Caracterizarea lui Ioniță din ”Întâiul drum”

Caracterizarea personajului principal Ioniță din nuvela ”Întâiul drum” a scriitorului român Ion Agârbiceanu. Caracterizare Ioniță care este un personaj individual si pozitiv. Ionita  este un copil maricel, cam de 5-6 anisori (,,nu mergea inca la scoala”), destept (,,Mirat ca un copil care nu merge inca la scoala stie sa numere pana la douazeci, ba inca si pana la o suta…..”), puternic(,,Cu bata in mana, cu traistuca dupa grumanz, Ionita mergea vartos prin zapada….”), ingrijorat (,,Incepu sa asude si mai tare. Va mai afla pravalia?”).

Ideea centrala sau tema scriierii din nuvela ”Intaiul drum” este drumul si peripetiile lui Ionita spre pravalie. Intamplarea se petrece la inceputul iernii, in casa lui Ionita  si pe drum spre pravalie, in sat. Personajele sunt: principale (Ionita), secundare ( Lelea Anuta si batranul), figurante (vecinul,Nita si jupanul).

Vezi si
Rezumate scurte ”Intaiul drum”







Caracterizarea lui Ioniță din ”Întâiul drum”
Ion Agarbiceanu(n. 12 septembrie 1882, Cenate, Comitatul Alba de Jos- d.28 mai 1963, Cluj) a fost scriitor, ziarist ,parlamentar, academician si preot greco-catolic.
Ideea centrala sau tema scriierii este drumul si peripetiile lui Ionita spre pravalie.Intamplarea se petrece la inceputul iernii, in casa lui Ionita  si pe drum spre pravalie, in sat. Personajele sunt: principale (Ionita), secundare ( Lelea Anuta si batranul), figurante (vecinul,Nita si jupanul).

Ionita este un personaj individual si pozitiv. Ionita  este un copil maricel, cam de 5-6 anisori (,,nu mergea inca la scoala”), destept (,,Mirat ca un copil care nu merge inca la scoala stie sa numere pana la douazeci, ba inca si pana la o suta…..”), puternic(,,Cu bata in mana, cu traistuca dupa grumanz, Ionita mergea vartos prin zapada….”), ingrijorat (,,Incepu sa asude si mai tare. Va mai afla pravalia?”). Limbajul si vestimentatia sunt traditionale, demonstrand ca el face parte din lumea rurala (,,hudite”, ,,traistuca”). Gesturile sale ii arata sentimentele pe care le simte pe moment : cand este vesel(,,Ionita zambi.”), cand ii e teama ( ,, stranse bine bata in mana.”)cand este foarte ingrijorat ca nu va mai gasi pravalia(,,Incepu sa asude.Nu-i era cald, dar incepu a se teme ca nu va afla pravalia”), entuziasmat(,,Vezi bine! Cum de nu  s-a gandit pana acum?)hotarat(,,Porni cu hotarare pe alta ulita…”),suparat (,, Si Ionita avu o singura parere de rau…….”).






Ionita este un personaj dinamic care evolueaza suprinzand cititirul. Evolutia personajului este prezentata in 4 idei: 1. plecarea de acasa. Desi initial, mama sa nu vrea sa il lase sa plece, el isi  convinge mama(,,-Cum sa nu stiu? las’ pe mine.Da-mi banutii si o traista si indata-s cu sarea acasa.’’). 2. incercarea grea este prezentata  prin faptul ca incepuse sa ninga, iar Ionita nu mai recunostea drumul spre pravalie(,, Vezi ca ulitele si casele de zapada nu  mai semanau cu cele pe care le vazuse el, cand a fost cu mama sa la pravalie: ajunsese parka pe un taram nou”). 3.drumul.
In drumul sau, desi anevoios si greu, asemeni unui labirint, eroul da dovada de mult curaj si istetime, insa , el ajunge la pravalie indrumat de alte personaje(,,Se vazu deodata la o incrucisare de ulite..” ,,Bucuros Ionita zambi si porni dupa batran.” ,, Pleaca amnadoi spre casa”). 4.ajutoarele. Vecinul si batranul l-au ajutat pe Ionita sa ajunga la pravalie si inapoi spre casa ( ,,-Daca-I asa, vino dupa mine”, ,,intra un vecin al baiatului. Plecara amandoi inapoi spre casa”).
Naratorul prezinta intamplarile , obiectiv la persoana aIIIa (,,va cauta”, ,,porni”, ,,nu merse”, etc). Ionita este caracterizat direct de catre  mama sa (,,Copilul  era marisor acum”)si de jupan (,,Mirat ca un copil care nu merge inca la scoala stie sa numere pana la douazeci, ba inca si pana la o suta..”)si indirect de narrator ( reiese din gesturi , mimica , vestimentatie etc),(,,Totusi nu statu mult la ganduri si porni pe una” reiese ca este nerabdator sa ajunga la pravalie).
Parerea mea este ca ,,Intaiul drum”, este o opera minunata, cu multe intamplari si personaje , iar Ionita este un baiat curajos si bun, care o ajuta pe mama sa , mereu.