Rezumat Pericol la End House de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Pericol la End House" de Agatha Christie, în care intriga și misterul se împletesc într-un decor pitoresc la un resort din Cornwall. Detectivul Hercule Poirot și prietenul său, Hastings, se confruntă cu o serie de tentative de asasinat asupra lui Nick Buckley, o aparent nevinovata rezidentă a casei End. Însă aparențele înșală, iar o întorsătură de situație aduce la lumină o conspirație complexă. Cu o înșelăciune genială și descoperiri șocante, Poirot demască adevăratul criminal, dezvăluind un labirint de motive și identități în acest thriller captivant al celei mai faimoase autoare de romane polițiste.



Rezumat la cartea Pericol la End House de Agatha Christie


Hercule Poirot și Arthur Hastings se cazează într-un resort din Cornwall. În timpul unei convorbiri cu Magdala "Nick" Buckley, Poirot crede că cineva încearcă să o omoare, lucru confirmat când descoperă un glonț despre care Nick crezuse inițial că este o viespe, trecând pe lângă capul ei. Poirot își exprimă îngrijorarea față de Nick și suspectează pe cineva din cercul ei apropiat. Cea mai apropiată rudă în viață a lui Nick este un verișor avocat, Charles Vyse, care a aranjat refinanțarea conacului End House pentru a-i furniza fonduri extrem de necesare. Menajera ei este Ellen, iar cabana de lângă End House este închiriată de australienii domnul și doamna Croft. George Challenger o îndăgește pe Nick. Cei doi prieteni cei mai apropiați ai lui Nick sunt Freddie Rice, o soție abuzată, și Jim Lazarus, un dealer de artă îndrăgostit de Freddie. Când Nick a avut o intervenție chirurgicală cu șase luni înainte, cuplul Croft i-au sugerat să-și facă un testament.

Nu este clar cine vrea să o omoare pe Nick. Charles ar moșteni End House, iar Freddie ar primi restul averii - nimic pentru care să merite să ucizi. La sfatul lui Poirot, Nick își sună verișoara Maggie să stea cu ea câteva săptămâni. Când Maggie sosește, Nick organizează o petrecere cu toți invitații prezenți, cu excepția lui George. Un pilot renumit numit Michael Seton a dispărut, stârnind dezbateri despre soarta sa. Nick primește un apel în timp ce oaspeții se distrează la petrecere. Maggie este găsită moartă, purtând șalul lui Nick. Nick și Maggie fuseseră să se împrospăteze, după care Maggie purtase șalul lui Nick. George este ușurat să o vadă pe Nick în viață. Realizând că Maggie a fost ucisă din greșeală sub ochii săi, Poirot devine furios și începe o investigație.

Pentru a o proteja pe Nick, Poirot le spune tuturor că ea se duce la spital și o roagă să nu mănânce nimic dintr-o sursă necunoscută. A doua zi, ziarele raportează că Michael Seton este mort, iar Poirot deduce corect că Nick a primit această informație prin apel. Nick îi mărturisește lui Poirot că ea și Michael erau logodiți în secret. Michael era singurul moștenitor al unei averi imense, iar acea avere ar urma să ajungă la logodnica sa. Poirot este suspicios în privința cuplului Croft și îi cere inspectorului Japp să facă o anchetă despre ei. Poirot și Hastings găsesc scrisorile de dragoste scrise de Michael, dar nu găsesc testamentul original al lui Nick. Nick își amintește că i l-a trimis lui Charles, care neagă că l-ar fi primit. Domnul Croft îi spune lui Poirot că a trimis testamentul lui Charles; unul dintre bărbați minte. Nick primește o cutie cu bomboane de ciocolată amestecată cu cocaină, presupus trimisă de Poirot. Nick este în siguranță, deoarece a mâncat doar una. Bomboanele au fost livrate de Freddie, care susține că Nick a sunat-o să le aducă. Poirot o suspectează pe Freddie, care este dependentă de cocaină.

Poirot pune la cale o înscenare cu participarea lui Nick, spunându-le celorlalți că Nick este moartă. Charles îi spune lui Poirot că a primit testamentul lui Nick, care este citit la End House, acordând bani cuplului Croft pentru ajutorul acordat tatălui ei în Australia. Acest lucru îi surprinde pe toți, cu excepția cuplului Croft. Poirot anunță o ședință de spiritism pentru oaspeții șocați, iar "spritul" lui Nick apare, dând în vileag cuplul Croft. Aceștia au înlocuit testamentul ei cu unul fals și i l-au trimis lui Charles după ce au aflat de știrea morții ei. Japp dezvăluie că cei doi Croft sunt cunoscuți falsificatori. El îi arestează pe cei doi. Dar Poirot anunță că ei nu au fost implicați în omucidere. În acel moment, cineva de afară trage spre Freddie și o ratează, apoi se împușcă. Poirot îl prinde pe bărbat, acesta fiind soțul bolnav și pe moarte al lui Freddie, care i-a scris numeroase bilete cerându-i bani.

Poirot dezvăluie că adevăratul criminal este Nick. Michael era logodit cu Maggie, nu cu Nick: cele două verișoare au același nume, Magdala Buckley. După ce a aflat de averea lui Michael și de dispariția lui, Nick a planificat să se prezinte ca logodnica lui Michael pentru a-i prelua averea, un plan care implica moartea lui Maggie. Tentativele asupra vieții sale au fost făcute de Nick însăși. George obișnuia să furnizeze cocaină atât lui Freddie, cât și lui Nick, ascunsă în ceasuri de mână; Nick a folosit provizia ei pentru a o otrăvi pe Freddie cu bomboanele de ciocolată. Nick este arestată, luând ceasul de mână al lui Freddie ca "suvenir"; cutia plină cu bomboane conține suficient drog pentru ca Nick să ia o supradoză și să scape de spânzurătoare. Poirot îi spune lui George să se predea sau să plece, permițându-i lui Freddie să se recupereze de dependența de droguri. La final, Jim și Freddie decid să se căsătorească, iar Jim, care este un dealer de artă, îi dezvăluie lui Poirot că unul dintre tablourile lui Nick de pe perete valorează considerabil, deși nici măcar Nick nu și-a dat seama de asta.