Rezumat pe capitole Kaștanka de Anton Cehov

Rezumat pe capitole la cartea "Kaștanka" de Anton Cehov, în care este vorba despre aventurile unei cățelușe pierdute, numită Kaștanka, care devine involuntar parte a unui spectacol de animale condus de un străin amuzant. În timp ce se adaptează la viața plină de antrenamente epuizante și cine bogate, Kaștanka își amintește cu nostalgie de vremurile petrecute alături de tâmplarul bețiv și băiatul lui. O tragedie lovește echipa de animale, iar Kastanka experimentează o noapte neliniștită. Într-un debut nereușit într-un spectacol, ea recunoaște vocea băiatului ei pierdut, readucând-o la familia ei originală și la viața ei veche, cu toate dificultățile și abuzurile acesteia.

Citește și
Rezumat la piesa de teatru Ursul de Anton Cehov
Rezumat la cartea Pescărușul de Anton Cehov
Rezumat pe acte Livada de vișini de Anton Cehov
Rezumat pe acte Unchiul Vania de Anton Cehov
Rezumat Trei surori de Anton Cehov



Rezumat pe capitole la cartea Kaștanka de Anton Cehov


Capitolul 1. Năravuri proaste.
Kaștanka, o cățelușă cu aspect de vulpoi, aparținând unui tâmplar bețiv numit Luka Alexandrâci, se pierde din cauza "comportamentului impropriu" al ei, fiind speriată de o fanfară militară de pe stradă. Înfometată și disperată ("Dacă ar fi fost un om, cu siguranță ar fi gândit: 'Nu, este imposibil să trăiesc așa! Trebuie să mă împușc!'"), ea se adăpostește la intrarea unei case necunoscute.

Capitolul 2. Străinul misterios.
Un străin iese, îi pare rău de cățelușa pierdută și, încântat de aspectul ei amuzant, o duce la el acasă, unde o răsfață cu o cină bună. După inspectare, ea constată că locul este sărăcăcios și urât (nimic "în afară de fotolii, canapea, lămpi și covoare") în comparație cu apartamentul stăpânilor ei, plin de tot felul de lucruri. În plus, gazda nu o lovește deloc, ceea ce pare a fi o noutate. În cele din urmă, adoarme, visând nostalgic la cum fiul lui Luka, Fediuşca, obișnuia să "se joace" cu ea, folosind-o "...ca pe o clopoțel, adică o scutura violent de coadă, astfel încât să țipe și să latre", dar și dându-i o bucată de carne s-o înghită, apoi "cu râs tare, trăgând-o înapoi din stomacul ei", cu un fir cu care legase bucata de carne.

Capitolul 3. O nouă și foarte plăcută cunoștință.
Dimineața, Kaștanka își întâlnește (și, după un episod inițial ostil, devine prietenă cu) vecinii: un gânsac numită Ivan Ivanâci, care vorbește multe aberații, și bătrânul motan alb Fiodor Timofeevici, o creatură leneșă cu o mentalitate extrem de sceptică. De la noul său stăpân, ea primește noul nume, Mătușa.

Capitolul 4. Tot felul de minunății.
Trio-ul, completat de purcelușa Havronia Ivanovna, și supervizat de dresorul lor, începe să execute cele mai minunate numere, precum sunatul clopotelor, trăgătorul cu pistolul și, cel mai important, să se urce unul peste altul pentru a forma ceea ce este cunoscut în limbajul stăpânului lor drept Piramida Egipteană. Kaștanka este intrigată și încântată de spectacol. În noaptea următoare, ea se mută în apartamentul gâștei și al motanului.

Capitolul 5. "Talent! Talent!"
Trece o lună, iar Mătușa se obișnuiește cu noua ei viață, plină de mese bune și sesiuni de antrenament epuizante, dar pline de bucurie, în timpul cărora merge pe picioarele din spate, prinde zahăr, dansează și 'cântă' (prin însoțirea muzicii cu urlete). În cele din urmă, devine substitutul lui Fiodor Timofeevici în Piramida Egipteană. Stăpânul este încântat de progresul lui Mătușa. Cu toate acestea, fiecare seară îi aduce un strop de tristețe, întrucât ea continuă să viseze cu nostalgie la minunatul ei trecut cu tâmplarul nesuferit și băiatul lui sadic.

Capitolul 6. O noapte zbuciumată.
Tragedia lovește: Ivan Ivanâci moare. Se pare că un cal l-a călcat accidental mai devreme în ziua respectivă. Toată lumea este foarte afectată, gânduri despre moarte iminentă îi bântuie atât pe câine, cât și pe motan.

Capitolul 7. Un debut neizbutit.
Trec câteva zile. Echipa părăsește casa pentru o reprezentație în care Kaștanka trebuie să-l înlocuiască pentru prima dată pe regretatul Ivan Ivanâci la baza Piramidei Egiptene. Stăpânul este nervos și plin de premoniții întunecate. Spectacolul începe bine: Kaștanka execută niște trucuri, apoi se pregătește să facă numărul de cântat și dansat, apoi... "Uite, tată, asta-i Kaștanka noastră!" aude vocea lui Fediuşca din public. Plină de bucurie, fuge de pe scenă să-și salute vechea familie. Jumătate de oră mai târziu este pe stradă cu ei, bucuroasă să se întoarcă la vechea ei viață plină de foame, plină de abuzuri și de elocvența bețivului Luka, în cea mai mare parte sub forma unei observații adesea repetate: "Tu, Kaștanka, ești o insectă și nimic altceva. În comparație cu un om, ești cam la fel de asemănătoare ca un dulgher cu un tâmplar."