Fișă de lectură "Cireșarii" vol 1 - Cavalerii flori de cireș

Fișă de lectură pentru "Cavalerii flori de cireș" primul volum din seria de romane "Cireșarii" ale autorului Constantin Chiriță. Fișa de lectură pentru "Cavalerii flori de cireș" cuprinde un rezumt al întâmplărilor din roman, prezintă figurile de stil folosite în operă, și de asemenea arată care este spațiul și timpul în care se desfășoară acțiunea operei literare.

Vezi si
Caracterizare și prezentare personaje din Cireșarii
Rezumat scurt "Drum bun, Cireșari" - vol. 5 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Aripi de zăpadă" - vol. 4 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Roata Norocului" - vol. 3 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat lung și scurt la Castelul fetei în alb - volumul 2 din Cireșarii
Două rezumate scurte la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii
Două rezumate lungi la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii







Fișă de lectură "Cireșarii" vol 1 - Cavalerii flori de cireș

Autorul: Constantin Chiriță
Titlul: Cavalerii flori de cireș
Anul apariţiei: 1956
Ciclu de romane: Cireșarii
Personaje: Ionel (fiul directorului), Victor (un elev model cu o logică extraordinară), Ursu (Teodor Teodoru, un mare gimnast cu o vedere uimitoare), Dan (un băiat destul de năzdravan) și două fete, Maria (visătoare, cu suflet de poet) și Lucia (o fată destul de severă cu suflet de savant).
Spatiul - Pestera neagra;
Timpul - vara;
Naratorul este Victor.
Figurile de stil folosite sunt: personificarea, comparatia si epitetul;
Morală: Autorul vrea sa ne arate ca prietenul la nevoie se cunoaste

Rezumat - Intamplarea relatata:
       Ciresarii sunt Dan, Victor, Ionel, Lucia, Maria, Ursu si Tic. Ei se pregatesc pentru ca vor pleca intr-o excursie la Pestera Neagra. Pestera nu prea este explorata.
Tatal lui Tic nu l-a lasat si el apeleaza la Mos Timofte, pasnicul scolii. Pasnicul il convinge pe tatal lui Tic sa-l lase in excursie. Tic vrea sa le faca o surpriza ciresarilor, care sunt prietenii lui, adica sa se intalneasca cu ei pe drum.





In cateva zile ei pleaca spre Pestera Neagra. Tic are un caine Tombi. Tic isi ia cainele si pleaca pe urmele ciresarilor. Ei ajung cu bine la pestera, dar Tic si Tombi s-au ratacit in padure. Ursu l-a gasit pe Tic si Maria, sora lui Tic, s-a bucurat foarte tare.

       Ei de dimineata se impart in doua grupe. Prima grupa era formata din Victor, Maria, Tic si Ionel, iar ei urmau sa intre in pestera. A doua grupa din Lucia, Dan si Ursu, care vor trebui sa urce pe coama pesterii. Daca s-ar fi intampla ceva cu prima grupa, a doua grupa ar trebui sa ceara ajutor oamenilor de la o cabana de langa pestera. Prima grupa a intrat in pestera cu trei lanterne si aparatele aduse de Ion, cu care sa vorbeasca cu ceilalti. Ajunsi intr-un salon s-au bucurat de frumusetea stalactitelor si stalagmitelor. La primul lac ei au facut o luntre si au navigat pe toate lacurile. Pestera se termina la al treilea lac, dar Victor vrea sa vada daca pestera continua dupa lac. El se urca in luntre si pleaca spre capatul pesterii. Acolo gaseste o noua pestera si ii aduce pe toti, dar cand a trecut Tic, Victor a ajutat un copil si luntrea impreuna cu Tombi au cazut intr-o cascada. Atunci Tic s-a suparat pentru pierderea lui Tombi.





Ciresarii care se aflau deasupra pesterii erau ingrijorati penrtu ceilalti. Grupa a doaua a inceput sa exploreze pestera si afla ca au mai fost doi oameni. Tic a gasit intr-o scorbura o barca de cauciuc a unui vanator din satul lui, Petrachescu. Peste scurt timp Ionel a fost rapit de cei doi oameni. Era Petrachescu si Barbosu. Ei l-au batut pe Ionel, dar prefacandu-se ca si-a rupt piciorul a scapat.
     
Ajuns la ceilalti el le-a spus ca unul dintre barbati este Petrachescu si ca este inarmat si foarte periculos.
     
Ei au ajuns la capatul pesterii dar drumul era blocat. S-au pregatit pentru lupta cu Petrachescu. Ursu a ajuns inaintea vanatorului la ceilalti si i-a luat pe ciresari deasupra pesterii si au fost salvati. Dar Victor nu a mai fost tras si s-a ascuns intr-o scorbura din peretii pesterii deoarece Petrachescu se apropia.

       Vanatorul l-a vazut pe Victor si a tras focuri cu gloante oarbe; Victor pentru a se salva, a fugit in pestera. Victor nu a patit nimic asa ca toti ciresarii au fost salvati.
Petrachescu si Barbosu au fost prinsi de oameni si bagati la puscarie. Tombi a fost gasit de niste colegi, Sergiu si Pompilica, de la scoala ciresarilor.