana din Cuba, navei nu i se permite să acosteze. Starea mentală a tatălui lui Josef se deteriorează și, în cele din urmă, sare de pe navă, încercând să se sinucidă. Ofițerul Padron, un polițist cubanez asignat la nava St. Louis, îl salvează pe tatăl lui Josef. Tatăl lui Josef este dus la Havana să se recupereze. Când ofițerul Padron se întoarce la nava St. Louis, este tratat ca un erou de către pasagerii evrei.

În cele din urmă, căpitanul anunță că nu li se va permite să acosteze în Havana și că vasul va pleca. Le promite pasagerilor că va încerca să-i ducă într-o țară diferită de Germania. Refugiații de la bordul lui St. Louis sunt duși în Anglia, Belgia, Țările de Jos și Franța. Naziștii invadează Franța la doar câteva luni după ce familia lui Josef ajunge acolo. Când familia este prinsă în cele din urmă, mama lui Josef este forțată să aleagă care dintre copiii ei va fi eliberat și care va fi trimis într-un lagăr de concentrare.

Isabel Fernandez este o fată de unsprezece ani care locuiește în afara Havanei în 1994. După căderea Uniunii Sovietice, Cuba devine un loc neprietenos pentru majoritatea cetățenilor săi sub regimul lui Fidel Castro. Cel mai bun prieten și vecin al lui Isabel, Iván, construiește o barcă mică cu tatăl său astfel încât familia lui să poată fugi în America. După o revoltă în Havana, familia lui Isabel decide că ar trebui să părăsească și ei imediat Cuba. Isabel își schimbă trompeta cu un pescar pentru benzină, plătind astfel călătoria familiei ei pe barca familiei lui Iván. Lito, bunicul lui Isabel, li se alătură și el.

Cele două familii se confruntă cu multe provocări în încercarea lor de a traversa Marea Caraibilor către Florida. O furtună îi poartă în Bahamas, unde nu li se permite să debarce; Iván este atacat de rechini și în cele din urmă sângerează până la moarte în barcă; și spre sfârșitul călătoriei, mama însărcinată a lui Isabel intră în travaliu. Lito povestește despre nava St. Louis și cum a trebuit să respingă atât de mulți refugiați când era un polițist tânăr. (El este ofițerul Padron din povestea lui Josef.) Chiar când Miami devine vizibil la orizont, o barcă a Gărzii de Coastă a SUA încearcă să oprească cele două familii. Lito sare în apă pentru a distrage Gărzile de Coastă, iar mama lui Isabel naște un băiețel, chiar în momentul în care ajung pe mal. Când i se cere lui Isabel să cânte o melodie la noua ei școală din America, ea interpretează o versiune cubaneză de salsa a "The Star-Spangled Banner".

Mahmoud Bishara este un băiat în vârstă de doisprezece ani care trăiește în Aleppo, Siria, în 2015. În ultimii ani, țara sa a fost cuprinsă de război între guvernul sirian, rebeli, ruși, Statele Unite și alte facțiuni. După ce casa lui Mahmoud este distrusă, fratele său Waleed, sora Hana și părinții săi se îndreaptă spre granița Turciei, sperând să scape. Tatăl lui Mahmoud le spune că Germania primește refugiați sirieni și că dacă reușesc să ajungă în Grecia, vor putea călători în Uniunea Europeană pentru a ajunge în Germania. După un conflict violent între rebeli și guvernul sirian, Mahmoud și familia sa merg la granița turcă. Tatăl lui Mahmoud aranjează cu un traficant să-i ducă pe insula Lesbos, în Grecia. Barca traficantului este distrusă de stânci în timp ce traversează Marea Mediterană. Mahmoud își predă sora, Hana, unei alte bărci cu refugiați, știind că mama sa nu o poate ține și înota. Familia este în cele din urmă scoasă din apă de Garda de Coastă greacă.

Mahmoud și familia sa călătoresc prin Serbia și ajung în Ungaria, unde sunt reținuți într-un tabăr de refugiați construit ca o închisoare. Mahmoud decide că nu mai vrea să fie ignorat și conduce refugiații în afara închisorii, parcurgând douăsprezece ore până în Austria. Refugiații sunt primiți cu brațele deschise în Austria, iar familia lui Mahmoud ia un tren spre Germania. În timp ce călătoresc, întreabă dacă cineva a văzut-o pe Hana. După câteva săptămâni în München, familia lui Mahmoud este transferată la o familie gazdă din Berlin. Un cuplu în vârstă, Herr și Frau Rosenberg, îi primesc în casa lor. Frau Rosenberg îl ia pe Mahmoud deoparte și îi spune povestea copilăriei sale: ea este Ruth, sora lui Josef. În noaptea în care au fost capturați în Franța, Josef s-a oferit voluntar să fie luat de naziști; atât Josef, cât și mama lor au fost uciși în lagăre de concentrare. Ruth promite să-l ajute pe Mahmoud să o găsească pe Hana.