Rezumat Război și pace de Lev Tolstoi

Rezumat la cartea "Război și pace" de Lev Tolstoi, în care este vorba despre drama și transformările vieților a trei familii nobiliare ruse în timpul invaziei napoleoniene. Pe fundalul războiului și păcii, familiile Rostov, Bezukhov și Bolkonski traversează iubiri tumultoase, pierderi tragice și căutări interioare profunde. Înfruntând dezastrele războiului și incertitudinea, personajele experimentează evoluții personale și relații complexe. În final, maturizarea lor este oglindită în alegerile de căsătorie și reconstrucția vieții de familie. Romanul "Război și pace" explorează subtilitățile morale ale existenței umane și impactul istoriei asupra destinului individual.

Citește și
Rezumat scurt "Creanga de alun" de Lev Tolstoi
Rezumat Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi
Rezumat Copilăria de Lev Tolstoi
Rezumat la cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi
Rezumat Învierea de Lev Tolstoi



Rezumat la cartea Război și pace de Lev Tolstoi


"Război și pace" începe în orașul rus St. Petersburg în 1805, în timp ce cucerirea Europei occidentale de către Napoleon începe să stârnească temeri în Rusia. Multe dintre personajele romanului sunt prezentate la o petrecere organizată de o doamnă din societate, printre acestea aflându-se Pierre Bezuhov, fiul ilegitim nepriceput, dar simpatic, al unui conte bogat, și Andrei Bolkonski, fiul inteligent și ambițios al unui comandant militar în retragere. Întâlnim și familia Kuraghin, șireată și superficială, inclusiv pe vicleanul tată Vasili, fiul vânător de zestre Anatoli și frumoasa fiică Helene. Sunt prezentați si Rostovii, o familie nobilă din Moscova, inclusiv fiica plină de viață Natașa, verișoara mai liniștită Sonia și fiul impulsiv Nikolas, care tocmai s-a înrolat în armata condusă de vechiul general Kutuzov.

Trupele rusești sunt mobilizate în alianță cu Imperiul Austriac, care rezistă în prezent ofensivei lui Napoleon. Atât Andrei, cât și Nikolas merg pe front. Andrei este rănit la Bătălia de la Austerlitz și, deși supraviețuiește, este considerat mult timp mort. Pierre devine unicul moștenitor al averii tatălui său și se căsătorește cu Helene Kuraggin la o beție. Helene îl înșală pe Pierre, iar acesta o provoacă pe seducătorul ei la un duel în care Pierre aproape îl ucide pe bărbat.

Soția lui Andrei, Lise, naște un fiu în timp ce acesta ajunge acasă la proprietatea sa, șocându-și familia. Lise moare în timpul nașterii, lăsând-o pe sora devotată a lui Andrei, Mari, să crească copilul. Între timp, Pierre, deziluzionat de viața de om căsătorit, își părăsește soția și se implică în practica spirituală a Francmasoneriei. El încearcă să aplice învățăturile practicii în gestionarea moșiei sale și să împărtășească aceste învățături prietenului său sceptic Andrei, care lucrează la reformarea guvernului rus.

Între timp, averea familiei Rostov este în declin, datorită în parte datoriilor de la jocuri ale lui Nikolas. Rostovii iau în considerare vânzarea iubitei lor moșii de familie, Otradnoe. Nikolas este încurajat să se căsătorească cu o moștenitoare bogată, în ciuda promisiunii anterioare de a se căsători cu Sonia. Cariera militară a lui Nikolas continuă, iar el asistă la marele acord de pace dintre Napoleon și Țarul Alexandru. Natașa crește, participă la primul ei bal și se îndrăgostește de diferiți bărbați înainte de a dezvolta un sentiment serios față de Andrei. Tatăl lui Andrei se opune căsătoriei și îi cere lui Andrei să aștepte un an înainte de a se căsători cu Natașa. Natașa se supune cu reticență acestei cereri, iar Andrei pleacă în călătorie.

După plecarea lui Andrei, tatăl său devine irascibil și crud cu Mari, care acceptă cruzimea cu iertare creștină. Natașa este atrasă de Anatoli Kuraghin, care îi mărturisește iubirea. Ea decide în cele din urmă că-l iubește pe Anatoli și plănuiește să fugă cu el, dar planul eșuează. Andrei se întoarce acasă și o respinge pe Natașa din cauza implicării ei cu Anatoli. Pierre o consolează pe Natașa și simte o atracție față de ea. Natașa se îmbolnăvește.

În 1812, Napoleon invadează Rusia, iar Țarul Alexandru declară război cu inima grea. Andrei se întoarce în serviciul militar activ. Pierre observă reacția Moscovei la amenințarea lui Napoleon și dezvoltă o senzație nebunească că are misiunea de a-l asasina pe Napoleon. Francezii se apropie de conacul Bolkonski, iar Mari și bătrânul Prinț Bolkonski (tatăl lui Andrei) sunt sfătuiți să plece. Prințul moare chiar în momentul în care trupele franceze ajung. Mari, nevoită în cele din urmă să-și părăsească conacul, se confruntă cu ostilitatea țăranilor locali. Nikolas apare întâmplător și o salvează pe Mari. Mari și Nikolas simt că au sentimente romantice.

Rușii și francezii se angajează într-o bătălie decisivă la Borodino, unde armata rusă mai mică din punct de vedere numeric, învinge forțele franceze în mod inexplicabil, spre marea nemulțumire a lui Napoleon. În St. Petersburg, viața în cercurile sociale superioare continuă aproape neafectată de ocupația Moscovei. Helene caută anularea căsătoriei cu Pierre pentru a se căsători cu un prinț străin. Deranjat de această veste, Pierre devine derutat și fuge de tovarășii săi, plimbându-se singur prin Moscova.

Între timp, Rostovii își strâng bunurile, pregătindu-se să evacueze, dar renunță în schimb la posesiunile lor pentru a transporta soldați răniți. Fratele mai mic al Natașăi, Petia, se înrolează în armată. În timp ce părăsesc orașul, Rostovii îl iau cu ei pe rănitul Andrei. Pierre, în continuare rătăcind pe jumătate nebun prin Moscova, vede anarhie generalizată, jaf, foc și crimă. Încă obsedat de misiunea sa de a-l ucide pe Napoleon, salvează o fată dintr-un incendiu, dar este arestat de autoritățile franceze. Pierre asistă la execuția mai multor colegi de închisoare și se împrietenește cu un țăran înțelept pe nume Platon Karataev.

Mătușa lui Nikolas încearcă să aranjeze o căsătorie între Nikolas și Mari, dar Nikolas se opune, ținând cont de angajamentul său față de Sonia. Mari vizitează familia Rostovi pentru a-l vedea pe Andrei care este rănit, iar Natașa și Mari devin mai apropiate. Andrei o iartă pe Natașa, declarându-și dragostea pentru ea înainte de a muri. Generalul Kutuzov conduce trupele ruse înapoi spre Moscova, pe care francezii au abandonat-o în cele din urmă după înfrângerea lor de la Borodino. Francezii forțează prizonierii de război ruși, inclusiv pe Pierre, să meargă cu ei. Pe drum, Platon se îmbolnăvește și este împușcat. Rușii urmăresc retragerea francezilor, și începe o mică luptă partizană. Petia este împușcat și ucis.

Pierre, după ce este eliberat de francezi, se îmbolnăvește timp de trei luni. După recuperare, își dă seama de dragostea sa pentru Natașa, care îi răspunde în mod reciproc. Pierre și Natașa se căsătoresc în 1813 și au în cele din urmă patru copii. Natașa devine o matroană rusă solidă și lipsită de eleganță. Nikolas se căsătorește cu Mari, rezolvând problemele financiare ale familiei sale. De asemenea, el reconstruiește conacul familiei lui Mari, care fusese deteriorat în război. În ciuda unor tensiuni, Nikolas și Mari se bucură de o viață de familie fericită.