Rezumat pe acte Livada de vișini de Anton Cehov

Rezumat pe acte la piesa de teatru "Livada de vișini" de Anton Cehov, în care este vorba despre tragedia unei familii aristocrate ruse aflate în pragul schimbării secolului XX. Acțiunea se desfășoară în casa lui Liubov Andreevna Ranevskaia, care revine în Rusia după o absență prelungită în Franța. Familia se confruntă cu datorii și pierderea moșiei, și cu pierderea livezii de cireși, simbol al vremurilor trecute. Personajele, între care Ranevskaia, fiica Ania, și studentul Trofimov, se luptă cu iubiri neîmpărtășite, decizii dificile și inevitabilitatea schimbării sociale. Drama atinge punctul culminant odată cu vânzarea moșiei către Lopahin, marcând sfârșitul unei epoci și începutul unei noi realități.

Citește și
Rezumat la piesa de teatru Ursul de Anton Cehov
Rezumat la cartea Pescărușul de Anton Cehov
Rezumat la piesa de teatru Trei surori de Anton Cehov
Rezumat pe acte Unchiul Vania de Anton Cehov
Rezumat pe capitole Kaștanka de Anton Cehov



Rezumat la cartea Livada de vișini de Anton Cehov


Rezumat Actul 1
Piesa se deschide într-o zi de mai în camera de joacă a casei Liubov Andreevna Ranevskaia, în provincia Rusiei, la începutul secolului al XX-lea. Ranevskaia a trăit în Franța de când fiul ei mic s-a înecat. După ce a încercat să se sinucidă, fiica ei de 17 ani, Ania, și guvernanta Charlota Ivanovna, au adus-o înapoi în Rusia, însoțite de Iașa, majordomul lui Ranevskaia. La întoarcere, sunt întâmpinați de Lopahin, Duniaşa, Varia (care a supravegheat moșia în absența lui Ranevskaia), fratele lui Ranevskaia, Gaev, Boris Simeonov-Pișcik, Semion Epihodov și Firs.

Lopahin a venit să le amintească lui Ranevskaia și lui Gaev că moșia lor, inclusiv livada de cireși, va fi licitată curând pentru a plăti datoriile familiei. El propune să salveze moșia, permițând dezvoltarea unei părți din ea în case de vacanță; totuși, acest lucru ar necesita distrugerea livezii de cireși, cunoscută la nivel național pentru dimensiunea sa.

Ranevskaia se bucură de priveliștea livezii la răsăritul zilei, când este surprinsă de Peter Trofimov, un tânăr student și fost tutore al fiului mort al lui Ranevskaia, Grișa. Trofimov a insistat să o vadă pe Ranevskaia la întoarcerea ei, și ea este copleșită de durere la amintirea acestei tragedii. După ce Ranevskaia se retrage pentru a dormi, Ania îi mărturisește lui Varia că mama lor este puternic îndatorată. Toți se duc la culcare sperând că moșia va fi salvată și livada de cireși va fi păstrată. Trofimov privește după Ania cu adorație.

Rezumat Actul 2
Actul al II-lea are loc în aer liber, în apropierea livezii. Epihodov și Iașa se luptă pentru afecțiunea lui Duniaşa, cântând la chitară, în timp ce Charlota are un monolog despre viața ei. În Actul I s-a dezvăluit că Epihodov i-a făcut o propunere lui Duniaşa de Paști; cu toate acestea, ea s-a îndrăgostit de Iașa, considerat mai "cultivat". Charlota pleacă pentru ca Duniaşa și Iașa să aibă puțin timp singuri, dar sunt întrerupți când aud că șefa lor se apropie. Iașa o alungă pe Duniaşa pentru a evita să fie prins, iar Ranevskaia, Gaev și Lopahin apar, discutând din nou despre soarta nesigură a livezii de cireși. Curând, Ania, Varia și Trofimov apar și ei. Lopahin îl ironizează pe Trofimov pentru că este un student perpetuu, iar Trofimov își exprimă filosofia despre muncă și scopuri utile, spre bucuria și umorul celor din jur. În timpul conversațiilor, trece pe lângă ei un cerșetor dezordonat; Ranevskaia îi dă toți banii ei, în ciuda protestelor lui Varia. Cutremurați de tulburare, familia pleacă la cină. Ania rămâne în urmă să vorbească cu Trofimov, care o dezaprobă pe Varia, asigurând-o pe Ania că sunt 'mai presus de iubire'. Pentru a-l impresiona pe Trofimov, Ania jură să lase trecutul în urmă și să înceapă o viață nouă. Cei doi pleacă spre râu în timp ce Varia strigă în fundal.

Rezumat Actul 3
Este sfârșitul lui august, iar petrecerea lui Ranevskaia are loc. Muzicienii cântă în timp ce familia și oaspeții beau și se distrează. Este și ziua licitației; Gaev a primit o sumă mizerabilă de bani de la mătușa lui și a lui Ranevskaia, iar membrii familiei, în ciuda veseliei generale din jurul lor, sunt îngrijorați în timp ce așteaptă vești. Varia se îngrijorează că trebuie să plătească muzicienii și îl ceartă pe vecinul lor Pișcik pentru că bea, pe Duniaşa pentru că dansează și pe Epihodov pentru că joacă biliard. Charlota face trucuri de magie. Ranevskaia îl certă pe Trofimov pentru provocările sale la adresa lui Varia, pe care o numește "Doamna Lopahin". Apoi o îndeamnă pe Varia să se căsătorească cu Lopahin, dar Varia refuză, amintindu-i că este datoria lui Lopahin să o ceară de soție, nu invers. Ea spune că, dacă ar avea bani, s-ar muta cât mai departe posibil. Singur cu Ranevskaia, Trofimov insistă să recunoască în cele din urmă faptul că casa și livada vor fi vândute la licitație. Ranevskaia îi arată o telegramă pe care a primit-o și dezvăluie că fostul ei iubit este bolnav și a rugat-o să se întoarcă la Paris. Ea ia în considerare serios acest lucru, în ciuda comportamentului crud al lui în trecut. Trofimov este uluit de acest lucru; ei se ceartă despre natura iubirii și experiențele lor respective. Trofimov pleacă, dar cade pe scări în afara scenei și este adus de ceilalți. Ranevskaia râde și îl iartă pentru nebunia sa, și cei doi se împacă. Ania intră cu un zvon despre faptul că moșia a fost vândută. Lopahin sosește cu Gaev, ambii epuizați de călătorie și evenimentele zilei. Gaev este distant și se duce la culcare fără să spună un cuvânt despre rezultatul licitației. Când Ranevskaia întreabă cine a cumpărat moșia, Lopahin dezvăluie că el este cumpărătorul și intenționează să taie livada. Ranevskaia, distrusă, se agață de Ania, care o asigură că viitorul va fi acum mai bun.

Rezumat Actul 4
Cu câteva săptămâni mai târziu, bunurile familiei sunt împachetate în timp ce familia se pregătește să părăsească moșia. Trofimov intră, iar el și Lopahin își exprimă vederi opuse asupra lumii. Lopahin nu o cere pe Varia de soție. Ania intră și îl mustră pe Lopahin pentru că a ordonat lucrătorilor să înceapă să taie livada de cireși în timp ce familia este încă acolo; Lopahin își cere scuze și iese în grabă să-i oprească pentru moment, sperând că se va împăca cumva cu familia. Charlota intră, pierdută și năucită, și insistă ca familia să-i găsească o nouă poziție. Ranevskaia își ia adio de la vechea ei viață și pleacă în timp ce casa este închisă pentru totdeauna. În întuneric, Firs se plimbă prin cameră și descoperă că au plecat fără el și l-au închis înăuntru în casa abandonată pentru a muri. El se întinde și se resemnează cu această soartă. Se aude sunetul securilor tăind copacii în afara scenei.