Rezumat la cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi

Rezumat la cartea "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, în care este vorba despre viața complexă a personajelor într-o societate rusă în schimbare. Anna, prinsă într-un adulter tumultuos cu ofițerul Vronski, se confruntă cu consecințele sociale devastatoare. În paralel, Levin explorează semnificația vieții și găsește iluminare în credință. Povestea captivantă aduce în prim-plan dilemele morale, dragostea, și căutarea de sens într-o lume în transformare, oferind cititorilor o privire profundă în condiția umană și contradicțiile societății.

Citește și
Rezumat scurt "Creanga de alun" de Lev Tolstoi
Rezumat Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi
Rezumat Copilăria de Lev Tolstoi
Rezumat Război și pace de Lev Tolstoi
Rezumat Învierea de Lev Tolstoi



Rezumat la cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi


Familia Oblonski din Moscova este sfâșiată de adulter. Daria Alexandrovna Oblonskaia (Dolly) îl prinde pe soțul ei Stepan Arkadievici Oblonski (Stiva) într-o relație cu fosta guvernantă a copiilor și amenință că va pleca. Stiva simte oarecum remușcări, dar este în mare parte zăpăcit și neînțelegător. Sora lui Stiva, Anna Karenina, soția oficialului guvernamental Alexei Alexandrovici Karenin din Sankt Petersburg, sosește la familia Oblonski pentru a media conflictul. În cele din urmă, Anna reușește să îi împace pe Stiva și Dolly.

Între timp, Ekaterina Alexandrovna Șcerbațkaia (Kitty), sora mai mică a lui Dolly, este curtată de doi pretendenți: Konstantin Dmitrici Levin, un proprietar de pământ ciudat, și Alexei Vronski, un militar fermecător. Kitty îl respinge pe Levin în favoarea lui Vronski, dar nu după mult timp, Vronski o întâlnește pe Anna Karenina și se îndrăgostește de ea în loc de Kitty. Kitty devastată se îmbolnăvește. Levin, deprimat după ce a fost respins de Kitty, se retrage pe proprietatea sa de la țară. Anna se întoarce la Sankt Petersburg, reflectând asupra pasiunii ei pentru Vronski, dar când ajunge acasă, o consideră doar o pasiune trecătoare.

Cu toate acestea, Vronski o urmează pe Anna Karenina la Sankt Petersburg, iar atracția lor reciprocă se intensifică pe măsură ce Anna începe să socializeze cu cercul social al verișoarei lui Vronski, Betsy Tverskaia. La o petrecere, Anna îl roagă pe Vronski să-i ceară iertare lui Kitty; în răspuns, el îi spune Annei că o iubește. Karenin se întoarce singur acasă de la petrecere, simțind că ceva nu este în regulă. Vorbește cu Anna mai târziu în acea noapte despre bănuielile sale legate de relația ei cu Vronski, dar ea respinge scurt preocupările lui.

Ulterior, Vronski participă la o cursă de cai a ofițerilor militari. Deși un călăreț priceput, el face o greșeală în timpul cursei, fracturând accidental spatele calului său. Karenin observă interesul intens al soției sale pentru Vronski în timpul cursei. El o confruntă pe Anna după eveniment, iar ea recunoaște deschis în fața lui Karenin că are o relație și că-l iubește pe Vronski. Karenin este șocat.

Între timp, Kitty încearcă să-și recapete sănătatea la o stațiune în Germania, unde o întâlnește pe o femeie rusă pioasă și pe protejata ei Varenka. Kitty se întâlnește și cu fratele bolnav al lui Levin, Nikolai, care se recuperează și el la stațiune.

Fratele vitreg intelectual al lui Levin, Serghei Ivanovici, îl vizitează pe Levin la conac și îl critică pentru că și-a părăsit postul în consiliul administrativ local. Levin îi explică că a demisionat pentru că a considerat munca birocratică și inutilă. Levin lucrează cu entuziasm cu țăranii de pe moșia sa, dar este frustrat de rezistența lor față de inovațiile agricole. El o vizitează pe Dolly, care îl ispitește vorbind despre reluarea relației cu Kitty. Mai târziu, Levin o întâlnește pe Kitty la o cină la casa familiei Oblonski, iar cei doi simt dragoste reciprocă. Se logodesc și se căsătoresc.

Karenin respinge cererea de divorț a Annei. El insistă să mențină aparențele rămânând împreună. Cu toate acestea, Anna se mută la conacul de la țară al familiei, departe de soțul ei. Ea se întâlnește frecvent cu Vronski, dar relația lor devine tulburată după ce Anna dezvăluie că este însărcinată. Vronski ia în considerare demisia din postul său militar, dar vechile sale ambiții îl împiedică.

Karenin, prinzându-l pe Vronski într-o zi la conacul Karenin, în cele din urmă acceptă divorțul. Anna, în agonie în timpul nașterii, imploră iertarea lui Karenin, iar el i-o acordă brusc. El lasă decizia de divorț în mâinile ei, dar ea respinge generozitatea lui și nu cere divorț. În schimb, Anna și Vronski pleacă în Italia, unde duc o existență fără scop. În cele din urmă, cei doi se întorc în Rusia, unde Anna este respinsă de societate, care consideră că adulterul ei este dezonorant. Anna și Vronski se retrag în izolare, cu toate că Anna îndrăznește să facă o vizită de ziua de naștere la fiul ei mic acasă la Karenin. Ea începe să simtă o mare gelozie față de Vronski, neplăcându-i că el este liber să participe la viața socială în timp ce ea este închisă în casă și disprețuită.

Viața de căsătorit aduce surprize pentru Levin, inclusiv lipsa sa bruscă de libertate. Când Levin este chemat să-și viziteze fratele muribund, Nikolai, Kitty provoacă o ceartă insistând să-l însoțească. Levin îi permite în cele din urmă să îl însoțească. Ironia sorții face ca Kitty să-i fie mai de ajutor lui Nikolai decât îi este Levin, oferindu-i mare consolare în ultimele zile.

Kitty descoperă că este însărcinată. Dolly și familia ei i se alătură lui Levin și Kitty la conacul lui pentru a petrece vara. La un moment dat, Stiva îi vizitează, aducând cu el un prieten, Veslovski, care îl irită pe Levin deoarece flirta cu Kitty. Levin îi cere în cele din urmă lui Veslovski să plece. Dolly decide s-o viziteze pe Anna și o găsește pe aceasta strălucitoare și aparent foarte fericită. Dolly este impresionată de casa luxoasă de la țară a Annei, dar este deranjată de dependența Annei de sedative pentru a dormi. Anna așteaptă încă divorțul.

Levin și Kitty se mută la Moscova pentru a aștepta nașterea copilului lor, și sunt uimiți de cheltuielile vieții în oraș. Levin face o călătorie în provincie pentru a participa la alegerile locale importante, în care votul aduce o victorie pentru tinerii liberali. Într-o zi, Stiva îl duce pe Levin să o viziteze pe Anna, pe care Levin nu a cunoscut-o niciodată. Anna îl vrăjește pe Levin, dar succesul ei în a-l încânta pe Levin nu face decât să alimenteze resentimentele ei față de Vronski. Ea devine paranoică, crezând că Vronski nu o mai iubește. Între timp, Kitty intră în travaliu și naște un fiu. Levin este confuz de emoțiile contradictorii pe care le simte față de nou-născutul lui fiu. Stiva merge la Sankt Petersburg să caute un loc de muncă comod și să-l roage pe Karenin să-i acorde divorțul Annei, pe care îl promisese odată. Karenin, urmând sfatul unui clarvăzător francez dubios, refuză.

Anna se ceartă cu Vronski, acuzându-l că își pune mama înaintea ei și amână în mod injust planurile de a merge la țară. Vronski încearcă să fie înțelegător, dar Anna rămâne furioasă. Când Vronski pleacă într-o comisie, Anna este chinuită. Îi trimite un telegramă cerându-i să se întoarcă urgent acasă, urmată de o notă profundă de scuze. În disperare, Anna merge la Dolly pentru a-și lua la revedere, apoi se întoarce acasă. Ea hotărăște să-l întâlnească pe Vronski la gară după comisia lui, și merge la gară într-o stare de letargie. La gară, copleșită de disperare și confuză de mulțime, Anna se aruncă sub un tren și moare.

Două luni mai târziu, cartea lui Serghei a fost în sfârșit publicată, fără să fie apreciată de public. Serghei își reprimă dezamăgirea alăturându-se unui val patriotic de sprijin rusesc pentru popoarele slave care încearcă să se elibereze de stăpânirea turcească. Serghei, Vronski și alții se urcă într-un tren spre Serbia pentru a ajuta cauza. Levin este însă sceptic în ceea ce privește cauza slavă.

Kitty începe să fie îngrijorată de starea sumbră a lui Levin. Acesta s-a afundat în întrebări despre sensul vieții, dar simte că nu poate găsi răspunsuri. Într-o zi, totuși, un țăran îi spune lui Levin că sensul vieții nu este să-ți umpli stomacul, ci să-i slujești lui Dumnezeu și binelui. Levin primește acest sfat ca pe un adevăr revelat, iar viața sa este brusc transformată de credință.

Mai târziu în acea zi, Levin, Dolly și copiii acesteia se adăpostesc de o furtună torențială și violentă, dar descoperă că Kitty și fiul cel mic al lui Levin sunt încă afară. Levin aleargă spre pădure și vede un stejar uriaș doborât de fulger. Se teme de cei mai rău, dar soția și copilul său sunt în siguranță. Pentru prima dată, Levin simte dragoste reală pentru fiul său, iar Kitty este încântată. Levin reflectă din nou și realizează că sensul vieții sale constă în binele pe care îl poate aduce în ea.