Rezumat Aru Shah și sfârșitul timpului de Roshani Chokshi

Rezumat scurt al cărții "Aru Shah și sfârșitul timpului" scrisă de Roshani Chokshi despre o fetiță de doisprezece ani pe nume Aru Shah care trăia într-un muzeu și căreia îi plăcea să mintă. Pentru a le demonstra prietenilor că spune adevărul, Aru Shah a frecat lampa Blestemată din Bharata, eliberând astfel un demon fioros pe nume Adormitul. Acesta are puterea de a îngheța timpul și acum Aru se vede nevoită să înfrunte pericole pentru a salva timpul.

Vezi si Fișă de lectură Aru Shah și sfârșitul timpului

Rezumat Aru Shah și sfârșitul timpului
de Roshani Chokshi


Aru Shah este o fetiță de doisprezece ani, care trăiește în Muzeul de Artă și Cultură Indiană Antică și care adesea lungește adevărul pentru a-și mulțumi prietenii. Aceasta este o trăsătură deprinsă datorită comportamentului distant al mamei sale. Are o imaginație bogată și îi este rușine că trebuie trăiască într-un muzeu. În timp ce se află acasă în timpul pauzelor școlare, trei dintre colegii ei de clasă ajung la muzeu și descoperă că Aru a mințit că și-a petrecut timpul în Franța. Sub presiune, ea aprinde Lampa Blestemată din Bharata pentru a le dovedi că se înșeală, deoarece ea a spus odată clasei că Lampa este reală. Ea eliberează din greșeală demonul Adormitul care poate îngheța timpul. După ce timpul este înghețat în orașul ei și Aru însăși este înghețată pentru scurt timp, un porumbel intră în muzeu și explică faptul că mitologia hindusă este reală și că el este o Pandava. Aru și porumbelul pleacă împreună să o găsească pe cealaltă soră cunoscută. Așteptând un războinic neînfricat, ambii sunt luați înapoi de  Mini. Ulterior, ele vizitează Consiliul Gardienilor, unde îi întâlnesc pe Urvashi și Hanuman. Hanuman dezvăluie că vehiculele Zeilor au dispărut și că locurile pe unde a mers Adormitul au înghețat. Ambele surori sunt găsite. Indra este tatăl sufletului lui Aru, în timp ce Dharma Raja este considerat a fi tatăl sufletului lui Mini.

Pandavelor le revine sarcina de a-l opri pe Adormit din încercarea de a-l trezi pe Lordul Distrugerii, care va pune capăt întregului Timp. Acestea trebuie să-și găsească armele cerești mergând în Împărăția morții, în care se poate intra doar cu cele Trei Chei: crenguța tinereții, mușcătura maturității și o înghițitură de bătrânețe. Indra îi dă o minge de ping-pong lui Aru, în timp ce Mini primește un instrument magic de către Dharma Raja. Ele pleacă în căutarea cheilor împreună cu porumbelul, pe care Aru l-a poreclit Boo. În timpul căutării, Aru și însoțitorii ei află mai multe despre ei înșiși și despre zeii hinduși. Se apropie și devin în cele din urmă prieteni. Ei află, de asemenea, că mingea de ping-pong a lui Aru poartă lumină cerească, iar instrumentul lui Mini are capacitatea de a crea sau de a sparge iluzii. Aceștia sunt atacați de mai mulți demoni, cum ar fi Bhasmasura, de la care obțin prima cheie, și îi acordă lui Valmiki o zi din viața lor în schimbul unei formule magice pentru siguranță. Adormitul îi atacă de mai multe ori în timpul călătoriei lor. Odată ce pandavii dobândesc protecție de la Anotimpuri, sunt din nou atacați de Adormit în Biblioteca Bazarului de Noapte, unde găsesc a doua cheie. 

Acolo, Adormitul le dezvăluie că porumbelul este de fapt Subala, un dușman al Pandavelor în timpul războiului Mahabharata. El îl capturează pe porumbel, spunând că, în schimbul libertății sale, trebuie să-i dea armele după ce le dobândesc. Mini o părăsește pe Aru când aude adevărul, intenționând să termine ea însăși căutarea. Aru descoperă că Adormitul a lăsat în urmă o cutie, care conține figuri de lut. Figurile de lut, odată expuse luminii cerești, devin vehiculele zeilor. Ei îi mulțumesc lui Aru că i-a eliberat și spun că îi poate chema în situații de urgență. Uchchaihshravas se oferă să o ducă până la locația Sip unde se reîntâlnește cu Mini. Colectate, cheile deschid Ușa Morții și ei pot intră în regat. După ce i-au păcălit pe Câinii Gardieni numiți Ek și Do, ele pleacă să întâlnească Palatul Iluziilor, un palat viu care a fost odată casa Pandavelor. Amintirile lor sunt aproape furate de o zeitate hindusă, dar Aru o ucide folosindu-se de propria putere. El o blestemă pe Aru să uite de ce are nevoie într-un moment important. După ce au călătorit mult timp prin Regat, ele află că darurile lor, mingea de ping-pong și instrumentul magic, sunt de fapt armele cerești. Se întorc pe Pământ unde Aru cheamă vehiculele zeilor și pune la cale un plan pentru a-l ataca pe Adormit. Planul aproape că funcționează, dar cu toate acestea, Adormitul scapă, devastând Muzeul. Boo, care a fost salvat, explică că Adormitul trebuia să-l trezească pe Shiva când era luna plină, dar care acum a trecut, indicând că au salvat lumea. După ce se termină această aventură, Aru și Mini continuă școala și descoperă că mai au încă trei surori.