Rezumat "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain

Rezumat la romanul "Aventurile lui Tom Sawyer" scris de scriitorul american Mark Twain în anul 1876. Rezumat de aproape două pagini word la povestirea "Aventurile lui Tom Sawyer" în care este vorba despre un copil sărac și orfan pe nume Tom Sawyer crescut împreună cu fratele său vitreg Sid și verișoara Mary de mătușa Polly în satul american „St. Petersburg” de pe malul fluviului Mississippi.



Rezumat "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain
    Autorul Mark Twain ne povesteşte despre aventurile unui băiat năzdravan numit Tom Sawyer. Acesta era opusul fratelui său pe nume Sid care era un băiat tare liniştit.
Tom mai tot timpul lua din gemul mătuşii Polly şi se ducea împreună cu prietenii la gârlă să se scalde, lucruri care îi plăceau cel mai mult.
    Într-o zi mătuşa Polly îl puse pe Tom să văruiască gardul de la stradă , ceea ce nu-l încânta deloc, lui stându-i gândul numai la gârlă şi la joacă. Neavând de ales, el a început să văruiască gardul,  rugându-l pe fratele său Sid, să-l ajute, dar el a refuzat. Tom era un băiat deştept dar căruia nu-i plăcea şcoala mai deloc. Singurul lucru ce-l atrăgea la şcoală era prietena lui Becky la care ţinea foarte mult.
    Prietenul lui Tom pe nume Huckleberry Finn era un băiat ,,al străzii'' fără părinţi. Huckleberry îşi petrecea mai tot timpul cu Tom. Prima năzdrăvănie pe care au făcut-o împreună a fost vizita cimitirului pe timp de noapte alături de o pisică neagră şi moartă adusă de Huckleberry. Cu această pisică, ei sperau să scape de negi prin anumite descântece.
Ajungând în cimitir, au avut o surpriză neaşteptată. Trei indivizi pe nume  Joe, Dr. Robinson şi Muff Poter erau acolo şi căutau un mormânt pe care să-l dezgroape. În tot acest timp Tom împreună cu Huckleberry stăteau ascunşi pentru a nu fi văzuţi, când deodată între acei indivizi s-a iscat o ceartă urmată de  uciderea doctorului Robinson. Fiind îngroziţi de ceea ce au văzut, cei doi băieţi au fugit spre casă. A doua zi dimineaţă oamenii au descoperit oribila crimă. Toţi din oraş îl învinuiau pe Muff Poter. Din acest motiv el a fost arestat.


  Tom şi Huck i-au jurat lui Joe că nu vor spune nimănui ceea ce au văzut. Băieţii erau foarte îngroziţi. Zilele au trecut iar lui Tom îi ardea de noi aventuri, aşa că într-o zi, întâlnindu-se cu Joe Harper, care era un alt prieten de-al lui şi cu Huckleberry Finn, le-a propus să se facă piraţi. Într-o noapte fiecare a adus câte ceva de mâncare şi au plecat împreună pe o insulă din apropierea orăşelului. Cât timp ei au stat pe acea insulă oamenii din orăşel îi căutau neîncetat. Dar această căutare a fost în zadar deoarece nu i-au găsit.
Toţi au crezut că băieţii au murit aşa că mătuşa Polly împreună cu doamna Harper s-au hotărât să le facă prohodul duminică. În timp ce se oficia slujba cei trei copii au intrat pe uşa bisericii. Toata lumea s-a bucurat,  mai ales mătuşa Polly şi doamna Harper, care, văzându-i n-au mai putut de fericire şi şi-au îmbrăţişat copiii şi chiar şi pe Huckleberry, deoarece pe acesta nu avea cine să-l îmbrăţişeze.
  După câteva zile a fost judecata lui Muff Poter. La judecată au venit  Tom şi Joe. Tom a fost chemat să dea declaraţie. El, uitându-se la Joe a început să-i fie frică, dar în final a spus tot ce a văzut.
După câteva zile însă, Joe a dispărut. De atunci Tom nu mai dormea liniştit noaptea de frica lui Joe.


A trecut ceva timp de când a fost judecata lui Muff Poter, iar Tom împreună cu Huck au început să caute comori. Tom era sigur că comorile se găsesc unde sunt copaci scorburoşi sau în casele cu stafii.  Au căutat în locurile cu copaci scorburoşi dar nu au găsit nimic, iar în final ei au hotărât sa caute într-o casa cu stafii. Când au început să caute după comoara la o casă cu stafii, ei au auzit zgomote. S-au speriat şi s-au ascuns în podul casei. Cei care au produs zgomotul au fost Joe împreună cu un prieten de-al său. Ei au venit în acea casă pentru a ascunde o comoară. Au văzut uneltele lăsate de Tom şi Huck şi s-au gândit să îngroape comoara în altă parte.
Becky, fata de care îi plăcea lui Tom, a organizat o mică excursie. Când au mers în excursie ei au vizitat o peşteră care era precum un labirint. Tom şi Becky s-au pierdut iar ei au stat în peşteră timp de două-trei zile. Cu toţii îi căutau pe Becky şi pe Tom.  Cât timp copiii au stat în peşteră Tom l-a văzut pe Joe. Oamenii nu i-au găsit dar Tom a găsit ieşirea din peşteră. Ieşirea găsită de Tom era prin apropierea fluviului Mississippi. Cu toţii s-au bucurat foarte mult de apariţia copiilor.
Tatăl lui Becky, pentru a fi sigur că nimeni nu va mai intra în peşteră, s-a hotărât să o închidă. Când Tom a auzit ca peştera a fost închisă le-a spus tuturor că acolo se află Joe. Aproape toţi oamenii au pornit spre peşteră în căutarea lui, dar când peştera a fost deschisa l-au găsit pe Joe mort chiar la intrarea în peşteră. Tom şi Huck s-au dus în peşteră după comoara ascunsa de Joe.
Au găsit-o şi astfel ei au devenit cei mai bogaţi din orăşel .