Rezumat scurt Prinţ şi cerşetor de Mark Twain

Rezumat scurt la romanul "Prinţ şi cerşetor" publicat în anul 1881 de scriitorul american Mark Twain. Rezumat de o pagină word la celebra povestire "Prinţ şi cerşetor" în care este vorba despre băiatul Tom Canty care trăiește de pe o zi pe alta, în zona numită Curtea Gunoaielor din Londra. Într-o zi, el schimbă locul cu prințul Edward și astfel, el ajunge la palat iar prințul în Curtea Gunoaielor.

Vezi si
Rezumat Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain
Rezumat pe capitole la romanul Aventurile lui Tom Sawyer







Rezumat scurt Prinţ şi cerşetor de Mark Twain
Povestea incepe undeva in Londra, in zona numita Curtea Gunoaielor. Acolo locuia unul dintre personajele noastre Tom Canty, care, la un moment dat ajunge regele “Engliterei”. Dupa cum spune scriitorul Mark Twain, printul Edward era astepat sa vina pe lume, era dorit, iar pe de alta parte, Tom Canty nu. El a ajuns sa cerseasca si sa fie batut de tatal sau. Avea doua surori, Nan si Bet. De asemeni printul Edward avea o sora pe nume Lady Jane.
Tom Canty intr-o zi pleaca la cersit, dar ajunge intamplator la palat. Acolo el a fost jignit si batut de un gardian, dar printul, un om bun si cumsecade, îi vede si pleaca spre ei pentru a-l salva de sub bici. Cei doi isi povestesc unul altuia viata si fac schimb de haine, iar printul pleaca să-l pedepsească pe gardian. Acesta nu il recunoaste pe rege si este izgonit din curtea palatului.
Sarmanul print cutreiera Londra in lung si in lat, dand de belele si depasindu-le. Pe de alta parte Tom trăia o viata regeasca la palat. La palat lumea il credea smintit deoarece nu stia limba “eleneasca” si nici latina, limbi pe care printul adevarat le vorbea fluent. De asemenea, Tom nu stia tot ce se intampla la palat, iar lumea era ingrijorata. Tatal printului adevarat era ingrijorat si suparat incat la un moment dat moare.
Pana la urma Tom intalneste un baiat care primea pedepsele in locul lui, adica atunci cand gresea ceva, baiatul ispasea pedepsele printului. Baiatul ii povesti tot ce este pe la palat. De asemeni contele Hertford, unchiul printului il ajuta sa “isi recapete memoria”.
Toate acestea se intampla in timp ce Edward, suferea de foame si primea tot felul de pedepse din cauza ca era indraznet și spunea mereu ca el este printul adevarat.
Intr-un final totul revine la normal, Tom demascandu-se, spunand ca nu el este printul, iar Edward devine regele Angliei traind o perioada destul de scurta de timp. Tom ramane la palat impreuna cu regele. Despre tatal lui Tom nu se mai stia nimic, iar mama sa a murit.
Personajul aceasta invata un om despre ce este viata, in adevaratul sens al cuvantului. Asta e viata, orice actiune are o reactiune, adica orice greseala se plateste.