Rezumat scurt Copilăria de Lev Tolstoi

Rezumat scurt la cartea "Copilăria" de Lev Tolstoi, în care se explorează viața lui Nikolenka, un băiat de zece ani, în Moscova. În ciuda melancoliei provocate de absența mamei sale, Nikolenka găsește bucurie în serile de bal, unde se îndrăgostește de fermecătoarea Sonechka. Totuși, fericirea sa este umbrită de o veste tragică: mama sa este grav bolnavă în satul natal. Întoarcerea acasă aduce moartea mamei și suferința în familia lui Nikolenka. Această pierdere marchează sfârșitul zilelor sale fericite de copilărie și începutul adolescenței.

Citește și
Rezumat scurt "Creanga de alun" de Lev Tolstoi
Rezumat Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi
Rezumat Învierea de Lev Tolstoi
Rezumat la cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi
Rezumat Război și pace de Lev Tolstoi



Rezumat scurt la cartea Copilăria de Lev Tolstoi


Nikolenka în vârstă de zece ani vorbește despre cea mai frumoasă perioadă a vieții sale - copilăria.

Povestea începe cu prezentarea tutorelui său, Karl Ivanîci, un profesor de germană. Bătrân și uneori amuzant, Karl Ivanîci este înfățișat cu dragoste și apreciere, iar tânărul Nikolenka își amintește de el cu gânduri de recunoștință și mulțumire. Când tatăl lui Nikolenka spune că se vor muta la Moscova, Karl Ivanîci este profund întristat de știre, deoarece înseamnă pentru el că serviciile sale nu mai sunt necesare, dar tatăl decide să-l ia pe vechiul tutore cu ei la Moscova, ceea ce îl bucură pe bătrân.

Cea mai mare iubire și cele mai sincere sentimente ale protagonistului sunt îndreptate către mama sa. O imagine aproape angelică a mamei lui Nikolenka este conturată pe tot parcursul poveștii. Ea era o persoană binevoitoare, sinceră și iubitoare.

Tatăl lui Nikolenka nu este o persoană la fel de bună ca soția sa și, după cum concluzionează naratorul, nu i-a fost complet credincios, adesea învăluit în jocuri de noroc și ducând o viață destrăbălată. La Moscova, Nikolenka a auzit o conversație între bunica sa și unele dintre rudele lor despre cât de nefericită și săracă trebuie să fi fost mama lui Nikolenka în toți acești ani, dar probabil că nu bănuiește toate faptele soțului ei; de aceea, nu arată nicio frământare. Dar mai târziu, din ultima ei scrisoare către tatăl lui Nikolenka, devine evident că știa totul despre jocurile de noroc ale soțului ei și arăta profund regret - nu în faptul pierderilor sau câștigurilor lui, ci în dependența lui de un astfel de păcat.

Viața în Moscova nu îi aduce prea multă plăcere lui Nikolenka, deoarece îi lipsește constant mama sa. Dar spiritul său se ridică când începe perioada balurilor. Într-una dintre acele seri, se îndrăgostește de frumoasa Sonechka. Noaptea târziu în patul său, Nikolenka visează cum își va petrece toată viața cu Sonechka.

După șase luni în Moscova, primesc o scrisoare din sat, care îi informează că mama este foarte bolnavă și nu mai există nicio speranță. În ziua în care ajung în sat, mama lui Nikolenka moare. Tristețea și durerea se instalează în casa lor. Câteva zile după înmormântare, toată familia se mută în Moscova.

Odată cu moartea mamei sale, zilele fericite ale copilăriei lui Nikolenka se încheie, și începe adolescența sa.