Rezumat scurt Întâiul Drum de Ion Agârbiceanu

Doua rezumate scurte la nuvela "Întâiul Drum" scrisă de scriitorul român Ion Agârbiceanu. Rezumat scurt pentru povestirea "Intaiul Drum" din manualul de clasa a 6-a, in care este vorba despre un baiat de cinci ani care pleaca la pravalie iarna si se rataceste pe ulitele satului. In cele din urma el ajunge ajutat de un barbat si cumpara sare, apoi se intoarce la mama lui acasa si ii povesteste de ce a intarziat.







     Este iarna si afara ninge usor. Lelea Anuța era trista pentru ca nu găsea ce cauta. Fiul ei, Ioniță, ii spune ca se duce el sa ia sare si până la urmă mama ii da voie pentru că se gândește că era băiat mare si afara nu ningea asa de tare, iar daca se va rătăci mama era sigura ca cineva il va ajuta sa ajungă la prăvălie.
     Nu era nimeni pe ulița si Ioniță încerca sa isi amintească pe unde sa o ia. Se rătăci, dar isi aminti ca prăvălia era langa biserica si incepu să se uita după turnul cel Mare pe care din pacate nu il vedea.
     Un om il ajută sa ajungă la prăvălie unde se întâlni cu un prieten. Ii ceru vânzătorului sare de 20 de bani dar vânzătorul ii spuse ca are doar 18 bani si ca incearcă să-l păcălească.
Ioniță îi demonstrează vânzătorului ca sunt 20 de bani si acesta îi dă o fluierice de zahar.
     Porni cu prietenul spre casa. Mama era îngrijorată si il întreba de ce a întârziat. Fiul sau ii arata fluiericea si ii spune ca i-a dat-o vanzatorul pentru că a numarat până la 100. Ioniță avea si o părere de rău: ca fratele lui bebelus in leagăn nu putea să sufle în fluierice.






Rezumat scurt la lectura Intaiul Drum de Ion Agarbiceanu.
     Era iarna si afara fulguia usor,iar Lelea Anuta era necajita din cauza copilului care nu mai adormea. Incepu sa caute sare peste tot prin casa, dar nu gasi si il trimise pe fiul ei Ioniță care legana bebelusul sa ceara la vecine. Ioniță nu gasi sare la vecine si se oferi sa se duca el la pravalie ca să cumpere sare.
     Ingrijorata la inceput, mama il lasa totusi sa se duca la pravalie spunand ca de acum este mare iar afara nu ningea asa tare si daca cumva se va rataci îl va ajuta cineva sa ajunga la pravalie.
     Ulita era pustie iar Ioniță incerca sa-si aduca aminte pe unde trebuia sa o ia. Se rataci mergand pe toate ulitele pana isi aminti ca langa pravalie se afla biserica, iar biserica avea un turn inalt. Cauta turnul, dar nu dadu de el.
     Intr-un final un om care il vazuse trecand prin fata casei lui de mai multe ori il ajuta sa ajunga la pravalie. Acolo se intalni cu un prieten de-al lui. Ii ceru vanzatorului sare de 20 de bani iar vanzatorul il pacali spunandu-i ca ia dat doar 18 bani. Numarand din nou si demonstrandu-i vanzatorului ca sunt 20 de bani vanzatorul ii dadu o fluierice de zahar si porni spre casa cu prietenul sau.
     Ingrijorata mama il intreba de ce a stat atat de mult. Ioniță îi explica ce s-a întâmplat si îi arătă fluiericea avand o singura parere de rau: ca bebelusul nu putea fluiera cu ea.